fbpx

Je kriminalist Dean Jurič sodeloval s celico kavaškega klana v Sloveniji? To odgovarja vlada

Kriminalist Dean Jurič (Foto: STA)

Skorajda ni nikogar, ki bi ne vedel za obstoj zloglasne kriminalne združbe kavaški klan. Še posebej zato, ker so lanskoletna razkritja pokazala, da gre za ljudožerski mafijski klan, ki je v skrivnih bunkerjih s sekirami in kladivi mučil sovražnike, vpleteni pa so šli celo tako daleč, da so njihovo meso zmleli in s pomočjo industrijskega stroja izdelovali čevapčiče. Marsikoga v Sloveniji je šokiralo, ko se je zatem pojavila informacija, da je ena od uslužbenk na našem specializiranem državnem tožilstvu kavaškemu klanu izdajala podatke, poročanje nedolgo nazaj pa razkriva, da naj bi imela kriminalna združba povezave tudi v vrstah kriminalistov.

Uspešen kazenski pregon storilcev kaznivih dejanj je odvisen od zakonitosti in dobrega dela vseh pristojnih organov, kjer mora vsak člen ustrezno in strokovno odigrati svojo vlogo. Ker se je pred kratkim v medijih poročalo o razkritju sodelovanja med kriminalistom PU Koper Deanom Juričem in kriminalno združbo kavaškega klana, kjer je mogoče razbrati sprego med organi odkrivanja in pregona. Ta trga verigo zakonitosti in pravičnosti vseh organov v postopku odkrivanja in pregona ter sojenja, zato se je vodja poslanske skupine stranke SDS Jelka Godec obrnila na vlado in terjala odgovore.

Kriminalist PU Koper Dean Jurič naj bi bil tesno povezan s članom kavaškega klana Darkom Nezvatovićem. Skupaj naj bi poskrbela, da je Nezvatović s svojimi člani ustrahoval obalne preprodajalce drog ter za Juriča kradel drogo in denar. Objavljena je bila tudi obsežna dokumentacija, ki potrjuje omenjeno sodelovanje, saj naj bi prišlo do kraje zaplenjenih 400 kilogramske pošiljke kokaina. Navedeno je razkril Mehmed Mahmutović v podanih kazenskih prijavah na policijo, NPU ter pristojno državno tožilstvo. Mahmutović se je zaradi tega čutil ogroženega, saj je sumil, da so ga v preteklosti želeli zastrupiti s strupom v lončkih kave, vendar je bila po informacijah medijev kazenska ovadba zavrnjena. Ob tem pa je bilo izpostavljeno tudi, da sodni proces proti članom kavaškega klana iz Slovenije na strani državnega tožilstva zastopa Jože Levačič, državni tožilec na Specializiranem državnem tožilstvu Republike Slovenije, ki je tudi dober znanec kriminalista Juriča.

Policija začela notranjevarnostni postopek
Poslanka Jelka Godec je v vprašanjih vladi izpostavila, da navedena informacija kaže tudi na sum korupcije in sum več kaznivih dejanj znotraj organov odkrivanja in pregona ter dodala, da je očitno, da iz vsega navedenega izhaja sprega med organi odkrivanja in pregona, ki trga verigo zakonitosti in pravičnosti vseh organov v postopku odkrivanja in pregona ter sojenja. Na vprašanje, ali so Vlada Republike Slovenije oziroma ministrstvo za notranje zadeve in  pravosodje seznanjeni s kazenskimi ovadbami oziroma naznanitvijo sumov kaznivih dejanj ter sumom omenjenega spornega sodelovanja kriminalista Juriča in kavaškega klana, so uvodoma izpostavili, da ne smejo komentirati konkretnih zadev, o katerih odločajo sodišča Republike Slovenije, saj jim to preprečujejo ustavno načelo delitve oblasti ter spoštovanje samostojnosti državnega tožilstva.

Policija je po navedbah vlade na podlagi predhodnih objav v medijih o domnevno spornem sodelovanju kriminalistov PU Koper z osebami, ki trenutno prestajajo zaporno kazen, začela notranjevarnostni postopek. “V notranjevarnostnem postopku se zbirajo obvestila o domnevnem odklonskem ravnanju uslužbencev policije kot tudi o vlogi posameznikov, ki so navedeni v teh objavah. Tudi sum, da so določeni kriminalisti povezani s kriminalno združbo kavaškega klana, bo policija preverila na opisan način,” so navedli in ob tem dodali, da policija kazenske ovadbe zoper Juriča ni prejela.

Na vprašanje, ali je zoper kriminalista Juriča uveden postopek preiskave zaradi domnevne kraje zaplenjene 400 kg težke pošiljke kokaina, so sporočili, da sum odklonskega ravnanja uslužbencev policije oziroma navedbe o domnevni kraji večje količine prepovedanih drog, ki je bila zasežena na območju PU Koper, policija preverja v notranjevarnostnem postopku. Ker v postopku ugotavljajo, ali je do domnevne kraje dejansko sploh prišlo, je po njihovih besedah prezgodaj, da bi lahko trdili, zoper koga je sum usmerjen. “Nacionalni preiskovalni urad UKP GPU je sicer v predkazenskem postopku pri osumljencih zasegel navedeno količino kokaina. Dean Jurič v tem postopku ni sodeloval. Posebni oddelek preiskuje morebitno vpletenost kriminalistov PU Koper v posle s prepovedanimi drogami, vendar v tej fazi postopka ne razpolaga z dokazi, ki bi potrjevali navedbe, da naj bi kriminalist sodeloval s kavaškim klanom.” Iz odgovora vlade je mogoče razbrati, da policija v notranjevarnostnem postopku preverja tudi domnevno sodelovanje s članom kavaškega klana Darka Nazvetovića. “Nacionalni preiskovalni urad na UKP GPU v predkazenskem postopku, ki je potekal zoper člane kavaškega klana omenjenega sodelovanja, ni zaznal,” sicer navajajo.

Foto: montaža Demokracija/STA

Če bodo ugotovljene kršitve, napovedujejo izvedbo ustreznih postopkov
Posebni oddelek preiskuje morebitno vpletenost kriminalistov PU Koper v posle s prepovedanimi drogami, vendar v tej fazi postopka po navedbah vlade ne razpolaga z dokazi, ki bi potrjevali navedbe, da naj bi kriminalist sodeloval s kavaškim klanom. “Nacionalni preiskovalni urad ne obravnava kazenske ovadbe zoper Deana Juriča. Prav tako takšne kazenske ovadbe oziroma prijave ni sprejel na Zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe,” je še mogoče prebrati. Na vprašanje, kako bodo pristojni organi ukrepali zoper Juriča, če bodo ugotovljene kršitve, so izpostavili, da bo delodajalec zaščitil svoj interes, izvedeni bodo ustrezni postopki upoštevajoč delovnopravno zakonodaji.

Ker je Vlada Republike Slovenije konec junija letos spremenila uredbo o sodelovanju med državnim tožilstvom in policijo pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj, je Godčevo zanimalo, čemu je do spremembe uredbe sploh prišlo in kako bo to vplivalo na sume sodelovanja kriminalista Juriča s kriminalno združbo ter pregonom in odkrivanjem tovrstnih ravnanj. Kot pravijo na vladi, je do spremembe prišlo zato, da se odpravi tiste rešitve, ki po njihovih besedah niso bile strokovno usklajene ali so bile neustrezne oziroma neprimerne in v nasprotju z zakonom o kazenskem postopku in ki so zbujale dvom o tem, ali so še vedno ustavno dopustne. “V skladu z veljavno ustavnosodno prakso je namreč državni tožilec tisti, ki je izključno pristojen za pregon kaznivih dejanj in usmerjanje predkazenskega postopka policije, izvršna veja oblasti pa mu pri tem ne more dajati navodil za odločanje v konkretnih zadevah. Navedene spremembe tudi sicer olajšujejo usmerjanje policije s strani državnega tožilca.”

Sprememba uredbe naj bi omogočala hitrejše odzivanje tožilstva ter tudi vse oblike komuniciranja med tožilstvom in policijo v predkazenskem postopku, obenem pa zmanjšala možnosti vpliva politike na potek predkazenskega postopka policije. “Državni tožilec od 9. 7. 2022 dalje lahko ponovno ustno usmerja policijo v predkazenskem postopku, s čimer se povečuje odzivnost in učinkovitost pri pregonu kaznivih dejanj,” med drugim pojasnjujejo in dodajajo, da je za pregon uradnih oseb, zaposlenih v policiji, pristojen posebni oddelek. Področje pregona uradnih oseb, zaposlenih v policiji, je namreč urejeno v dogovoru o sodelovanju Policije in Oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Specializiranega državnega tožilstva RS, ki je bil podpisan 5. 2. 2019 in se po podpisu ni več spreminjal.

Glede na to, da je iz navedenih odgovorov vlade, posredovanih poslanki stranke SDS, razvidno, da so vladajoči poskrbeli za to, da ne bi očrnili razvpitega kriminalista, v zvezi z obtožbami zoper njega marsikoga zaskrbi, če bi se uresničila informacija vira, ki pravi, da naj bi Jurič zasedel eno od mest na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Ker so bila zoper njega na NPU v preteklosti vložene kazenske ovadbe, zaradi česar je predmet predkazenskega postopka, bi to namreč pomenilo, da bi imel s tem vpogled v postopek zoper samega sebe. Le kakšen bo končni epilog?

Sara Kovač