[Stavka] Zdravnikom je dovolj: Želijo izstopiti iz enotnega plačnega sistema in napovedujejo stavko, če se Golobova vlada ne bo spametovala

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin (Foto: STA)

Zdravnikom je dovolj “nezadržnega razpadanja javnega zdravstva, usodnega slabšanja dostopnosti do zdravstvenih storitev, životarjenja v propadlem mehanizmu določanja plač v javnem sektorju, neupoštevanja standardov in normativov, oddaljevanja od evropskega delovnega časa, bega zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov,” so po včerajšnji izredni letni konferenci sporočili iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Spomnimo, da se je lani nekdanji premier Janez Janša zavzel za to, da bo zdravstveni sektor izločen iz plačnega sistema javnih uslužbencev, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides pa je lani ocenil, da gre za neverjetno dobro ponudbo takratnega premierja. Nova vlada pa za zdravstvo očitno nima posluha. 

Že takrat je predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin opozarjal, da če do sprememb na področju plač v zdravstvenem sektorju ne bo, bo javni zdravstveni sistem propadel. “Če govorimo o zdravnikih, nihče noče več specializirati družinske medicine za dve minimalni plači. Nihče noče iti, ker nima možnosti delati drugje. Na drugi strani prihaja do erozije zdravstvenega sistema, ker ljudje ne čutijo pripadnosti javnim zdravstvenim zavodom.”

Ker pa nova vlada raje le obljublja kot za delo poprime, je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides včeraj sprejel odločitev o splošni stavki. Začela se bo 19. oktobra ob 7. uri, “če pogajanja o reševanju njihovih stavkovnih zahtev ne bodo obrodila sadov“. Zahtevajo izstop iz enotnega plačnega sistema in pogajanja o novem tarifnem delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Vlada je očitno pripravljena delovanje javnega zdravstvenega sistema z vsemi posledicami žrtvovati na račun enotnega plačnega sistema, ki sploh ni več enoten,” je dejal Kuštrin. Sistem posredno povzroča ustavno kršenje bolnikov pravic, saj podi zdravnike iz javnega sektorja in tako bolnikom onemogoča ustrezno in hitro obravnavo. Od ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zato pričakujejo, da bo predstavil drugačen predlog.

Zahtevajo, naj vlada državnemu zboru posreduje predlog sprememb in dopolnitev zakona o zdravniški službi, na podlagi katerih se za zdravnike in zobozdravnike zakon o sistemu plač v javnem sektorju ne bo več uporabljal. Vlada naj tudi imenuje pogajalsko skupino za začetek pogajanj za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Fides pričakuje, da bo s slednjim “vzpostavljeno takšno plačilo, ki bo ustavilo beg zdravnikov in zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov in s tem preprečilo pretečo katastrofo razpada javnega zdravstva”.

Janševa vlada je z zakonom o dohodnini vsem zvišala neto plače
Spomnimo, da bi zakon o dohodnini leta 2025 na račun davčne razbremenitve vsakemu delavcu prinesel še eno mesečno plačo, tudi zdravnikom. Cilj zakona je zagotoviti višje neto plače za vse delavce ne glede na višino njihovih plač. Neto plače bi se zvišale z davčno razbremenitvijo, in sicer z zvišanjem splošne dohodninske olajšave na višino, ki je enaka višini denarne socialne pomoči, ki jo prejme odrasla oseba. Vlada Roberta Goloba pa je pripravila novo davčno zakonodajo, zaradi katere bomo vsi imeli nižje plače. Posledice pa se že kažejo.

Predsednik vlade Janez Janša s predstavniki Fides.

Prioriteta Tanje Fajon “v 30 dneh do specialista” še vedno neuresničena
Spomnimo, da so v Zdravniški zbornici Slovenije po prvih 100 dneh vlade ocenili, da kljub veliko napisanim in izrečenim besedam sprememb v zdravstvenem sistemu še ni zaznati. Ob interventnih spremembah, ki prinašajo sicer nujne zasilne in začasne rešitve, pogrešajo vsaj začetek sistemskih sprememb – menijo, da bi njihova priprava zaradi dolgotrajnosti postopkov morala potekati vzporedno in se začeti takoj ob nastopu mandata. Zdravniška zbornica Slovenije namreč že več let opozarja na sistemske napake, zaradi katerih varna in hitra zdravstvena oskrba nista dostopni vsem bolnikom. Še vedno se ni izpolnila obljuba Tanje Fajon, da bi v 30 dneh prišli do specialista; to so obljubili, ko so sestavili novo vlado.

Foto: Socialni demokrati

Stavkajoči bodo v tem času na delovnem mestu razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj enkrat tedensko. Zagotavljali bodo predpisani minimum delovnega procesa. Izvajale se bodo  storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu, je razvidno iz izjave o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa v času stavke, ki so jo objavili na spletni strani Fidesa. Želijo, da za čas stavke stavkajoči prejmejo 100-odstotno nadomestilo plače. Kuštrin je še dejal, da so v sindikatu zbrali skoraj 3500 podpisov za izstop iz enotnega plačnega sistema. “Težko si predstavljam, da bi katera koli država ignorirala željo 3500 zdravnikov,” je dejal. Zbrane podpise bodo predstavili predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič in poslancem DZ.

Sara Kovač