Upokojence bodo v Bruslju sprejeli visoki predstavniki Evropske komisije in poslanci

Protest upokojencev v Bruslju

Ob 9. uri se je pred Evropskim parlamentom v Bruslju pričela novinarska konferenca, na kateri je Pavel Rupar tako v slovenščini kot angleščini na kratko pojasnil, zakaj je skupina slovenskih upokojencev danes v Bruslju. V Sloveniji vlada in pristojna ministrstva zanje očitno nimajo posluha. “Zaprli so nam vse možnosti za pogovore in več kot 260 tisoč oseb pustili na cedilu,” so kritični. 

Sprejeli in prisluhnili jim bodo nekateri visoki predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta, napovedanih je sedem predstavitev. Od slovenskih sta jih sprejela poslanka Romana Tomc in poslanec dr. Milan Zver. Potuhnila pa se je Ljudmila Novak.

Rupar je predstavil slabo socialno stanje več sto tisoč slovenskih upokojenk in upokojencev, na novinarsko vprašanje dopisnice RTV Slovenija pa je pojasnil, da sta se v zadnjih dneh v Sloveniji zgodili še dve stvari, kar bo stanje še dodatno poslabšalo. To so napovedani novi davki. Novinarsko konferenco je tudi prek spleta spremljala množica ljudi, akreditiranih je bilo okoli 15 novinarjev (tudi tujih). Pred parlamentom so zavihrale slovenske zastave.

Spregovorili so o stanju 270 tisoč upokojencev, ki živijo pod pragom revščine, o odnosu Vlade RS do upokojencev ter o poročanju oziroma ignoranci resnice s strani sponzoriranih medijev, blatenju in zaničevanju vodij protestov, ki si za upokojence resnično prizadevajo, je dejal Pavel Rupar in dodal, da bo govora tudi o stanju, ki vlada na javni RTV Slovenija, in lažni prijavi izmišljenega incidenta na zadnjem, petem protestu na novinarko RTV s strani posebno izbranega sindikata RTV.

V pozivu evropskim poslancem in poslankam ter vodilnim predstavnikom EU je Rupar opozoril na “diskriminacijo posameznih ljudskih iniciativ s strani slovenske vlade, parlamenta ter predsednice države, lažne in krivične obsodbe”, na podlagi katerih jih obsojajo, kot da so največji sovražniki države, ker pač opozarjajo in zahtevajo pravico do zasluženih pokojnin. V nadaljevanju je pobudnik civilne iniciative Glas upokojencev spomnil, da so na to opozorili že na petih protestnih shodih sredi prestolnici, a navkljub temu večina medijev o tem vseeno ne poroča ali pa diskreditira vodje protestov.

“Prosimo vas, sprejmite naš apel k pomoči do dostojnega življenja, do demokracije, enakosti in pravične obravnave vseh ljudi v Sloveniji ter pozornost nad delovanjem medijev, ki jih izdatno podpira vlada preko različnih inštitucij, da prikažejo stanje v državi, kot paše vladi in ne ljudem,” je na tiskovni konferenci po poročanju STA izpostavil Rupar.

Foto: Facebook Pavel Rupar

Poslanec Milan Zver je povedal, da se bodo upokojenci sestali tudi z nekaterimi poslanskimi kolegi, ki prihajajo iz Madžarske in Češke. Čeprav sam ne more, kaj veliko storiti, pa lahko odpre kakšna vrata. “Prav je, da inštitut tudi na evropski ravni opozori na težave, s katerimi se soočajo upokojenci v Sloveniji,” je prepričan Zver. Glede srečanj v Bruslju sicer Rupar pričakuje, da bodo predstavniki EU pritisnili na našo vlado, da “bo denar namesto v nepotrebne sfere, vlagala nazaj v dobra življenja upokojencev”. V primeru, če se stanje glede upokojencev v Sloveniji ne bo izboljšalo, upokojenci v Bruslju zagotovo niso zadnjič, je napovedal.

Kot je mogoče zaslediti preko Twitterja, se je Rupar s skupino upokojencev že srečal s češkim evropskim poslancem Tomasom Zdechovskyjem.

Foto: Twitter Tomas Zdechovsky

Dogajanja v teku dneva bomo spremljali in o tem poročali.

Moja Dolenjska/Sara Kovač