Romana Tomc: Zavzemanje za pravičnost, medtem ko si sam hinavski, ne bo prepričalo volivcev

Romana Tomc

“Naši nasprotniki so zagrizeni, ko gre za očitke nam, Evropski ljudski stranki (EPP). Očitajo nam kršenje pravne države, povezovanje z nedemokratičnimi silami, zatiranje svobode govora in medijev,” je v svojem govoru izpostavila evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da nasprotniki ne manipulirajo zgolj z realnostjo, ampak se tudi za vsako ceno nočejo zazreti vase, biti samokritični in videti svoje pristranskosti – lastna dvojna merila.

“Zakaj je sprejemljivo, da evropski socialisti ščitijo svoje malteške prijatelje, povezane z atentatom na novinarko Daphne Caruana Galizia? In zakaj si zatiskajo oči pred napakami slovenskih socialistov in skrajne levice, ki za rusko vojno v Ukrajini med drugim krivijo ZDA in Nato, ne pa Putina?” je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Tomčeva je prepričana, da se njihovi prijatelji iz drugih političnih strank in skupin v Evropskem parlamentu še kako zavedajo svojih nedoslednosti. Kljub temu pa so si zadali nalogo, da se skrijejo za populizmom, časopisnimi naslovi in lahkotnimi političnimi spini, da bi jih osramotili. “Trdijo, da so pravični, a so hinavski,” je prepričana.

Izvaja se državni udar
Potrebno je le malo truda in majhen pogled izven okvirov, ki je poln njihovih plitkih obtožb, da se po besedah Tomčeve uvidi, da EPP ne predstavlja sovražnika. “V Sloveniji se na primer izvaja državni udar. Vladajoča garnitura skrajne leve vlade pod pretvezo depolitizacije nacionalne televizije in obrambe svobode govora spreminja zakone, da bi omogočila skrupulozna imenovanja,” je pojasnila.

Foto: EU

Spremembe, ki bi popolnoma obglavile sedanje vodstvo RTVS, so po besedah Tomčeve namenjene izključitvi volivcev iz sodelovanja pri upravljanju javne televizije. “Njihova vpletenost ni neposredna, saj imamo Slovenci z glasovanjem svojega izvoljenega predstavnika v demokratičnem parlamentu možnost, da nacionalno radiotelevizijo obdržimo v sistemu zavor in ravnovesij. S spremembami, ki jih sprejemajo vladajoče stranke, se bo to odvzelo,” je izpostavila in dodala, da bo navkljub temu ostalo obvezno mesečno plačevanje prispevka za spremljanje programa.

“Zato se sprašujemo, ali je svoboda govora le pravica levičarskih političnih sil? Mi kot EPP želimo in bomo vedno spodbujali spremembe kakršnega koli vedenja ali zakona,” je izpostavila in dodala, da morajo te spremembe temeljiti na javni razpravi in socialnem dialogu. “Ko se odločitve, kot je ta, ki zadeva slovensko javno radiotelevizijo, sprejemajo skrito pred očmi javnosti, po nujnem postopku, predvidenem izključno za primere naravnih nesreč in vojne, si človek ne more pomagati, da ga ne bi skrbelo. Čigave svoboščine branijo te elite?” je po poročanju EU observerja izpostavila poslanka in dodala, da zagotovo ne branijo svoboščin več kot 50 tisoč ljudi, ki so prispevali podpise, da se te spremembe javno, na tako imenovanem referendumu, izpodbija.

Po besedah Tomčeve je opomnik na mestu. “Če popolnoma opustimo introspekcijo, samokontrolo in samokritičnost, bi se morda prav tako morali odpovedati svoji pravici do kritiziranja in blatenja nasprotnikov.”

Sara Kovač