[Video] “Spoštljiva” retorika vrha kulture in ljudstva, ki so jo pokazali v času prejšnje vlade

Boris A. Novak se je v času Janševe vlade pogosto udeleževal protivladnih protestov. (Foto: STA)

Čeprav bi se od kulturnikov pričakovalo, da bi le-ti državljanom predstavljali vzor kulturnega obnašanja, pa se je kar nekajkrat, še posebej v času prejšnje vlade, pokazalo, da temu žal velikokrat ni tako. Med slednje lahko nedvomno uvrstimo dramatika in prevajalca Boris A. Novaka, sicer tudi dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2018, ki je v znak protesta proti oblasti, ki mu ni bila po godu, v javnosti poslance označeval za izdajalce z veliko začetnico p, tako imenovane “pizdajalce”.

Boris A. Novak se je v času aktualne vlade postavil ob bok nekdaj priljubljeni otroški pisateljici Svetlani Makarovič in frontmanu nevladnih protestov Jaši Jenullu in ob koncu državne proslave pred kulturnim praznikom poskrbel za izvedbo provokacije, kjer je Makarovičeva zrecitirala eno svojih pesmi. Del dvorane je temu ploskal, čeprav je bilo jasno, da takšno obnašanje nikakor ne sodi na državno proslavo. Vse skupaj pa se je po zaslugi javne RTVS celo snemalo, čeprav je bil dogodek že uradno končan. Nekih ostrih obtožb s strani predstavnikov aktualne oblasti ni bilo, ravno tako pa tudi ne s strani njihovih podpornikov, saj gre tukaj konec koncev za posameznike, ki so tudi prispevali k izvolitvi svobodnjakov.

Da smo v praksi priča spopadu dveh kultur, je v luči primerjave nedavne slovesnosti v spomin žrtev komunističnega režima in podvigov politkolesarjev nedavno opozoril zgodovinar dr. Jože Možina. Na teh protestih namreč ni bilo sprejemljivosti, odvijale pa so se tudi žalitve drugače mislečih. Ko se je to dogajalo, ti pravičniki, ki so tako zaskrbljeni, tedaj čudežno niso bili, in na račun tolerance se je vse skupaj posledično sprevrglo v nasilne proteste, da je Ljubljana izgledala kot nekakšno vojno območje. Tedaj so bili seveda vsi čudežno šokirani, a ne za dolgo.

Aktualna oblast nam je obljubljala strpnost, pa smo po vzoru izpada kulturnikov tipa Novak in Makarovič priča vsemu drugemu kot to. Z ustanovitvijo posebnega sveta pri predsedniku vlade je namreč predsednik vlade napovedal vojno proti sovražnemu govoru oziroma vojno proti drugače mislečim, proti kritičnim glasovom. V javnosti so se pojavili celo pozivi vodje omenjena sveta Nike Kovač, ki je brez zadržka javno izrazila željo po urednikovanju na javnem mediju, kjer ne bi bilo prostora za kritično besedo in goste, kot so prvak največje opozicijske stranke Janez Janša, pobudnik upokojenskih protestov Pavle Rupar in ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, ki se v Ljubljani bori proti aroganci župana Zorana Jankovića, ki si navkljub nasprotovanju stroke zavzema za gradnjo drekovoda čez vodovarstveno območje.

Medtem ko se nasprotni strani očita neprimerna retorika, se vladajoči namesto z reševanjem resnih problemov ukvarjajo z ideološkimi vprašanji, kot so ukinitev muzeja, ki je bil posvečen osamosvojitvi, postavitvi Tita na Brdo, ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, predstavnica vlade pa celo odide na Čebine, kjer je bila pred 86 leti ustanovljena Komunistična partija Slovenije. Vladajoča politika pa kot kaže vse bolj prodira v javne inštitucije, saj je Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti nedavno založil knjigo, ki s slikovnim gradivom in propagandnimi zapisi o petkovih kolesarskih protestih poskuša normalizirati politično nasilje in sovraštvo do drugače mislečih. Če se najde denar za to in za financiranje nekaterih kulturnikov, ki so brez kulture, pa se ga na drugi strani ne najde za slovenske upokojence. Prav tako se najde posluha za kmete, ki skrbijo za to, da imajo Slovenci vsak dan kruh na mizi, in za opozorila stroke, ki si drzne nasprotovati načrtovanim ukrepom aktualne politike, kot sta denimo zakon o zaščiti živali in pa poskus uvedbe evtanazije.

Sara Kovač