fbpx

[Video] Logarjevo kandidaturo podprl nekdanji zunanji minister Slovaške: “Anže Logar je nekdo, ki ima rad svojo državo”

Poslanec Anže Logar in nekdanji minister Slovaške Ivan Korčok (Foto: Polona Avanzo, Demokracija/epa)

Anžetu Logarju, kandidatu za predsednika Republike Slovenije, je podporo izkazal tudi nekdanji zunanji minister Slovaške Ivan Korčok.

V video sporočilu je Ivan Korčok povedal, da Anžeta Logarja zelo dobro pozna še iz časov, ko sta bila oba zunanja ministra. O njem ve povedati dve stvari: “Najprej, vedno se je boril za svojo državo in vedno je poudarjal tisto, kar je pomembno za njegovo državo. In drugič. Hkrati z bojem za slovenske interese, se je boril za Evropo, evropske interese.”

Korčok poudarja: “Anže Logar je nekdo, ki ima rad svojo državo.

Kdo je Ivan Korčok?
Ivan Korčok je bil med letoma 2005 do 2009 slovaški veleposlanik v Zvezni republiki Nemčiji, nato pa do leta 2015 stalni predstavnik Slovaške pri Evropski uniji. Kasneje je bil pooblaščenec vlade za slovaško predsedovanje Svetu Evropske unije. V tem času je bil znova državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Predsednik Andrej Kiska ga je 28. avgusta 2018 imenoval za veleposlanika Slovaške republike v Združenih državah Amerike, kjer ga je 17. septembra sprejel ameriški predsednik Donald Trump.

Foto: epa

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je Logarju nedavno izrekel podporo. “V čast mi je, da lahko izrazim podporo Anžetu, s katerim sem sodeloval in se redno srečeval nekaj zadnjih let. Spoznal sem ga kot posameznika, ki verjame v duh dialoga, kot človeka z veliko integriteto in vizijo ter kot zaupanja vredno osebo,” je namreč dejal.

Anže Logar nam v tujini ne bo delal sramote
V samo dveh letih mandata je Logar kot zunanji minister opravil krepko čez sto bilateralnih srečanj, več kot 50 video- in avdiokonferenc ter več deset  uradnih telefonskih pogovorov. Obiskal je približno 70 tujih prestolnic, obenem pa je še predsedoval EU in to po ocenah partnerjev – z odliko. Logar je bil prvi slovenski zunanji minister po letu 2012, ki je obiskal Hrvaško, in prvi, ki je po letu 2007 obiskal Italijo. Uspelo mu je okrepiti zavezništvo z vsemi državami na svetu. V samem vrhuncu epidemije je Logar prek videokonferenc vzpostavljal stike predvsem z evropskimi predstavniki in voditelji. Na povabilo Mika Pompea se je Logar decembra 2020 udeležil obiska v ZDA, po mnenju poznavalcev pa mu je uspelo po štirih mesecih institucionalizirati odnose z ZDA. Decembra 2020 so se v Trstu srečali italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, hrvaški zunanji minister Gordan Grlić in minister Logar in  vzpostavili mehanizem za okrepljeno sodelovanje tako na politični kot na strokovni ravni. Dosežke Logarja in Janševe vladen na področju bi še lahko naštevali. Zunanja politika je Logarjeva strast in glede na rezultate, ki jih je na tem področju dosegal v preteklosti, bo gotovo prispeval, da bo Slovenija pridobila na ugledu in moči.

S. J.