V ZNP pozdravljajo začasno zadržanje dela novele zakona o RTV

Predsednik ZNP dr. Matevž Tomšič (Foto: STA)

“V Združenju novinarjev in publicistov pozdravljamo odločitev ustavnih sodnikov, da do končne odločitve začasno zadržijo izvajanje določb novele zakona o RTVS, ki se nanaša na konstituiranje organov RTV in imenovanje vodstva,” so zapisali in upajo, da bo ustavno sodišče tudi pri vsebinski presoji omenjenih določb ugotovilo njihovo neustavnost in jih razveljavilo.

Že od vsega začetka namreč v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) opozarjajo, da je novela, ki jo je sprejela vlada Roberta Goloba, namenjena izključno hitri, predčasni zamenjavi vodstva RTVS in nastavitvi ljudi, ki bodo lojalni novi vladi. Nikakor torej ne gre za to, da z novelo umikajo politiko iz vodenja RTV, kot to zatrjuje vlada in nekatere nevladne organizacije, tesno povezane z njo. Slednje po mnenju ZNP dokazujejo že prva imenovanja novih članov sveta RTV, ki pod krinko demokratičnih postopkov potekajo izključno po političnem ključu. “Že zdaj se kaže, da bo morebitni novi svet RTV svetovnonazorsko povsem neuravnotežen, nagnjen izrazito v levo, kar je natanko to, na kar smo opozarjali v ZNP, da se bo zgodilo,” so izpostavili.

Spomnimo, Ustavno sodišče RS je začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave. S tem se začasno preprečuje dokončna uveljavitev nove ureditve, a hkrati dopušča nadaljevanje postopkov za oblikovanje novega 17-članskega sveta RTV Slovenija. Ta bo lahko sicer zaživel šele po dokončni odločitvi ustavnega sodišča. Svoje delo lahko za zdaj nadaljujejo tudi trenutni programski in nadzorni svet, generalni direktor in direktorja televizije ter radia pa ostajajo kot vršilci dolžnosti direktorjev, pri čemer lahko vsi trije opravljajo le tekoče posle, pojasnjuje iusinfo.si.

“Ustavno sodišče zato pozivamo, da sporne določbe novele prepozna kot neustavne in s tem vsakokratni politiki onemogoči, da takoj po prevzemu oblasti zamenja vodstvo RTV. Zdajšnji zakon o RTV nikakor ni optimalen, vseeno pa vsakokratni vladi preprečuje takojšnje kadrovanje na RTV, s čimer slednji tudi daje določeno stabilnost,” so še pozvali v ZNP ter opozorili, da tudi trenutno stanje na RTV po njihovi oceni ni takšno, kot jo prikazuje manjša skupina političnih aktivistov na RTV, ki so očitno prepričani, da RTV pripada le njim, in hkrati označujejo vse ostale novinarje za neprofesionalne in pristranske. Prav tako zaradi odločanja ustavnega sodišča RTV ne bo paralizirana. “Vsi postopki in delo na RTV bolj ali manj tečejo kot običajno. Res pa je, da želijo nekateri stanje na RTV za politične potrebe prikazati kot kaotično,” so poudarili v upravnem odboru ZNP.

“Moram reči, da me je odločitev ustavnega sodišča, ki je zelo progresivno nagnjeno, prijetno presenetila,” je komentiral Jože Biščak, predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev. Meni, da so bile očitno določbe novele zakona o RTV Slovenija, ki jih je čez noč sprejela koalicija Roberta Goloba, tako v nebo vpijajoče neustavne in niso zadostile niti minimalnim standardom ustavne demokracije, da razen treh sodnic (očitno z do konca indoktriniranimi kuščarjevimi možgani) drugi niso mogli mimo tega. “Kar seveda ne pomeni, da se v nadaljevanju te psihodrame karte ne utegnejo na novo premešati in bo končna odločitev Ustavnega sodišča RS drugačna; če bodo le levičarji dovolj pritisnili na ustavne sodnike,” je ob tem še ocenil.

Jože Biščak (Foto: Demokracija)

Vseh teh zmešnjav in prerivanja ne bi bilo, če RTV Slovenija ne bi bila v državni lasti, meni Biščak. Državno lastništvo omogoča, da vsakokratna vladna koalicija zamenja vodstvo RTV. “Menim, da Slovenija ne potrebuje televizije, radia in spleta v državni lasti, niti ne potrebuje tiskovne agencije v državni lasti (merim na STA),” je še dejal in pojasnil, da je vse to nepotrebno obremenjevanje neto davkoplačevalcev, ki omogoča majhni skupini levičarskih političnih aktivistov (ki je na RTV Slovenija najbolj glasna in ima največjo publiciteto) ultimativno uresničevanje svojih progresivnih idej in ustvarjanje temu primernega ideološkega programa, ki je daleč od tega, da bi bil svetovnonazorsko uravnotežen, kot to predvideva zakon. In tisti, ki zdaj na Kolodvorski ulici kričijo, da bo odločitev ustavnih sodnikov povečala kaos in da bo RTV Slovenija paralizirana, ker oni, ki se imajo za blagovne znamke novinarstva, ne bodo spet prevzeli vajeti, so daleč od tega, kar naj bi ta plemeniti poklic bil – utelešenje resnicoljubnosti in poštenosti, poudarja Biščak. “Njihov že kar patološki odziv, da so (za določeno obdobje) izgubili igračko, za katero so mislili, da je neodtujljivo njihova, je kot staro vino v novih steklenicah. Ne morejo iz svoje levičarsko ustrojene kože,” je še pripomnil predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev.

Sara Bertoncelj