V tujini ni ostalo spregledano, kako domača oblast lomasti po RTV

Foto: Twitter Visegrad24

Tuji mediji poročajo tem, kako je podpredsednica Evropske komisije Věra Jourova obiskala Slovenijo in kako sedaj oblastniki prek Državnega zbora RS napadajo suverenost najvišjega sodišča v državi – Ustavnega sodišča RS. Kot kaže, pritiski slovenske oblasti na ustavno sodišče, ki se kar vrstijo, navkljub sprenevedanju niso ostali neopaženi. Kot je znano, je celo premier Robert Golob nedavno priznal, da so naredili napako, ko so preskočili fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala javno hišo RTV Slovenija. Tega se tako niti ne skriva, a ko imaš osrednje medije na svoji strani, je nekaj takega mogoče. 

Medtem ko zaradi ravnanja oblastnikov v Sloveniji v osrednjih medijih ne zazvonijo vsi alarmi, medij Visegrad24 poroča, da je bila pred mesecem dni v Sloveniji češka evropska komisarka Věra Jourova, ki se je srečala z ustavnim sodnikom in predsednico Državnega zbora RS. “Sodišče bo odločalo, ali je novi vladni zakon o nacionalnih medijih ustaven. Predsednica državnega zbora je danes ustavnemu sodišču poslal poziv za izločitev sodnika, ki meni, da je zakon o državnih medijih protiustaven. Jourova je glasna kritičarka poljske pravosodne reforme, bo kaj komentirala glede razmer v Sloveniji?!”, še v znak kritike navaja medij.

Če smo bili v času prejšnje vlade priča izvažanju izmišljenih zgodbic o pritiskih na novinarje in medije z namenom notranjepolitičnega obračunavanja, smo dandanes priča neposrednemu pritisku funkcionarke zakonodajne na sodno vejo oblasti. Vidna članica vladajočega Gibanja Svoboda in predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič je namreč na ustavno sodišče samovoljno podala predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča v zvezi z odločanjem Ustavnega sodišča RS o spornih členih novele zakona o RTVS. Vse to je storila, čeprav je znano, da dejavnost ustavnega sodnika pred nastopom funkcije na Ustavnem sodišču RS ni razlog za izločitev. Da lahko predsednica Državnega zbora RS po Poslovniku DZ na Ustavno sodišče RS poda le dodatna pojasnila ali podatke, je opozorila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in ob tem pozvala predsednico DZ, naj zamenja svoje svetovalce. Pred tem je sicer Klakočarjeva po poročanju Požareporta zahtevala tudi vpogled v spis na ustavnem sodišču. “In pritiski na vrsto neodvisnih instutucij, eklatantna zloraba avtonomnih upravnih organov (inšpekcij), ipd., nekako ni ogrožanje demokracije. Ker v prejšnjem mandatu je bila demokracija baje zelo ogrožena pri mnogo manjših zadevah,” je v zvezi s tem tedaj komentiral politolog dr. Miro Haček.

Ker je podpredsednica Evropske komisije Věra Jourova obiskala ustavno sodišče takoj po tem, ko je ustavno sodišče na presenečenje oblastnikov z zadržanjem členov novele o RTVS ustavilo odstavljanje celotnega vrha javne televizije, je marsikdo zastrigel z ušesi in se povprašal, če je šla ta tja z namenom, da vpliva na odločanje o usodi zakona, ki je za aktualno oblast izjemnega pomena. Pri tem so imeli slednji še v mislih, da se je Jourova v Sloveniji srečala s pretežno levo usmerjenimi politiki in njihovimi pomagači. Med drugim s Klakočarjevo, ki sedaj poskuša doseči izločitev Jakliča iz odločanja. Vladajoče je namreč razjezilo, ko je Peter Gregorčič na US podal predlog za izločitev sporne sodnice Neže Kogovšek Šalamon iz ustavne presoje novele. Ustavna sodnica naj bi namreč po poročanju TVS dodatno delala na Mirovnem inštitutu, ki je sodeloval v referendumski kampanji o noveli zakona.

Čeprav sicer ni nič narobe s tem, da se podpredsednica komisije srečuje s člani evropskega oziroma ustavnega sodišča v državah članicah, je zanimivo, da je ta v svojem mandatu obiskala le tri ustavna sodišča, od tega slovensko sodišče kar dvakrat, kar je le nekoliko nenavadno. Še posebej, ker je do zadnjega obiska prišlo ravno v času, ko se odloča o tem, ali bo uspelo Robertu Golobu pod krinko depolitizacije povsem spolitizirati javno televizijo. “Prisežem, da o odločitvah glede nacionalne radiotelevizije s predsednikom ustavnega sodišča nisva spregovorila niti besede. To bi bilo tudi v nasprotju z mojo lastno moralno integriteto in prepričanjem, da morajo biti sodišča pri svojem delu povsem neodvisna,” je sicer v odzivu dejala podpredsednica Komisije, ki pa je v preteklosti podprla predčasno odstavitev celotnega vodstva javne televizije. V tem kontekstu vse skupaj tako deluje zelo nehigienično in kot nekakšen pritisk na sodišče, češ da naj se le pravilno odloči.

Kot kaže, pa tujina vidi, kaj se dogaja v naši državi navkljub dejstvu, da so se “čuvaji” slovenske demokracije zavili v molk. Prejšnji teden je bil namreč objavljen javni razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij v znesku prek 10 milijonov. A s tem razpisov še kar ni konec. Ministrstvo za kulturo je namreč nedavno objavilo “pilotni javni razpis za krepitev podpornega okolja v kulturi”, vreden 150 tisoč evrov.

Ana Horvat