fbpx

Rdečelasi nasilnež naj bi prihajal iz krogov Participativne ljubljanske avtonomne cone – ki jo podpira tudi Levica in nekatere organizacije

Foto: Nova24TV

“V medijih so se oglasile tudi nekatere politične stranke, ki so nam izrazile podporo, kot podporo pa razumemo tudi izjavo ministrstva za kulturo, s katero se je strinjala vlada,” je pred časom na Twitterju sporočila Participativna ljubljanska avtonomna cona – iz katere očitno prihaja tudi rdečelasi nasilnež, ki je igral glavno vlogo v incidentu na včerajšnjem Pohodu za življenje. Dobili smo informacijo, da policija tokrat ni popisala niti enega napadalca – čeprav se jih je na enega spravilo vsaj petnajst. Policijo smo med drugim vprašali, zakaj so se tokrat odzvali drugače kot v preteklosti, ko so v pridržanje odvedli sicer nenasilne rumene jopiče. 

Na včerajšnjem Pohodu za življenje, ki ga organizira koordinacija civilnodružbenih organizacij v podporo varovanja človeškega življenja od spočetja do smrti, je prišlo tudi do nasilnih incidentov. “Lani so prišli s transparenti ‘kamne v roke’, letos so obračunavali s pestmi,” je na Twitterju zapisala Johanca, ki se je ob tem spraševala, koliko nasilnežev je bilo aretiranih. “Predvidevam, da manj, kot rumenih jopičev, ko so samo stali na Prešercu,” je še spomnila na neslavni dogodek ob alternativni državni proslavi, ko so policisti skupino rumenih jopičev precej nasilno in povsem brez potrebe – morda celo na poziv Jaše Jenulla – odstranili s prizorišča in jih odpeljali na pridržanje. No, tokrat policija ni popisala niti enega napadalca, čeprav se jih je na enega spravilo vsaj petnajst.

Izkazalo se je, da naj bi nasilni rdečelasec prihajal iz krogov Participativne ljubljanske avtonomne cone, ki je zavzela zapuščeno hišo na Linhartovi 43 v Ljubljani. Prostori so sicer v lasti DUTB-ja. “V inciaitivi Glas ljudstva izrekamo popolno podporo PLAC-u in vsem, ki se trudijo, da imamo v Ljubljani prostore, v katerih lahko skupaj ustvarjamo, kuhamo, se pogovarjamo in družimo, ne da bi bili podvrženi komercialnim interesom,” so zapisali v sporočilu za javnost in od vlade zahtevali zaščito avtonomnih prostorov. “Vsi vemo, kdo podpira skvoterje-anarhiste,” je ob svojih ugotovitvah zapisal Matej Pirnat in dodal, da rdečelasi nasilnež na fotografiji, posneti v PLAC-u, nosi isto kapo kot na pohodu.

“Uganite, iz katerega okolja prihaja rdečelasi nasilnež, ki je pretepal udeležence shoda za življenje? Presenečeni boste, sled vodi v najvišje kroge hudo moralno superiornih,” je opozoril še en uporabnik družabnega omrežja. Anarhiste, ki so pozivali na protest proti Pohodu za življenje, je na instagramu všečkala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. “V medijih so se oglasile tudi nekatere politične stranke, ki so nam izrazile podporo, kot podporo pa razumemo tudi izjavo ministrstva za kulturo, s katero se je strinjala vlada,” je pred časom na Twitterju sporočila Participativna ljubljanska avtonomna cona – tako všečkanje ministrice niti ne preseneča.  Javno podporo so jim izrazili tudi naslednji kolektivi in organizacije: Iniciativa mestni zbor, Anarhistična pobuda Ljubljana (APL-FAO) – [A] Infoshop, Glas ljudstva,  Ljubljana Odprto Mesto (LOM), Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Pekarna Magdalenske Mreže, Poligon -> kreativni center, Organizacija za participatorno družbo, Rdeča pesa, Iskra, Radikalno agrarna zveza Črn trn – Zadruga Urbana ter politične stranke in politiki:  Levica, Pirati in Ivo Vajgl.

Matej Pirnat je na Twitterju med drugi tudi opozoril na všečke “ginger anarhista”, ki je na pohodu za življenje agitiral s fizičnim nasiljem – med všečki je namreč opaziti tudi Gašperja Andrinka, enega izmed organizatorjev stavke na RTVS. Poleg tega je skupino nasilnežev fotografiral Peter Žiberna. “Zgleda kot dežurni fotograf anarhistov,” je komentiral Pirnat in opozoril, da je dežurni fotograš rdečelascu na fotografiji zamaskiral obraz – da ga ne bi prepoznali. Žiberno je sicer opaziti tudi kot fotografa politične organizacije Iskra, o kateri lahko med drugim preberemo, da je progresivna mladinska organizacija, osredotočena na odpravljanje sistemskih problemov, s katerimi se mlade in mladi soočajo v kapitalizmu – njihovo izhodišče za vsa ostala področja je feministični boj. Žiberna rad fotografiral tudi proteste, stavko RTVS – skratka vse, kar sodi na levo stran političnega astortimana. Rdečelasi agresivnež je všečke dobival tudi na Facebooku, med drugim je bil všeč Ratku Stojiljkoviću, nadsvečeniku pri Čezvesoljski zombi cerkvi blaženega zvonjenja.

“Neodzivanje medijev na današnje očitno politično nasilje v Ljubljani kaže na politično zavezništvo med nasilnimi in agresivnimi antifami in levičarski novinarji. Te fašistične klike pa so natanko isti ljudje, ki bi radi vladali RTV kot neodvisna civilna družba,” pa je že včeraj opozoril Tomaž Štih.

“Policijska uprava Ljubljana je v soboto nekaj po 9.30, pri spremljanju dogajanja v povezavi s shodom na Prešernovem trgu in okolici, zaznala dva kršitelja, ki sta prišla v verbalni spor, ki je nato prerasel še v fizičnega. Po posredovanju policistov sta oba upoštevala ukaze in s kršitvijo javnega reda in miru prenehala, zato razlogov za pridržanje tokrat ni bilo. Policisti so obema ponudili zdravstveno oskrbo, ki pa sta jo oba odločno odklonila. Zoper oba bo uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve javnega reda in miru. Policisti bodo v primeru dodatno zaznanih okoliščin in elementov kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali,” so nam sporočili s Policije.

Sara Kovač