V počastitev praznika slovenske kulture so v Prešernovem gaju položili venec

Na pesnikov grob v Prešernovem gaju so venec položili tudi predstavniki Slovenske demokratske mladine (SDM) Kranj ter poslanca SDS Branko Grims in Andrej Hoivik.

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, bodo po državi pripravili večje in manjše prireditve. Številne kulturne ustanove bodo danes za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata. Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku bo tradicionalno pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, poroča STA. Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo pripravilo tradicionalni poklon pesniku ob njegovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani, novogoriškem Bevkovem trgu in Grajskem trgu v Mariboru. V Kranju bo potekal tradicionalni Prešernov smenj. Ministrica za kulturo bo položila venec pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani in nato v spremstvu kranjskega podžupana Janeza Černeta na pesnikov grob v Prešernovem gaju, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa bo gostila kosilo v čast letošnjih prejemnikov Prešernovih nagrad. Pogovor z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci bodo zvečer pripravili v kranjskem Prešernovem gledališču.

Na pesnikov grob v Prešernovem gaju so venec položili tudi predstavniki Slovenske demokratske mladine (SDM) Kranj Žan Žalec, Mario Zdravković in Karin Planinšek ter poslanca SDS Branko Grims in Andrej Hoivik. “V počastitev praznika slovenske kulture in v spomin na velikega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna smo danes položili venec na njegovem grobu v Prešernovem gaju v Kranju,” je zapisal Grims na družabnih omrežjih.

“Danes je kulturni praznik. V DZ pa imamo težave že s kulturnim dialogom. Razprave in izjave nekaterih poslancev so še vedno takšne, da me je sram do obisti. Žal, ne pomaga noben praznik,” pa je zapisala poslanka Anja Bah Žibert.

V Državnem zboru RS so ob kulturnemu prazniku postavili ‘pesmomat’.

Najvišja priznanja v slovenski umetnosti so podelil na predvečer praznika na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Nagrade Prešernovega skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, so dobili pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor. Slovenskega kulturnega praznika se bodo z različnimi prireditvami spomnili tudi zamejski Slovenci v vseh štirih sosednjih državah, Avstriji, Hrvaški, Italiji in na Madžarskem ter po svetu.

Sara Kovač