[Video] Nevarna razmišljanja slovenskega političnega vrha

Foto: Nova24TV

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže nanizal izjave in razmišljanja slovenskega političnega vrha s prejšnjega tedna, ki jih je označil za nevarna. V preteklem tednu je namreč v prestolnici potekal velik protivladni shod, kjer je Pavle Rupar opozoril na predlagani zakon o evtanaziji oziroma “o umoru iz milosti”. Gre za idejo, ki je nevarna in problematična in nima prostora v normalni družbi, meni Tomašič. Zaradi kritike soavtorice predsednice organizacije, ki želi uzakoniti pomoč pri samomoru oziroma umoru, so sestanek z Ruparjem in njegovim inštitutom, ki vsak mesec v Ljubljano pripelje na desettisoče ljudi, odpovedali vsi po vrsti, od predsednice DZ, predsednice republike in predsednik vlade.

Nataša Pirc Musar je dejala, da je Pavle Rupar rekel, da mora “odstraniti” Biserko Marlot Meden. Rupar to sicer ni rekel, ampak, da jo mora “odsloviti”. “Ne glede na to, v čem je problem?” Se sprašuje Boris Tomašič. “Popolnoma normalno je, da imamo različne poglede na evtanazijo oziroma ubijanje iz milosti. Imamo pravico, da nekdo to zagovarja in nekdo nasprotuje. A v naši državi je ideja neke civilne družbe, je prepovedano. Prepovedano je ne strinjati se in potegniti vzporednice iz preteklih časov, ko se je evtanazija evidentno zlorabljala”.

Zaskrbljujoča je tudi izjava Urške Klakočar Zupančič, saj je dejala, da se ne bo pogovarjala s tistimi, ki mislijo drugače. “Predsednica republike in predsednik vlade sta odrekla legitimnost tako organizatorjem kot podpornikom včerajšnjega dogajanja. In tudi državni zbor je dom različnih mnenj in taki zlorabi svobode govora ne sme dejati kakršnekoli vloge posameznikom, ki se v imenu stiske drugih postavljajo v zaščitniško vlogo, dejansko pa jim gre za sebične razloge,” je dejala.

Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič sta se postavili v vlogo razsodnic in zlorabili sta položaj, kaj se sme govoriti, kakšno stališče je dovoljeno in kakšno ni. Obtožili sta tudi Ruparja, da dela za svojo korist, ker se je postavil v bran življenju in nasprotuje kulturi smrti, pravi Tomašič.

Zloraba stiske je v resnici nadomestiti odpravo bolečine s smrtjo
Razprava o evtanaziji v današnjem času je žalitev. Namesto, da bi uredili dolgotrajno oskrbo in paliativno oskrbo, namesto da bi skrajšali čakalne vrste, se pogovarjamo o usmrtitvah, meni Tomašič. “Mnogi rečejo, raje umrem, kot pa da bi trpel, vendar je ključno vprašanje: ali želite umreti ali ne želite trpeti? Dokler se ne uredijo te stvari, ne bomo nikoli vedeli, ali se da bolečino, trpljenje odpraviti na drugačen način. Nihče ne želi umreti, mnogi pa želijo, da bolečina izgine. In zloraba stiske je nadomestiti odpravo bolečine s smrtjo.”

Dvojna merila Klakočar Zupančičeve
“Gre za dostojanstvo tudi za živali, ko se zlorabljajo njihova trupla. Včeraj je bilo uporabljeno truplo goloba,” je v obsodbi Ruparja dejala Klakočar Zupančičeva. Tomašič pravi, da ne ve, ali je bilo truplo goloba ali je bila lutka ali nagačena žival, ampak ali se spomnite krvavih miz pred ministrstvom za kulturo, zažiganje lutk, “ubi Janšu”? “Lutka goloba ne opravičuje tega, da ljudi izključujete in vi to delate. To je fašizem,” pravi Tomašič.

Klakočar Zupančičeva je dejala, da je vzporednica s Hitlerjevimi svetovalci zrela za kazensko preganjanje ali za osebno tožbo. A je pred časom v oddaji Tarča sama potegnila vzporednico z Adolfom Eichmannom (nemški častnik SS in človek, ki ga je Hitler izbral za uničenje milijonov Judov). “Ta pokvarjenost, dvoličnost je nevarno. Česa vse so sposobni naši vladajoči? Sami primerjajo policiste z Eichmannom, ko jim ne paše pa označijo, da je primerjanje s Hitlerjevimi svetovalci kaznivo in se s takšnimi ljudmi ne želijo pogovarjati,” je komentiral Tomašič.

Tudi Robert Golob z zaskrbljujočimi izjavami
Robert Golob je nedavno v podkastu dejal, da ne živi od plače ampak od lastnih prihrankov. Predsednik vlade ima okoli šest tisoč evrov bruto plače, se pravi na račun dobi vsaj tri tisoč evrov. In on, ubogi revež, mora živeti od prihrankov, ki jih je zaslužil kot direktor državnega podjetja, ko je monopolistično prodajal elektriko in si izplačeval milijonske nagrade. V podkastu je še dejal, da “normalni, pošteni in delovni ljudje v politiko ne vstopijo, ko ni več materialne koristi in ugleda”. “Naj sploh komentiram?” se sprašuje Tomašič. “Po vaših besedah v politiko ne vstopajo normalni, pošteni in delovni ljudje. Kaj vi delate v politiki? Sami o sebi ste največ povedali,” je Tomašič rekel Golobu.

Še več izjav Roberta Goloba, o katerih je Tomašič komentiral, si lahko ogledate v oddaji.

Sara Kovač