fbpx

Afera, v katero je vpleten premier Golob, polni naslovnice tujih medijev!

Vpletenost Roberta Goloba v afero razburja na Balkanu, v Sloveniji pa vlada pravcati medijski mrk. (Foto: posnetek zaslona)

“Tajni pakt: Slovenski premier z državnim denarjem financiral Kurtijevo volilno kampanjo?! V igri je celo 100 milijonov evrov”, je naslov škandalozne zgodbe, ki se je znašla na naslovnici srbskega Kurirja. “Kurti obtožen za malverzacije težkih 100 milijonov evrov, vmešana slovenska družba Gen-I”, pa poroča srbski portal K1 Info. Čeprav se o omenjenem škandalu na veliko poroča tudi drugod po Balkanu, pri nas vlada pravcati medijski mrk, kot da nas omenjena zgodba sploh ne bi zadevala.

Čeprav se je Robert Golob na vse pretege trudil, da bi uspel utišati “albansko” finančno afero, je ta že lani aprila postala mednarodno prepoznavna. “Iz slovenske državne energetike Gen-I, ko jo je vodil Robert Golob, so v Prištino šle večmilijonske vsote denarja. Pri vsem skupaj je sodeloval kosovski veleposlanik v Zagrebu, izplačila pa so šla tudi prek Tirane,” sedaj poroča srbski Kurir.

Foto: posnetek zaslona K1 Info

Kosovski premier Aljbin Kurti je tisti, ki se je znašel sredi velikega balkanskega škandala, v katerem je bilo odkrito, da se je njegova volilna kampanja nezakonito financirala z denarjem iz Slovenije. Ob sklicevanju na razkritja slovenskih in hrvaških medijev o finančni aferi, ki se od 1. aprila lani plete okrog predsednika slovenske vlade Roberta Goloba in kosovskih političnih predstavnikov, izpostavljajo, da je šlo v zadevi za več sumljivih transakcij, katerih vrednost sega do 100 milijonov evrov.

Kurir poroča, da se je Golob takoj po nastopu premierske funkcije soočil z veliko finančno afero zaradi sumljivih denarnih tokov državnega energetskega podjetja Gen-I, na čelu katerega je preživel 16 let. “Po poročanju medijev so iz tega podjetja, v času, ko ga je vodil Golob, šli večmilijonski posli med drugim za financiranje Kurtijeve volilne kampanje,” navajajo in dodajajo, da so predstavniki kosovske opozicije Kurtija obtožili, da je ta skupaj s kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem, sicer njegovim prijateljem, vpleten v finančno afero, ki ga je osebno imenoval na to diplomatsko mesto. Član predsedstva Demokratske zveze Kosova Dzafer Tahiri je izpostavil, da je bila Kurtijeva zadnja volilna kampanja financirana s sumljivim denarjem.

Foto: posnetek zaslona

V nadaljevanju srbski medij navaja, da je škandal vse večji, saj gre po zadnjih podatkih za približno 100 milijonov evrov od družbe Gen-I, ki naj bi prek podružnice v Tirani financirala Kurtijevo kampanjo, kamor je bilo nakazanih 14 milijonov evrov, je nedavno na novinarski konferenci povedal Tahiri. Veleposlanik Berishaj je samo v letih 2019 in 2020 zbral več kot pol milijona evrov, za katere se sumi, da so bili pridobljeni iz Gen-I, podjetja, ki je glavni distributer električne energije v Sloveniji, so ob tem dodali s sklicevanjem na izjavo novinarja portala Prava Luke Perša za Kosovo Online.

“Kosovska agencija za korupcijo je zoper Berishaja vložila kazensko ovadbo, mediji pa poročajo, da je od leta 2019 do aprila 2022 od družbe Gen-I z izogibanjem davkom prejel najmanj 1,5 milijona evrov,” navajajo in dodajajo, da opozicija v Prištini trdi, da za vsem stoji premier Kurti in da je omenjeno podjetje za njegovo volilno kampanjo nakazalo celo 14 milijonov evrov. Nato so s sklicevanjem na Planet TV glede kosovskega veleposlanika na Hrvaškem zapisali, da je ta v letih 2019 in 2020 z najmanj 13 dvigi gotovine dvignil več kot pol milijona evrov. “Na spletni aplikaciji ERAR so razkrili, da je slovenski GEN-I od avgusta do decembra 2019 prek podružnice v Beogradu z več nakazili zbral več kot štiri milijone evrov. Zelo verjetno lahko sklepamo, da je Berisha del dvignjenega denarja prišel neposredno iz Slovenije – pravi Perš,” še dodajajo.

Foto: posnetek zaslona

Gre za resen diplomatski incident
Predsednik Centra za proučevanje globalizacije Dejan Miletić je za Kurir ocenil, da gre za resen diplomatski incident, ki zahteva resen odziv Slovenije. “Novica, da je bil Kurtijev prihod na oblast financiran s slovenskim denarjem, ne zveni prav nič prijetno, še posebej, ker gre za neposredno pomoč nepravilnostim, ki jih delata on in njegov režim. Če se zdi, da je to res, bi morala Srbija iskati pojasnila in pojasnila. Nesprejemljivo je, da se z umazanim denarjem financira ogrožanje preživetja Srbov na ozemlju Kosova in Metohije. To govori o slabih namenih Slovenije. Po vsem, kar se je zgodilo od razpada skupne države, smo danes prišli do točke, ko nekdo financira izgon Srbov,” opozarja Miletić.

Politični analitik Dragomir Anđelković je za Kurir v zvezi z afero povedal, da Kurti nima politične in finančne podpore le v Sloveniji, ampak tudi pri številnih močnejših akterjih. “Prihaja do dvomljivih poslovnih združevanj, ki jih regionalna podjetja pogosto ne izvajajo samo za svoj račun, ampak tudi za svoje zahodne partnerje, ki na take stvari niso alergični. Samo gledajo, da so zaščiteni, medtem ko drugi delajo zanje. V političnem kontekstu te zgodbe menim, da ima Kurti podporo veliko močnejših igralcev od Slovencev. Ni dvoma, da za tem stojijo številni zahodni centri moči, ki ga verjetno na nek način financirajo,” je izpostavil in še dodal, da nikoli ne gre izključiti prepletanja posla in politike, to pa pomeni, da se izvajajo različne gospodarske kombinacije in da za to obstaja politična zelena luč.

Golob je v preteklosti večkrat zanikal svoje poznanstvo z albanskim veleposlanikom na Hrvaškem Berishajem in povezavo s podjetjem v Črni gori, a kot kaže mu skupaj s slovenskim osrednjim medijem le ni uspelo utišati afere, ki nanj nedvomno meče temno senco. S tem pa se seveda blati tudi ugled Slovenije. A kaj, ko so ljudje na volitvah raje izbrali obljubo, kako se bo “plesalo”.

Sara Kovač