Potem, ko je največja politična skupina Evropskega parlamenta obsodila Golobov zakon, je slovenske medije zagrabila panika

Datum:

Vse pohvale nekdanji vladi Janeza Janše v tujih medijih je nekaj, o čemer v naših samooklicanih “neodvisnih” medijih ne boste mogli zaslediti, saj bi pohvale prejšnji vladi škodile “ugledu” (če temu lahko tako rečemo) sedanje vlade. Tudi v primerih, ko novinarji pred očmi javnosti kršijo zakon, so vsi tiho. Kar je zanje koristno, o tem poročajo, ostalo enostavno ignorirajo, hkrati pa zatrjujejo, kako “strokovni in celoviti so”. Pa smo kje zasledili pomembno izjavo evropskega poslanca Manfreda Webra, ki je v javni izjavi jasno podprl glasovanje PROTI noveli Zakona o RTV Slovenija, saj, kot je v izjavi zapisal, gre “za nedopusten poskus podrejanja RTV”? Prav nikjer.

“Ko kakšno manipulativno pismo pošljejo evropski poslanci iz Gibanja Svoboda in  @strankaSD, je to cel dan prva novica v medijih. Ko predsednik največje evropske politične skupine @EPP pošlje izjavo o vladnem poskusu dokončne podreditve @RTV_Slovenija, pa nič. Toliko o objektivnosti,” je bil nad prikrivanjem tako pomembne izjave velikega imena evropskega parlamenta zgrožen Nejc Brence, generalni sekretar SDM. Nad kvazi objektivnostjo in strokovnostjo osrednjih medijev so bili zgroženi tudi številni drugi, evropska poslanka Irena Joveva, ki je glavni vir evropskih dezinoformacij o stanju medijev v Sloveniji, pa je celo “podvomila” v resničnost izjave Manfreda Webra, vendar je njen dvom “v kali zatrl” novinar Dela.

Dejstvo, da je vlada Janeza Janše pustila velik vtis v Evropi in Slovenijo postavila vidno na njen zemljevid, je nekaj, česar aktualna vlada in njihovi “zvesti psi”, osrednji mediji, enostavno ne morejo prenesti. Pred očmi javnosti več kot očitno poročajo o svojih uspehih, ki pa so le na papirju, saj vidni zagotovo niso nikjer, sploh če omenimo izpostavljene aktualne napake v zdravstvu in višanje cene električne energije, zaradi česar celo najboljši podjetniki razmišljajo o odhodu. Ni čudno, da potem niso poročali niti o včerajšnji pomembni izjavi predsednika ELS v EU parlamentu, Manfreda Webra, pa čeprav je referendum o noveli Zakona o RTV tik pred vrati in imajo ljudje pravico slišati mnenje Evropskega poslanca. Weber je namreč v izjavi o noveli zapisal, da se mu zdi “nedopustno, da si vlada želi podrediti medij nacionalnega interesa in da so podobne poskuse videli tudi v ostalih državah in jih obsodili”.

“To so bile naslovnice @rtvslo. Zdaj ko so @ManfredWeber &@EPP (največja poslanska skupina v EP) raztrgali Golobov putinistični zakon, pa ena sramežljiva novička z dvoumnim naslovom daleč spodaj. Je to zavezanost strokovnosti, o kateri je toliko govora @IEBergant,  @MartaRazborsek, je bil zapis političnega analitika Mitje Iršiča na Twitterju, ki je opozoril na očitno prikrivanje pomembnih informacij in to v času, ko je pomembno, da ljudje dobijo celovite informacije, saj le odločajo o zelo pomembni zadevi.

Profesionalnost, nepristransko podajanje informacij, celovitost pri predstavljanju dogajanja, objektivnost, vse to so vrline, ki naj bi krasile novinarje nacionalne Radiotelevizije – vsem vidno dejstvo pa je, da to niti približno ne drži. Ni pa se le RTV skušala izogniti poročanju o Webrovih besedah, enako sta storila tudi 24 ur in Siol. “Kaj pa vi, @24UR? Čakate, da gre mimo? Bolj pomembno, kar o ZRTV meni Kreslin kot pa vodja največje evropske politične skupine? Pa  @SustarsicM? Bolj pomembno, kar si o zakonu mislijo skrajno levi aktivisti, ki imajo po novem očitno prost dostop do @SiolNEWS, ne pa, kaj misli @EPP ?” je še zapisal Iršič. 

Je to sploh presenečenje, glede na to, da je novi urednik Siola Mihael Šuštaršič brisal Jančičevo kolumno iz Siola, kjer piše o povezavah med Golobom in mediji, pa čeprav to sploh ni praksa, ki bi se je uredniki sicer posluževali? Naredili bi prav vse, da bi zatrli celovito poročanje, poročali pa le o tem, kar je njim v prid. Pripravljeni so se spustiti tako nizko, da celo javno podvomijo v verodostojnost izjav in mnenja, ki jim ni v korist ali v prid. Točno to je dokazala Joveva, ko je od evropske poslanke Romane Tomc zahtevala pismo Webra, da bi se prepričala, ali je to prav res izjavil ali ne. “Ne skrbi, Irena. Se je Peter Žerjavič pozanimal zate. Bolj bi nas moralo skrbeti, da nihče od slovenskih levih poslancev v @Europarl_SL, vključno s tabo, ni zmogel obsoditi zločinov Rusije. Velika sramota,” ji je odgovorila na njeno provokacijo Tomčeva, zraven pa pripela izjavo novinarja Žerjaviča. 

Lahko bi ga tudi sama vprašala, in kot da ni dovolj, da je Golobova vlada onečastila ugled s svojimi prepričanji v EU parlamentu, zdaj še javno zbija verodostojnost ostalih velikih imen v parlamentu EU, hkrati pa krši vse, kar konstantno zagovarja – celovitost in objektivnost.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...