[Video] Poslanec Zver: Evropa si je dolgo zatiskala oči pred grozodejstvi, ki se dogajajo v Iranu

Evropski poslanec dr. Milan Zver (Foto: Nova24TV)

Evropski poslanec Milan Zver je sankcije Irana proti njemu in dvanajstim posameznikom iz Evrope označil za absurdni odziv iranskega režima. Prepričan je, da so posledica njegovih prizadevanj za spoštovanje človekovih pravic v tej državi.

Uvrstitev na seznam sankcioniranih oseb je bila za Milana Zvera presenečenje, saj so sankcije posledica nekih drugih sankcij, ki potekajo v obratni smeri. Evropska unija jih je uvedla po smrti Mahse Amini in zaradi iranske vojaške pomoči Rusiji.

Sankcije ga ne prizadenejo
“Iran nima za to nobene pravne podlage, to je izvajanje političnega pritiska”, je poudaril Zver. V oddaji Tema dneva je poslanec zatrdil, da ga sankcije ne bodo prizadele na nobenem področju, saj prepovedujejo sklepanje poslov v Iranu, vstop v državo in poslovanje z Iranom, sam pa nima apetita po čemer koli od tega. “Imajo pa določeno sporočilo in pomenijo določen pritisk na naše nadaljnje delo. Iran nas želi tudi prepričati, da je pomoč, ki jo dajemo iranski opoziciji, nesprejemljiva,” pravi Zver in dodaja, da njega in državljanov Evropske unije ne bodo uklonili.

Grozodejstva v Iranu
V Iranu potekajo protesti, vsakič na demonstracijah pobijajo ljudi, na tisoče jih zaprejo. “Gibanje, ki ga podpiramo v Iranu, vodijo ženske,” poudarja Zver in nadaljuje, “njihov politični program je demokratičen in za enakopravnost med moškim in žensko, za spoštovanje človekovih pravic in tako naprej.”

Iran postaja močna vojaška sila
Evropski poslanec meni, da bi moral biti svet pozornejši do dogajanja v Iranu. Njihov jedrski program napreduje, imajo močno vohunsko mrežo, primerljivo z drugimi velesilami. “Imajo odlično vojaško industrijo, celo izvažajo orožje Rusiji,” pojasnjuje Milan Zver.

Milan Zver meni, da bi morala Evropa čimprej sprejeti nov sveženj sankcij, saj v Iranu že 40 dni vlada nasilje. Na prvem plenarnem zasedanju bi morali po njegovo obvezno razpravljati o tem. “Svet je močno integriran in povezan. Zahodni del sveta si je postavil za eno od izhodišč spoštovanje človekovih pravic in svoboščin povsod po svetu,” zatrjuje Zver.

Človekove pravice so kršene tudi ponekod v Afriki, Južni Ameriki, na Bližnjem in Srednjem vzhodu. Milan Zver pravi: “Evropska unija vzpostavlja nek odnos do teh držav. So pa nekatere islamske države, ki so naredile znatni napredek v razvoju človekovih pravic zlasti na področju enakopravnosti med spoloma. Torej stvari gredo naprej.” Iran je država s pomembno zgodovino. Na tem območju so našli dokaze o obstoju ene najstarejših civilizacij. Prav bi bilo, da bi ljudje v tej državi dobro živeli.

S. J.