Pirc Musar je v napadu na Ruparja prekoračila svoje pristojnosti

Nataša Pirc Musar in Biserka Marolt Meden (foto: TW)

V Ljubljani je sredo potekal četrti vseslovenski shod upokojencev, kjer so pred vlado zahtevali višje pokojnine, od predsednice države pa umik svetovalke za vprašanja upokojencev Biserke Meden Marolt. Na poziv “odslovitve” Marlotove se je odzvala tudi Nataša Pirc Musar z zapisom, da je to njena Biserka in da ne gre nikamor. Za kar strokovnjaki pravijo, da je prekoračila svoje pristojnosti. V zapisu je javnost tudi zavajala, saj je zapisala, da “odločno obsoja pozive k njeni “odstranitvi”, kljub temu da o “odstranitvi” Pavel Rupar ni govoril, temveč o “odstavitvi”. Kar dokazuje tudi videoposnetek.

“Odslovitev” ni enako kot “odstranitev”. Zaskrbljujoče je, da predsednica republike s svojimi izjavami zavaja in poustvarja javno izrečene besede Pavleta Ruparja, ki ima za dokaz manipulacije tudi neposredni TV prenos javnega medija, se je odzval Andrej Hoivik.

https://twitter.com/andrejhoivik/status/1653960173227069442

Je predsednica prekoračila svoje pristojnosti?
“To je moja Biserka. In naj že kar na začetku povem, da ne gre nikamor … Takšnih napadov na svoje sodelavce in tudi na institut predsednika republike ne bom dovolila,” je zapisala Pirc Musarjeva. Pravni strokovnjak dr. Boštjan M. Zupančič je ob tej izjavi dejal, da to ni v njeni pristojnosti, da bo komu kaj “dopustila” in “dovolila”. Bo morala razumeti, da jo funkcija ustavno omejuje, pravi. “Funkcija predsednika Slovenije je bila ustanovljena 23. decembra 1991, ko je Skupščina Republike Slovenije sprejela Ustavo Republike Slovenije. Ta funkcijo precej omejuje, tako da je predsedovanje bolj kot ne reprezentativno,” je zapisal in dodal, da je gospa za predsednico republike popolnoma neprimerna.

Na prekoračitev pristojnosti se je odzval tudi dr. Anton Olaj, ki je dejal, da to sporočilo javnosti, kaj bo predsednica Pirc Musar “dopustila” in “dovolila” seveda preseneča. “Mogoče pa ravno ob pravem času, ko je odprta javna razprava o predlaganih spremembah ustave, ki težijo k polpredsedniškemu sistemu. Mislim na imenovanja ministrov in sodnikov po PRS,” je dejal. Obstoječa ustava že sedaj pri “promulgaciji zakonov” (enak princip po predstavitvi Janeza Pogorelca in Janeza Cigler Kralja pa naj bi menda veljal tudi v predlagani spremembi ustave pri imenovanjih ministrov in sodnikov) de facto omogoča PRS stanje s posledicami absolutnega veta. Zgolj pravnokulturna pričakovanja, da se PRS ob lastnem samoomejevanju v nekaterih primerih imenovanj “ne bo” odločil po svoji vesti, niso zadostna garancija, posebno še ob neizoblikovanih ustavnih običajih, dodaja Olaj.

Predsednica je javno podprla zakon o “legalnem umoru človeka”
Predsednica države je v predvolilnih obljubah dejala, da se bo vedno oglasila “premišljeno, trezno in srčno,” je dejala. Do sedaj pa je dokazala, da brani le izbrane, njej ljube posameznike in skupine. A, kot je dejal odvetnik Radovan Cerjak, to ni bilo premišljeno. “Naučil sem, da nikoli ni najbolje reagirati na prvo žogo, zato ta svoj zapis delim danes…Predsednica republike, Nataša Pirc Musar, pravnica in ženska, gromovito napade Ruparja in javno podpre Medenovo. Iz portala 24.ur med drugim izhaja, da gre pri Ruparjevih besedah za sovražni govor in da je Pirc Musarjeva Medenovo označila za žensko, ki premika meje pri človekovih pravicah. Evtanazija — legalni umor človeka, je torej človekova pravica! Česa tako butastega še živ dan nisem slišal. Da pa to izjavi predsednica RS, pa je še bolj žalostno.” Dodal je, da sam ne bo nikoli podprl zakona, kot ga zagovarja Medenova, saj je to legalni umor človeka. Tak zakon je samo začetek in bo pripeljal do tega, da bomo po sprejemu takega zakona kmalu dobili zakonodajo, po kateri bodo svojci nekoga dobili pravico odločiti o življenju drugega, pravi.  “Upam, da je v tej Sloveniji vendarle še trohica pameti pri ljudeh, da se to nikoli ne bo zgodilo. Naj zmaga življenje!”

Zapis Pirc Musarjeve.

Najhujša manipulacija pa je v geslu zakona o dokončanju življenja, kajti ne gre se za “Moje življenje”, pač pa le za “Mojo smrt” ali pa “Dokončanje mojega življenja”, je še dejal Hoivik.

Sara Kovač