V največji evropski stranki pozivajo vlado, naj ne zanemarja žrtev komunizma

Največja politična skupina v Evropskem parlamentu Evropska ljudska stranka (EPP), katere vodja je Manfred Weber, je kritična do poteze slovenske vlade (Foto: AFP/Twitter EPP)

V največji evropski stranki so naravnost zgroženi nad promotorji komunizma v Sloveniji. Evropska ljudska stranka, največja parlamentarna skupina v Evropski uniji, namreč v odzivu na dogajanje pri nas poudarja, da poveličevanje komunizma nima nikakršnega mesta v svobodni in demokratični Evropi. Slovensko vlado so že pozvali, naj ne ignorira žrtev. Pobudo je na EPP naslovila evropska poslanka Romana Tomc.

Golobova vlada je navkljub preko 600 moriščem in več sto tisoč žrtvam komunističnega režima ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunizma in s tem poteptala temeljne civilizacijske norme, ki se dotikajo pojmov resnice, pietete in pravice, na katerih mora trdno stati vsaka zrela državna entiteta, ki je spravljena s svojo zgodovino. Na vladno odločitev so se kritično odzvali slovenski izobraženci (zgodovinarji in raziskovalci) in izrazili svojo zaskrbljenost. Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja po njihovih besedah namreč ostaja civilizacijska potreba. Ugledni zamejski Slovenci in Slovenke so pozvali k pomiritvi v slovenskem narodu in k preklicu ukinitve Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Sramotno ravnanje vlade, ki v času svoje vleče zlasti ideološke poteze, pa tokrat ni ostalo neopaženo v tujini, tudi v Bruslju, kjer so za razliko od nas sposobni obsoditi prav vse totalitarne režime: komunizem, fašizem in nacizem.

Obsodba komunizma in njegovih zločinov je institucionalna dolžnost
Evropska ljudska stranka v poduk slovenski vladi poudarja, da je obsodba komunizma in njegovih zločinov moralno vprašanje in institucionalna dolžnost. Slovensko vlado so pozvali, da naj ne ignorira žrtev. “To presega politično ideologijo”, poudarjajo in dodajajo, da poveličevanje komunizma lahko le še poveča prepad med ljudmi.

Ker je bila novica o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunizma v Sloveniji s strani Evropske ljudske stranke sprejeta z začudenjem in ogorčenjem, so se zavzeli za to, da bi se v Evropskem parlamentu prihodnji teden v Strasbourgu razpravljalo o poveličevanju komunizma v Sloveniji. To v praksi pomeni, da se bodo lahko s situacijo pri nas seznanili tudi v ostalih državah članicah EU.

Tudi Evropska komisija je seznanjena z dogajanjem pri nas
Sicer pa je z ravnanjem Golobove vlade seznanjena že Evropska komisija, ki je v preteklosti sprejela več pobud o spominu na totalitarne režime v Evropi. Obstaja namreč zavedanje, da je šlo več držav članic EU skozi tragična obdobja v zgodovini. Evropska poslanka Romana Tomc je Komisiji v naslovljenem parlamentarnem vprašanju med drugim razkrila, da so pri nas simboli, kot je rdeča zvezda in enormni napisi imen totalitarnih diktatorjev, postali vidni del javne podobe. Komisijo je povprašala, kako gleda na problematiko poveličevanja totalitarističnih simbolov v okviru projektov, ki jih financira v Sloveniji (razstave, spominske poti, evropska prestolnica kulture …). Zanimalo pa jo je tudi, ali Komisija opozarja na taka obeležja, ki jih v nekaterih državah članicah EU še lahko vidimo in so tudi del javne podobe projektov Evropske komisije (primer napisa Tito na vzpetini ob evropski prestolnici kulture – Novi Gorici).

Rdeča zvezda – simbol, ki združuje privilegiran družbeni sloj (Foto: STA)

V zvezi s tem se je sicer že kritično odzvala tudi neprofitna mednarodna nevladna organizacija Platforma evropskega spomina in vesti, ki odločitev slovenske vlade obžaluje in meni, da “odločitev sramoti spomin na vse nedolžne žrtve komunistične krivice in ne prispeva k izgradnji združene in vzdržljive Evrope, ki je bila po drugi svetovni vojni zasnovana na načelih prava, demokracije, človekovih pravic in dostojanstva”. Ob tem so opozorili, da je odločitev Slovencev za vstop v družino evropskih narodov pomenila pristanek na demokratična načela, pluralizem mnenj in spoštovanje osebnih pravic.

Ker je znano, da so v Evropski uniji sprejeli že cel kup izjav, s katerimi se je jasno obsodilo vse tri totalitarne režime, ni pričakovati, da bo potezi Golobove vlade kdorkoli ploskal. Da je to slabo za ugled slovenske države, najverjetneje ni potrebno posebej poudarjati.

Ana Horvat