[Video] Kučan ob bližnjem srečanju z Urbanijo zagrozil z zaporom!

Milan Kučan je ob srečanju z Urošem Urbanijo izustil grozilno sporočilo. (Foto: STA)

Srečam pri vhodu v gostilno v Ratečah Milana Kučana. Ker je star, mu pridržim vrata. On pa me vpraša: A vi ste še na prostosti. Začuden ga pogledam in vprašam, če je on še na prostosti. Odgovori mi, da ja. In jaz njemu: Potem sva oba še na prostosti,” je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija delil svojo izkušnjo o bližnjem srečanju z Milanom Kučanom.

Petkov obisk Rateč si bo direktor TV Slovenija Uroš Urbanija še kako dobro zapomnil, saj mu je nekdanji prvi človek komunističnega režima Milan Kučan pri vhodu v gostilno namenil komentar, ki bi ga lahko razumeli kot grožnjo z zaporom. Ko mu je Urbanija pridržal vrata, ga je “komunistični nasilnež”, kot ga je poimenoval nekdanji minister Vasko Simoniti, vprašal: “A vi ste še na prostosti?

Kučan je tokrat stopil ven iz vloge “prijaznega malega možica”, ki ga igra pred kamerami, in pokazal svojo pravo naravo – nedemokratično in totalitarno. Pokazal je, da mu spoštovanje integritete posameznika in človekovih pravic v resnici ne pomeni nič in da je intimno na strani tistih, ki si želijo na silo odstraniti trenutno vodstvo RTV – ki ga zaenkrat brani le še slovenska ustava.

Kučan bi še vedno zapiral ljudi
Njegova izjava je posebno problematična, ker je znano, da je bil Kučan nekoč na čelu celotnega represivnega aparata nekdanje totalitarne države, ki je grobo kršila človekove pravice, tajna policija Udba je pod njim ubijala politične nasprotnike in izvajala teroristične akcije. Vpliv nekdanjih sil se je ohranil tudi v prehodu v samostojno državo, predvsem sodstvo se še vedno uporablja kot sredstvo za zatiranje nasprotnikov in ohranjanje vpliva tranzicijske levice. Panika na levici je še toliko večja, ker ustavno sodišče še ni ukrepalo skladno z njihovimi pričakovanji, saj je nadzor nad RTV zanje eksistenčnega pomena. Ali bo odločitev sodišča sledila Kučanovi “omerti”, bo znano kmalu.

Tokrat pa se ni zgodilo prvič, da bi Kučan izgubil živce in “padel ven”. Pred leti je s šovinistično izjavo šokiral novinarko POP TV.

Andrej Žitnik