[Video] Dr. Vinko Gorenak: To, kar si Bobnarjeva predstavlja, ni depolitizacija, ampak politizacija policije

Foto: Nova24TV

“Če si v tem predstavljajo, da bodo nastavili svoje, leve kadre, potem to ni depolitizacija, ampak politizacija. Bobnarjeva govori o tem, kako mora biti generalni direktor policije neodvisen, hkrati pa pravi, da morata biti direktor policije in minister kompatibilna”, je v oddaji Tema dneva povedal nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak in dodal, da ni jasno, kaj notranja ministrica definira kot “depolitizacijo”. “Če s tem misli, da lahko pripelje kandidata po lastni izbiri na mesto generalnega direktorja in potem uzakoni, da se ga ne da zamenjati niti v ostalih vladah, to ni depolitizacija, ampak politizacija”.

“Politika vedno vpliva na delovanje policije. Povsod na svetu. Če ne drugače, skozi denar in denarna sredstva za opremo, plače itd., pa tudi skozi usmeritve notranjega ministra, ki ima to pravico. Reči, da policija in politika ne gresta skupaj, ne bo držalo,” je uvodoma v oddaji Tema dneva dejal nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak, ki je pojasnil, da je 85 odstotkov policistov v slovenski policiji “levih” in zakaj je tako.

“30 let je minilo in po teh tridesetih letih praktično ni več policista, ki bi deloval še v času socializma, še leta 2013, ko sem jaz vodil ministrstvo, je bilo nad 95 odstotkov novih policistov, zaposlenih po letu 1990, ko naj bi bili nevtralni in nepolitični. A vendarle kljub temu z gotovostjo lahko rečem, da je 85 odstotkov slovenskih policistov “nagnjenih v levo,” je zatrdil Gorenak.

To je zgodba, ki se ponavlja iz roda v rod
Zakaj je tako, je na kratko pojasnil z zgodbo iz leta 2012, ko je bil priča poveličevanju Josipa Broza Tita, češ da je on zaslužen za osamosvojitev Slovenije, in to med vajami slovenskih policistov, ki so takrat ravno prestopili prag policije. “Tako početje nima mesta v policiji”, je prepričan Gorenak, ki dodaja, da je za preprečevanje takih ekscesov odgovorno vodstvo, ki v takih primerih ne stori ničesar, zato se zgodba ponavlja iz generacije v generacijo.

Zadnje čase slovenski javnosti koalicija večkrat govori o “depolitizaciji policije”, vendar nihče od njih vključno z notranjo ministrico Tatjano Bobnar ne zna pojasniti, kaj to pomeni in kako si predstavljajo rezultat “depolitizacije policije”. Nekdanjemu premierju Janezu Janši očitajo “politizacijo” policije in da jo bodo Golobovi “depolitizirali”, vendar po mnenju nekdanjega notranjega ministra policija ni politizirana, kot pravijo Golobovi, res pa je, da morata sodelovati, kar je povsem normalno. “Politika vedno vpliva na delovanje policije. Povsod na svetu. Če ne drugače, skozi denar in denarna sredstva za opremo, plače idr. Vpliva pa tudi skozi usmeritve notranjega ministra, ki ima to pravico. Reči, da policija in politika ne gresta skupaj, ne bo držalo.

Dr. Vinko Gorenak (Foto: Nova24TV)

Kako zmedena in nesmiselna je ta celotna zgodba koalicije z “depolitizacijo policije”, dokazuje tudi opis evropskega dogodka, ko bi morala “predstavnica Slovenije”, kot jo je poimenoval Gorenak, sodelovati v vnaprej pripravljenem pogovoru o ilegalnih migrantih, ta pa je sogovornika presenetila z govorjenjem o “depolitizaciji policije”. To ga je popolnoma zmedlo, saj ni vedel, o čem govori, niti ona sama, Bobnarjeva namreč.

Bobnarjeva govori o depolitizaciji, nastavila pa bi pravzaprav “svoje”
Policija je odgovorna za vzdrževanje javnega reda in mira, notranjo varnost, uveljavljanje zakonov ter preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Kot taka je državotvoren in represiven organ neke države, spada pod izvršno oblast, kar pomeni, da je kot taka hoteli ali ne odvisna tudi od politike. Po eni strani je odvisna od zakonodajne veje oblasti (parlament), ki sprejema zakone, po drugi strani od izvršilne veje oblasti (vlada), ker je del te veje. Zato je že po definiciji (kot tožilstvo, za katerega se tudi rado trdi, da bi moralo biti neodvisno in strokovno) politična, ker je vlada v temelju politični organ.

Foto: STA

Bobnarjeva si depolitizacijo predstavlja tako, da bi morala zakonodaja “podpirati neodvisnost generalnega direktorja policije na način, da ga ne bo mogoče vedno znova menjati”, pri tem pa ni pojasnila, komu bi bila potem policija odgovorna in na kakšen način. Bo odgovarjala množici na trgu republike ali ostalim aktivistom? Po letu 2010 se je namreč uveljavilo, da generalni direktor po nastopu nove vlade ni zamenljiv, “zato sem ob svojem prihodu prosil generalnega direktorja, naj odstopi, si lahko predstavljate,” je dejal Gorenak in dodal “če pripelje kandidata po lastni izbiri na mesto generalnega direktorja in potem uzakoni, da se ga ne da zamenjati niti v ostalih vladah, to ni depolitizacija, ampak politizacija”.

Očitki Bobnarjeve so neupravičeni
Voditeljica Aleksandra Jug se je dotaknila tudi očitkov Bobnarjeve Gorenaku o zbiranju podpisov za Natašo Pirc Musar za predsedniško kandidaturo. Bobnarjeva je Gorenaku očitala, da je prav to omogočil v svoji vladi. Gorenak je pripomnil, da je bil takrat na tapeti referendum, pri katerem so “podatki organizatorja v tem primeru znani, saj jih on sam objavi, v primeru NPM pa ni bilo tako”.

Tanja Brkić