Romana Tomc: Največja parlamentarna skupina v EU se sprašuje, kaj se dogaja v Sloveniji?

Evropska poslanka Romana Tomc (Foto: Ana Gregorič)

“V Evropski ljudski stranki je bila novica o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunizma v Sloveniji sprejeta z začudenjem in ogorčenjem. Kolegi težko verjamejo, da neka vlada v državi članici EU lahko sprejme kaj takega,” je na Twitterju izpostavila evropska poslanka Romana Tomc. V stranki si namreč želijo, da bi se v Evropskem parlamentu prihodnji teden v Strasbourgu razpravljalo o poveličevanju komunizma v Sloveniji. Očitno poveličevanje komunističnega režima in njegovi totalitarnih ikon odmeva tudi v tujini, saj je zdaj nad razvojem dogodkov zaskrbljena celo največja poslanska skupina v Evropskem parlamentu. 

V prejšnjem tednu je evropska poslanka Romana Tomc na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju opozorila na obujanje in poveličevanje komunistične ideologije in simbolov v Sloveniji. Obvestila jih je o zavržnem dejanju slovenske vlade, ki je 16. maja letos ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunizma. Evropski parlament je ob tej priložnosti pozvala, da naj kot branik evropskih vrednot ostro obsodi obujanje komunizma in zanikanje grozot, ki jih je ta totalitarizem povzročil.

V preteklosti je Evropska komisija sprejela več pobud o spominu na totalitarne režime v Evropi. Obstaja namreč zavedanje, da je šlo več držav članic EU skozi tragična obdobja v zgodovini. Komisija se ravno tako ukvarja s spodbujanjem programov, ki se ukvarjajo z obravnavo totalitarnih sistemov, 23. avgusta pa obeležuje vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Iz tega razloga se je Tomčeva odločila, da na Evropsko komisijo naslovi parlamentarno vprašanje.

Poslanka od Komisije pričakuje jasno stališče o obsodbi totalitarizmov
V naslovljenem vprašanju je opozorila, da se v naši državi vse pogosteje pojavljajo pozivi k poveličevanju totalitarističnih simbolov in oseb iz nekdanje Jugoslavije, ki so odgovorne za zagrešitev hudih zločinov proti človeštvu. “Simboli, kot je rdeča zvezda in enormni napisi imen totalitarnih diktatorjev, so postali vidni del javne podobe. Poveličevanje totalitarizma negativno vpliva na razprave in stopnjo demokracije v Sloveniji,” je izpostavila.

Evropska poslanka je na Evropsko komisijo naslovila vprašanje, kako gleda na problematiko poveličevanja totalitarističnih simbolov v okviru projektov, ki jih financira v Sloveniji (razstave, spominske poti, evropska prestolnica kulture …). Zanimalo jo je, ali Komisija opozarja na taka obeležja, ki jih v nekaterih državah članicah EU še lahko vidimo in so tudi del javne podobe projektov Evropske komisije. Po besedah Tomčeve še posebej v oči bode napis Tito na vzpetini ob evropski prestolnici kulture – Novi Gorici.

Foto: STA

Čeprav je znano, da ni Evropska komisija tista, ki je pristojna za področje kulture, Tomčeva pričakuje, da bo izraženo jasno stališče okrog tega, da je obsodba totalitarnih sistemov nujna za ohranitev evropskih vrednot.

EPP želi razpravo v Evropskem parlamentu

V Evropski ljudski stranki (EPP) želijo, da bi evropski parlament na plenarnem zasedanju prihodnji teden v Strasbourgu razpravljal o poveličevanju komunizma v Sloveniji. Dnevni red bo sicer sestavljen v prihodnjih dneh. Ali bo tema uvrščena na dnevni red, bo jutri odločalo vodstvo Evropskega parlamenta. V EPP si morajo zagotoviti dovolj podpore drugih političnih skupin, kar pa ne bi smelo biti težavno, saj je tudi več drugih poslanski skupin nad ponovno renesanso komunizma v Sloveniji izrazilo začundenje.

Sara Kovač