fbpx

Potrjeno: Kolegica Fajonove Nina Gregori se je znašla v preiskavi EU urada za boj proti goljufijam

Okrogla miza informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji z naslovom Begunke in prosilke za azil v EU (Foto: STA)

Kolegica slovenske ministrice za zunanje zadeve in predsednice stranke Tanje Fajon Nina Gregori se je znašla v središču bruseljskega škanadala, saj je Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF) za STA potrdil, da je bila sprožena preiskava proti Agenciji Evropske unije za azil, ki jo kot izvršna direktorica vodi Gregorijeva. Novica o preiskavi pa niti ne preseneča toliko, če človek ve, da resne pritožbe s strani zaposlenih na račun samega vodenja agencije niso od včeraj. 

Pred dobrimi tremi meseci smo sicer na našem portalu pisali, da se Nina Gregori, kateri ni nepoznana niti promotorka islama in velika podpornica Golobovega Gibanja Svoboda Faila Pašić Bišić, ki je v vladajoči stranki našla celo zaposlitev, sooča z obtožbami, kjer ji očitajo številne nepravilnosti. Na mesto izvršne direktorice agencije Evropske unije je bila Gregorijeva sicer postavljena z namenom, da bi organu po odstopu njenega predhodnika povrnila verodostojnost. Več kot očitno pa ji to ni uspelo, saj se vodilnim delavcem v agenciji očita nepotizem, zavajajoča poročila in nadlegovanje.

Nina Gregori (Foto: STA)

Že 4. julija je največji sindikat USF Nino Gregori seznanil z očitki v pisni obliki. Gregorijeva je bila tako seznanjena z obtožbami zaposlenih glede disfunkcionalnosti agencije. Po njihovih besedah agencija namreč naj ne bi upoštevala načel nepristranskosti in legalnosti, prav tako pa so navedli očitke glede napak v socialnem dialogu in v zvezi s spoštovanjem sindikalnih svoboščin.

Tudi Financial Times se je razpisal o očitanih nepravilnostih
Očitki o nepravilnostih niso ostale neopažene niti pri uglednem britanskem Financial Timesu, ki se je konec septembra razpisal glede anonimnih očitkov s strani okrog 30 zaposlenih na Agenciji Evropske unije za azil, ki so izvršni direktorici očitali nepotizem in neustrezno obravnavo prijav o nadlegovanju. Na račun slabih delovnih pogojev naj bi nekateri prijavitelji prenehali z delom v organu Evropske unije.

Sara Kovač