So krive podnebne spremembe ali župan?

Poplavljen podvoz na Drenikovi ulici v Ljubljani (Foto: STA)

Je kriv župan ali so krive pudnebne spremembe?” se sprašuje profesor gradbeništva dr. Žiga Turk.

Danes se bo naraščanje rek nadaljevalo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. V tem delu države so možna razlivanja rek, predvidoma v manjšem obsegu pa se bosta razlivali Drava in Mura, napoveduje Arso. Oranžno opozorilo je agencija izdala za vso državo z izjemo severozahodnega dela, ki je obarvan rumeno.

Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi.

Prestolnica pod vodo ob vsakih večjih nalivih
Nevihte z močnimi nalivi in vetrom so težave povzročale že v ponedeljek, ko so zajela Obalo, severno Primorsko, osrednjo Slovenijo in Gorenjsko. V koprski občini je silovit veter poškodoval streho na Osnovni šoli Šmarje in pokrito tribuno na stadionu Bonifika, v Ajdovščini je klestila toča.

Zoran Janković (Foto: STA)

V prestolnici je voda zalila več kleti in cest, iz poplavljenih podvozov so morali reševati nekaj voznikov. Gre za ponavljajoč pojav ob vsakokratnih močnejših nalivih in ni videti, da bi ljubljanskega župana Zorana Jankovića to pretirano skrbelo.

Ujma se je, sicer v manjšem obsegu kot v začetku meseca, ponovila tudi na Gorenjskem, kjer jih poleg zalite infrastrukture skrbijo zlasti plazovi.

V Zgornji in Spodnji Savinjski dolini ponedeljkovo neurje ni povzročilo skoraj nobene škode. Na tem območju ni bilo veliko dežja, malo je grmelo, vodotoki pa niso preveč porasli. Ponekod so imeli šest do sedem gasilskih intervencij, predvsem zaradi zalitih kletnih prostorov in naraslih meteornih vod, a so zadeve gasilci zelo hitro sanirali.

V Črni na Koroškem so se sinoči iz previdnosti umaknili iz domov nekateri prebivalci Spodnjega Javorja, a po besedah županje Romane Lesjak se je deževje ponoči umirilo. Poplavilo je nekaj kleti.

Andrej Žitnik