Šokirani boste nad to analizo šahistov: “Če bi Brglez predsedoval Sloveniji tako, kot je Šahovski zvezi, nas lahko upravičeno skrbi!”

Bi Milan Brglez rad "zlomil" Slovenijo, kot je "zlomil Šahovsko zvezo Slovenije? (Fotomontaža: Demokracija/sta)

V uredništvo smo prejeli dopis šahistov, ki so ob novici, da je Milan Brglez odstopil kot predsednik Šahovske zveze Slovenije in se podal v boj za predsednika Republike Slovenije, naredili analizo njegovega predsedovanja šahistom. “Če si bomo Slovenci izvolili za predsednika dr. Milana Brgleza in bo naši državi predsedoval tako uspešno, kot je vodil šahistom, nas za prihodnost Slovenije lahko zelo upravičeno skrbi,” so zapisali ob skrb zbujajoči analizi.

Izhodišče analize so bili rezultati trenutne pozicije slovenskih šahistov v svetu, predvsem predsednikove obljube, ki jih je le dan po izvolitvi podal v intervjuju. Njihova razkritja vas bodo naravnost šokirala, saj so dokaz, da nič od tega, kar je Milan Brglez obljubil, ni storil. Še več, veliko podobnih obljub, ki jih je izrekel kot predsednik Šahovske zveze, jih obljublja kot predsednik Slovenije!

Očitajo mu izključevanje drugače mislečih, centralizacijo in podpiranje elite
V intervjuju po izvolitvi je Brglez na vprašanje, kako vidi svojo vlogo v Šahovski zvezi kot izpostavljen politik, dejal, da se je nekih stvari naučil na mestu predsednika Državnega zbora. Dejal je, da se zaveda, kaj je skupno in kje lahko prihaja do konflikta interesov in do kod smeš. Poudaril je, da šah v splošnem razume kot javno dobro, da ne sme biti nihče izključen. Ob tej obljubi so v dopisu šahisti dejali: “Popolnoma drugače. V času dr. Brgleza je vladalo popolno izključevanje – vsi politično desno usmerjeni šahisti so bili v trenutku izločeni”. Pravijo, da so bili priče popolni centralizaciji, kopičenju funkcij Ljubljančanov in ljudi, povezanih z nekdanjim predsednikom Milanom Kneževičem in s ŠK Ljubljana, ki so Brgleza tudi pripeljali na mesto predsednika.

Brglez je poskrbel za največje razdore v zgodovini slovenske šahovske zveze
Brglez je v intervjuju dejal, da se zaveda, da je tretjina članstva Šahovske zveze glasovala proti njegovi izvolitvi, a ob tem dejal, da se ima za precej uspešnega mediatorja in da bo to njegova prva naloga. “Pomiriti vse drugače misleče strani, k sodelovanju povabiti vse, ki v slovenskem šahu dobro delajo. Pri tem se ne bomo ozirali na preteklost, zato si želim, da bi se vse bojne sekire čim prej zakopale in da odslej stopamo složno, z ramo ob rami.” Vam je ta izjava znana? Seveda, na vsakih soočenjih in nastopih se prikazuje, kot da bo združil celotno Slovenijo. Poglejmo si izjave šahistov:

“Dr. Brglez ni v svojem mandatu izpeljal niti ene same mediatorske akcije, še več, poskrbel je za največje razdore v zgodovini slovenske šahovske zveze. K sodelovanju ni povabil nikogar izven svoje ozke ekipe, še posebej ne tistih, ki so mu na volitvah stali nasproti ali ki so se izkazali z delom v preteklosti. Bojne sekire se niso zakopale, temveč nasprotno.”

Spomnimo, kaj je ob Brglezovi kandidaturi za predsednika države dejal nekoč njegov tesni sodelavec Miro Cerar. “Osebno si za predsednika republike ne želim nekoga s takšnim značajem, kot ga ima gospod Brglez.” Označil ga je za dvoličneža in skrajneža, preračunljivca, ki da je na cedilu pustil obe svoji stranki. Nekdanji premier je še dejal, da je tudi glavni povzročitelj razkola v stranki Mira Cerarja, kar je počel iz osebnih ambicij. “In to zaradi čisto osebnih ambicij in zaradi seveda nekaterih pretiranih, skrajno ideoloških pogledov. V Sloveniji so takšni pogledi prisotni vedno bolj, skrajni na eni in drugi strani, in povzročajo družbeni razkol ter onemogočajo sodelovanje. Zaradi teh izkušenj enostavno menim, da osebno zame ni primeren kandidat,” je dejal Cerar.

Za nekdanjega premierja Mira Cerarja je bil najspornejši prav Brglezov osebnostni značaj. (Foto: STA)

Si želimo, da se to zgodi tudi Sloveniji?
Ob zgornjem vprašanju je dodal, da se verjetno kakšna regija čuti nekoliko zapostavljeno, prezrto, enako velja za posameznike, organizacije, klube. “Brez skrbi, sodelovanje z vsemi, ki delajo dobro, bo naša prva prioriteta, seveda z dobrobitjo za slovenski šah in ŠZS, kot nosilca panoge, na prvem mestu. Ko bomo pomirili strasti in pljunili v roke, bomo zadeve hitro izboljšali, odpravili napake in nadgradili projekte, kjer smo že danes uspešni,” je obljubil Brglez. Medtem so šahisti dejali, da so bile regije (razen osrednje) še kako izpostavljene, “nekatera močna središča (Maribor, Ptuj, Gorenjska) odrinjena na rob, nekatera celo izrinjena iz slovenskega šahovskega zemljevida (Novo mesto, Tolmin). Z mariborsko šahovsko regijo, nosilcem kakovosti v desetletjih samostojne Slovenije, ni ŠZS vzpostavila nobenega stika, ni jim pomagala niti pri enem koraku”.

Kje je denar od Slovenskih železnic, ki ga je Brglez vezal na svojo kandidaturo?
Ravno to, kar se je zgodilo na četrtkovem soočenju, ko je jecljajoče odgovarjal na vprašanja o sponzorski pogodbi, so mu očitali tudi šahisti! Več si lahko preberete na povezavi. Sprašujejo se, kje je torej denar, ki so ga z organizacijo zaslužili, kje je 200 tisoč evrov, ki jih je ŠZS prispevalo podjetje Slovenske železnice? “Dr. Milan Brglez je svojo kandidaturo vezal s tem sponzorstvom državnega podjetja, kar je zelo verjetno protizakonito”, so zapisali šahisti v dopisu, in celo nadaljevali, “kje so proračunska sredstva, ki jih ŠZS nameni država, kje so vse dajatve, ki jih za delovanje ŠZS prispevajo šahovski klubi? Le resna, temeljita finančna analiza poslovanja bi lahko razkrila, ali so bila prvenstva res uspešno izpeljana in kaj dobrega so prinesla slovenskemu šahu”.

Milan Brglez ni znal pojasniti donatorske pogodbe s Slovenskimi železnicami.(Foto: posnetek zaslona)

Brglez je pustil starejše šahiste na cedilu – sami so si morali plačevati celo prijavnine
Brglez je ob prevzetju Šahovske zveze tudi obljubil, da bo mislil na vse:  “Vzdrževati stik z aktivno, srednjo generacijo, posebej s starejšim. Šah je dokazana preventiva pred značilnimi boleznimi starostnikov, demenco in podobnimi. Tukaj vidim ogromno priložnosti, da ustrezno pomagamo, šah javnosti predstavimo kot disciplino, ki tudi zdravi in ne le zabava.” In kako so to obljubo analizirali šahisti? Odgovorno lahko trdimo, da smo tudi na tem področju med najslabšimi, če ne kar najslabši v Evropi. Slovenski najboljši veterani, udeleženci evropskih in svetovnih prvenstev, so prepuščeni sami sebi, ŠZS jim ni pripravljena sofinancirati niti beliča niti prijavnine, pa naj si gre za ekipna ali posamična tekmovanja, so bili kritični.

V mandatu Brgleza je vrhunski šah padel na najnižjo točko v zgodovini samostojne Slovenije
Brglez je obljubil pogoje najboljšim igralcem in trenerjem vrhunski šah. “Le popolna predanost, profesionalizem pelje do vrhunskih rezultatov. Pomagal bom iskati optimalne sistemske rešitve, verjamem, da bomo z ekipo našli tudi sponzorje, ki bodo naša prizadevanja podprli.” Šahisti pa se ob tej izjavi lahko samo smejejo. Pravijo, da je ravno v mandatu Brgleza vrhunski šah padel na najnižjo točko v zgodovini samostojne Slovenije, in nanizali slabe rezultate (komaj 36. mesto na svetovni jakostni lestvici, 50. mesto med fanti in 35. mesto med ženskami na zadnji olimpijadi, so obupni rezultati, ki vpijejo v nebo).

Brglezu šahisti očitajo neodgovornosti
Očitajo mu tudi, da so pogoji za reprezentante najslabši v zgodovini samostojne Slovenije – za letošnjo olimpijado se je prvič zgodilo, da reprezentanti niso dobili niti dnevnic, še več, sami so si morali plačevati tudi stroške testiranja ali cepljenja pred potovanjem. Med drugim so mu tudi očitali strmoglavljenje kakovosti kot posledico obupnega strokovnega dela in kljub slabim rezultatom niso dočakali niti enega ponujenega odstopa, niti enega poziva k odgovornosti … “Take komedije ne pozna nobena svetovna, kaj šele evropska šahovska organizacija”.

Za čas Brglezovega predsedovanja se je Šahovska zveza prvič soočala s številnimi inšpekcijskimi nadzori
Na zadnje vprašanje intervjuja (česa si v svojem mandatu najbolj želi), ki so ga šahisti analizirali, je dejal, da si želi si, da ne bi bilo prepiranja in da verjame, da bo s svojimi izkušnjami pripomogel, da bodo naslednja leta v slovenskem šahu mirnejša. A tudi to je velika laž gospoda Brgleza. Namreč med njegovim predsedovanjem se je ŠZS prvič v zgodovini znašla pred številnimi inšpekcijskimi nadzori, bila nekajkrat ovadena zaradi suma o nepravilnem trošenju proračunskega denarja, se pojavljala v medijih predvsem v negativni luči.

  Bi nas moralo skrbeti?
Razkol v slovenskem šahu je globlji kot kadarkoli. Težko je reči, da je dr. Milan Brglez svoje delo opravil dobro, prej bi veljala ocena zelo slabo do katastrofalno“. Le to so veseli, da se Brglez na čelu slovenske šahovske organizacije ni zadržal predolgo. “Še en mandat ne. Osebna ambicija ga je pognala v boj za predsednika Republike Slovenije, ta funkcija pa je s predsedovanjem ŠZS nezdružljiva. Zato, pozor! Če si bomo Slovenci izvolili za predsednika dr. Milana Brgleza in če bo naši državi predsedoval tako uspešno, kot je vodil šahistom, nas za prihodnost Slovenije lahko zelo upravičeno skrbi.

Sara Kovač