[Video] Na stotine ljudi Jankoviću povedalo, da ga imajo dovolj

Ljubljančani imajo Jankovićeve vladavine dovolj.

Pred ljubljanskim magistratom je potekal protest proti politiki župana Zorana Jankoviča. Glavni organizator protesta, mestni svetnik Aleš Primc, tako kot številni zbrani Ljubljančani županu očitajo vrsto nepravilnosti. Največja od teh je prav gotovo gradnja nevarnega kanalizacijskega kanala C0, ki poteka skozi vodovarstveno območje, povrh vsega pa še brez okoljevarstvenega dovoljenja. Protest je odprl Primc z besedami, da se ni od prvega v občini prav nič spremenilo na boljše, saj je občina od zadnjega protesta vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana podelilo celo najvišjo nagrado za delovno uspešnost. 

Ni pa sporna gradnja edini očitek. Ljubljančani so nezadovoljni z zdravstveno oskrbo v prestolnici, ki so jo minule mesece pretresale afere, povezane z direktorico ZDL Poplas Susičevo, ki po gori očitkov iz vseh političnih smeri ostaja na položaju in še vedno uživa županovo zaupanje. Posebej problematično je tudi županovo vodenje občine, saj je v mesecih od izvolitve konsistentno omejeval s pomočjo svojih svetnikov, razpravo v mestnem svetu. Tako ga bremenijo tudi vse pogostejši očitki o demokratičnem deficitu. “Kar dela Janković, je zločin,” je prepričan vodja Aleš Primc.

Kot je v svojem govoru pojasnil Primc, je prav vodstvo ZDL odgovorno, da številni v Ljubljani še vedno nimajo osebnega zdravnika. Da so zadeve resnično alarmantne in da se vodstvo ZDL boji svojih lastnih zaposlenih, priča že dejstvo, da so v ZDL naročili, da zaposleni ocenijo delo vodstva, a brez anonimnosti: “To je grobo kršenje delavskih pravic,” je bil jasen Primc.

Današnji boj za pitno vodo jutri
Nato je spregovoril o gradnji t. i. Jankovićevega “drekovoda” oz. kanalizacijskega kanala C0, ki je spomnil na to, da se je o tej temi govorilo na RTV v oddaji Arena, v državnem zboru. Omenil je tudi “kmečki punt”, na katerem so se na lokaciji gradnje zbrali njeni nasprotniki. “Oznanjajte to informacijo med svojimi znanci. Zdaj je potreben boj za čisto pitno vodo, če jo hočemo imeti še jutri, pojutrišnjem,” je bil odločen. Nato je spomnil na dopis Ministrstva za okolje, kjer je jasno zapisano, da občina za dotični gradbeni poseg nima ustreznega gradbenega dovoljenja. O tem je bil obveščen tudi gradbeni inšpektor, ki pa se je odločil, da se bo sam odločil, katero gradbišče bo podvrgel inšpekciji. O tem lahko več preberete v članku Gradbeni inšpektor med vrsticami: Kanal C0 bomo inšpicirali, ko se nam bo “zahotelo”.

Vodja protestnikov Aleš Primc.

Nato je spregovoril Tomaž Ogrin iz Alpe Adria Green, mednarodnega društva za varstvo okolja in narave. “Že zdrav razum nam pove, ne polagati fekalij skozi pitno vodo. Takšno pitno vodo, kot jo ima Ljubljana, bi lahko iskali z lučjo pri belem dnevu. Težko je najti takšno pitno vodo v Evropi. To uničiti s puščanjem skozi kanal je kriminal! Vse študije, ki so bile narejene […] nobena ne garantira, da kanal ne bo puščal.” 

Tomaž Ogrin iz Alpe Adria Green.

Za njim je spregovorila mestna svetnica dr. Tina Bregant. Uvodoma je povedala, da so se pred občino zbrali tisti, ki zmorejo, so pa številni, ki se ne morejo udeležiti. “Kaj pa tisti, ki ne znajo, si ne zmorejo pomagati sami? Ali imajo vsi svojega osebnega zdravnika? Ga uspejo priklicati? Oni potrebujejo osebnega zdravnika še bolj kot mi. Osebnih zdravnikov v Zdravstvenem domu Ljubljana še vedno ni. Lahko pa bi jih imeli. Ni jih bilo potrebno prepoditi v sosednje občine,” je povedala svetnica.

Mestna svetnica dr. Tina Bregant.

Bregantova je pojasnila, da je iz ZD Ljubljana odšlo več kot 400 zaposlenih, direktorica Poplas Susič pa je od občina prejela najvišjo nagrado za delovno uspešnost. “Nagrado so ji izglasovali mestni svetniki Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda. To so isti mestni svetniki, ki niso pustili razprave opozicijskim mestnim svetnikom o zdravstvu,” je bila jasna Bregantova in dodala, da ima zagotovo tudi kateri od tistih, ki so onemogočali razpravo in glasovali za nagrado direktorici nekoga, ki je v Ljubljani brez osebnega zdravnika.

Janković misli, da je država
Nato je pred zbrane stopil predsednik MO SDS Ljubljana in nekdanji notranji minister Aleš Hojs“Janković je prepričan, da je on država. Nismo daleč od tega. Na Gregorčičevi sedi “skakač”, tako se je sam poimenoval, na magistratu sedi “kraljica”. Tudi tistim najbolj neukim znanja šaha je jasno, katera figura na šahovskem polju je pomembnejša. Torej Janković se danes počuti kot država,” je povedal vodja ljubljanske odbora SDS. Nato je pojasnil, kako je to videti v praksi, in spomnil, kako je policija asistirala gradbenikom na kanalu C0, ki po mnenju ministrstva za okolje izvaja črno gradnjo.

Predsednik ljubljanskega odbora SDS Aleš Hojs.

“Ne nasprotujemo ureditvi kanalizacijskih vod v Ljubljani. Ne nasprotujemo. Imamo povsem enostavno rešitev. Ta bo rešila tudi Medvode, Vodice in tistih tisoč greznic, o katerih neprestano govori Janković. Potrebno je zgolj rekonstruirati, ne tlorisno povečati, temveč rekonstruirati čistilno napravo Brod, ta že obstaja, ukiniti ta del kanalizacijskega sistema C0, ki poteka prek vodovarstvenega pasu, in nadaljevati na lokaciji, kamor se že iztekajo vode iz ljubljanske kanalizacije. Seveda pa vam bo Janković ponujal kakšno drugo rešitev… [..] Dražje je, več je betona in razlika v ceni je toliko večja,” je povedal Hojs.

Kot je razložil Hojs, Janković s kanalom C0 hkrati preusmerja pozornost, eden od njegovih načrtov je namreč zgraditi cesto v Sadinji vasi za Komunalno podjetje Ljubljana s sedežem v Republiki Srpski kljub nasprotovanju domala celotne četrtne skupnosti. O tem odloku bo ljubljanska občina glasovala danes.

Bojan Kermauner je zbranim povedal svojo slabo izkušnjo z ljubljansko občino.

Nato je spregovoril Bojan Kermauner, ki je z zbranimi delil svojo slabo izkušnjo z Občino Ljubljana. Kermauner je bil dedič nepremičnin, ki jo je podedoval po svoji materi, prek teh pa je bil projektiran kanal C0 in kasneje tudi realizirana gradnja. Od občine mu je bila ponujena odškodnina za služnost, ki pa je bila veliko premajhna, saj je bila gradbeni poseg onemogočil rabo nepremičnin v celoti. Kasneje so v pravnem boju zoper občino dosegli dogovor o odkupu nepremičnin s ceno, ki pa je bila znatno nižja od tržne. “Policijska akcija v protestu na lokaciji gradnje spominja na neke druge čase neke druge države,” je povedal.

Udeleženec protesta

Nato je na oder še spontano prišel možakar, ki je pred zbranimi vzkliknil: “Slovenec, moja zemlja je zdrava. Tu so živeli slovenski rodovi. Nikomur se niso pustili potujčiti in nikomur niso hlapčevali,” je dejal. Nadaljeval je, da živimo v družbi z navidezno demokracijo in brez vladavine prava. Na koncu se je predstavil kot Janez Gorenjski.

G. K.