fbpx

Toliko o spoštljivi komunikaciji vlade. Golob je Loredanov “totalen krieg” označil le kot “neprimeren”

Minister za zdravstvo Danijel Besic Loredan. Vir: STA

Potem, ko je premier Robert Golob izvedel za očitke, da je njegov minister za zdravje grozil sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fidesu s totalno vojno, je v njegov zagovor dejal, da so ga očitno prevladala čustva. No, sedaj, ko je videl, da javnost in zdravstvo le ne bodo nasedli na tako prazen izgovor, je uvidel, da mu ne preostane drugega, kot da besede označi vsaj kot neprimerne. Kaj več pa seveda ni zmogel, saj ve, da bi s tem priznal, da vladna komunikacija le ni tako “perfektna” in “spoštljiva”, kot sicer sam vztraja. Še huje, skovanka “totalna vojna” niti ni Loredanova domislica, temveč Goebbelsova, torej je le prevod skovanke “totalen krieg”, s katero je tedanji propagandni minister Nemčije mobiliziral celotno družbo. 

Če si človek v celoti prebere odgovor vlade v zvezi s prijavo Fidesa glede kršitve etičnega kodeksa podpredsednika Vlade RS Danijela Bešiča Loredana, lahko vidi, da je Robert Golob opravil pogovor z ministrom, v katerem je bil ta seznanjen z vsebino pogovora s predstavnikom Fidesa, minister pa naj bi ob tem izrazil obžalovanje. “Predsednik vlade od vseh ministrov in drugih funkcionarjev vlade pričakuje spoštljiv in profesionalen način komunikacije tako z notranjo kot tudi z zunanjo javnostjo in ocenjuje, da so izrečene besede Danijela Bešiča Loredana neprimerne. Vlada si želi, da bi vsi partnerji v zdravstvu, ki so vključeni v socialni dialog, na konstruktiven način prispevali k iskanju najboljših rešitev za dobrobit prebivalk in prebivalcev Slovenije,” je zapisano v nadaljevanju. Nato pa so sporočilo speljali v smer, kjer poudarjajo, da se vlada reševanja težav v zdravstvu od prvega dneva loteva prednostno, ob tem pa se zavedajo, da bodo marsikje naleteli tudi na odpor, saj se v zdravstvu obetajo korenite, sistemske spremembe, ki bodo trčile ob marsikatere interese.

No, v tem konkretnem primeru je bil odpor Fidesa povsem primeren, saj je Danijel Bešič Loredan s svojo komunikacijo s podpredsednikom zdravniškega sindikata Fides Gregorjem Zemljičem presegel vse meje dobrega okusa, ko je zahteval podpis sporazuma z vlado. Minister naj bi namreč Zemljiču med drugim dejal, da ima “ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides.” Ko je postalo jasno, da je bil pogovor sneman, je zdravstveni minister dejal, da si ni mogel predstavljati, da nekdo tak pogovor snema in dodal, da priznava, da so ga odnesla čustva in da se za povedano ni opravičil.

Uporabil skovanko Hitlerjevega propagandista
Ne moremo kar tako mimo tega, da je Bešič Loredan uporabil besedno zvezo “totalna vojna”. Ta besedna zveza namreč izvira iz Goebbelsove skovanke “totalen krieg”, ki jo je ta uporabil v svojem zloglasnem govoru v berlinski dvorani Sportpalast, 18 februarja leta 1943. Tedaj je šlo za popolno mobilizacijo Nemčije v vojne namene, kar pa vemo, je na koncu Nemčijo pahnilo tudi v popolno opustošenje.

Na tem nacističnem shodu je Hitlerjev propagandist uporabil skovanko totalna vojna. (Foto: Wikipedia)

Za ministrovo “čustvovanje” se je vedelo že prej
Ta vlada sicer pravi, kako naj bi bila spoštljiva, pa lahko potem s strani samega premierja poslušamo označbo političnega nasprotnika z mračnimi silami, pa domišljave trditve, komu se bo dovolilo, da bo denimo predsednik republike, kot da ne bi bilo to v rokah volivk in volivcev. Kot kaže pa je zdravstveni minister tisti, ki ima poleg Goloba največ težav s komunikacijo, saj ne smemo pozabiti, da sta podoben način Loredanove komunikacije opisala tudi nekdanji direktor NIJZ-ja Milan Krek in Franci Vindišar iz celjske bolnišnice. Kot kaže ministra res veliko odnašajo “čustva”. Marsikdo bi tako lahko sklepal, da gre pač pa za njegov način pogovarjanja in da to pove največ o njem samem. Konec koncev ga je zapustilo že kar nekaj najožjih sodelavcev. Kakorkoli, mogoče je bilo videti, da se je minister po odgovoru vlade odločil pisati stanovskim kolegom in jim dal vedeti, da ne želi komunicirati preko medijev, in podal predlog za izboljšave. Ni pa dal ravno vedeti, da mu je zelo žal za izrečeno. No, če pogovor ne bi bil sneman, predsednik vlade najverjetneje ne bi podal označbe, da je bil pogovor neprimeren. Na takšen način naj bi torej presegli delitve v slovenski družbi?!

Sara Kovač