fbpx

[Video] Loredan se je ponižal za nekaj, kar vemo, da je modus operandi Jankovića

Oddaja Aktualno na Nova24TV.

V zadnjem obdobju je dogajanje v Sloveniji ne le pestro, ampak izven vseh meja zdravega razuma. Voditelja tokratne oddaje Aktualno Aleksander Rant in Boris Tomašič sta prvi del oddaje posvetila najbolj odmevni in pomembno tematiki ta trenutek – zdravstvu – v drugem delu oddaje pa obdelata tudi temo “stavke pacientov” za “boj za javno zdravstvo”, ki pa, kot sta voditelja dejala, ni nič drugega kot “parcialni zasebni interes dobaviteljev”. Zato je vlada ukinila referenčne cene in zato želi uničiti zasebnike – da “zasebniki državi ne bi pokazali, da se da na cenejši način narediti bolje in hitreje,” je dejal Rant.

V času razpadanja zdravstvenega sistema je jasno, da je za reševanje tega velikega problema, odgovorna vlada. Ta se je namreč od prihoda na oblasti izkazala za nefunkcionalno, njena nefunkcionalnost pa je že obrodila sadove. Žal na račun državljanov in državljank – in to prav vseh. Vseh davkoplačevalcev in vseh, ki plačujejo zdravniško oskrbo in je nato ne dobijo. Čeprav je jasno, kdo nosi odgovornost, se Robert Golob izogiba odgovornosti, to pa počne tako, da se pridruži stavki pacientov, ki zahteva ureditev zdravstva, ki je v pristojnosti ministrstva, torej vlade. “Je lahko vse skupaj še večja farsa,” sta se v tokratni oddaji Aktualno med drugim spraševala voditelja Boris Tomašič in Andrej Rant.

Malo je, če rečemo, da je stanje v Slovenskem zdravstvu kaotično. Pravzaprav gre za popolni razpad sistema. Sramoten odraz razpada zdravstvenega sistema so bile čakalne vrste pred zdravstvenimi domovi v Sloveniji, najhuje pa je bilo v Ljubljani. Kdo bi rekel, da bodo starejši, med katerimi so tudi kronični bolniki, čakali več kot 40 ur, da bi prišli na urgenco ali pa da bi si zagotovili osebnega zdravnika? Navsezadnje le živimo v razviti državi, kjer naj bi ljudem kot osnovo zagotovili zdravstveno oskrbo. Niti malo ne preseneča stavka pacientov, ki so jo na iniciativo “Glasu ljudstva” organizirali protestniki. Gre za protestnike, ki jih je javnost spoznala med petkovimi kolesarji v prejšnjem mandatu, glavni govornik pa je bil Jaša Jenull, ki je tokrat jasno povedal, da za razliko od prej tokrat ne protestira proti vladi in Robertu Golobu, ampak za vsem dostopno zdravstvo.

Da je razumel njegovo sporočilo in se zaveda, da protest ni bil uperjen proti “vladi” (ki je mimogrede pristojna za reševanje zdravstvenega sistema”, se je Golob prav tako pridružil protestom – proti nefunkcionalnemu zdravstvu, ki je rezultat nefunkcionalne vlade. Ne le voditelja, vsak, ki zadevo spremlja, se zaveda, kako absurdno je vse skupaj. Stavka pacientov se je zgodila en dan pred napovedano stavko Fidesa, ki je nato stavko preklical, češ da so z ministrstvom za zdravstvo uspeli doseči dogovor, o katerem naj bi spregovorili več po podpisu parafiranega sporazuma. Vsaj tako je za medije potrdil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič. Sporazum naj bi bil podpisan ta teden, predvidoma pa bi začel veljati v začetku prihodnjega tedna.

Zoran Janković kot avatar globoke države
Zdravstveni sistem pa ni le v pristojnosti najvišjih državnih organov, nadzor nad njim imajo tudi občine. In ne glede na to, da je bilo najhuje v Ljubljani in nekaterih drugih občinah, pa ni bilo povsod težav. Tomašič namreč v nadaljevanju pove, da je med pogovorom z nekom iz Lukovice povedal, da tam teh težav nimajo, saj je županja super in je to uredila. “Očitno se da,” je dejal Tomašič in dodal, da je problem v “Ljubljanskem mafijskem šefu”, ki se je v dogodku izpred nekaj dnevi izkazal za samega “avatarja globoke države”. Kot sta dejala voditelja, se je to izkazalo v “najbolj sramotnem dogodku v zgodovini slovenskih vlad”, ko se je minister za zdravje Danijel Bešić Loredan večkrat javno opravičil Zoranu Jankoviću, vmes pa se mu je tudi poklonil. Voditelja sta predvajala posnetek opravičila in komentirala mimiko vseh treh na posnetku, med katerimi je bil tudi premier Robert Golob, za katerega se je med posnetkom zdelo, da ima v grlu ogromen cmok.

Premier Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešić Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: STA)

Medtem ko je Janković stal z dvignjeno brado, se mu je Loredan s sklonjeno glavo opravičeval, vmes pa tudi parkrat zajecljal. Loredan je med svojimi nagovori ponavadi zajecljal, ko o besedah ni bil prepričan, kot tudi tokrat ne. “Na posnetku se vidi, Janković je superioren, on je šef, onadva sta podrejena,” je zaključil Tomašič in dodal, da je to “način dela v naši državi, Golob pa je v zadnjem obdobju vidno izgubil svojo “moškost”, čeprav so ga predstavljali kot temperamentnega”.

Novinarska konferenca za iskanje rešitev, o rešitvah pa ne duha ne sluha
“Kar pa je še najbolj fascinantno pri vsem skupaj na tej novinarski konferenci, je dejstvo, da so bili udeleženi vsi trije, ki bi lahko problem rešili, vendar o rešitvah ni bilo niti besede,” je presenečen Tomašič, ki dodaja, da je bilo pravo bistvo novinarske konference bolj “opozorilo” vsem tistim, ki bi si v prihodnosti upali nasprotovati globoki državi ali početi karkoli na svojo roko.

“Vsi ministri, ki imajo opravka z davkoplačevalskim denarjem, so šli iz gospodov, ki bodo uredili vse, v gospode, ki razlagajo, kako se ne da ničesar urediti,” je dejal Rant in kot konkreten primer izpostavil finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki je še nedavno opeval, kaj vse bodo storili z denarjem. “Danes pa ni ničesar, le rekordna javna poraba in milijardo in pol v energetska podjetja,” sta jasna voditelja. In ne zaključi se le na denarju ministrov, preliva se tudi na visoke plače župana in primarijev. Konkretno voditelja navedeta primer, ko je Janković še nedavno prišel v enoto ZD Ljubljana v Bežigrad in tam pacientom dopovedoval, da ni “nobenega problema”, nakar mu je eden od pacientov očital, da “sta z direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susićevo dobro plačana in naj zrihtata.” To je Jankoviča očitno tako zabolelo, da je pacientu zabrusil: “A sem ti jaz kriv, da nimaš zdravnika?” “Po šestnajstih letih županovanja pa ste le malce kriv,” je komentiral Rant.

To je ta sprevržena logika, ki se pakira v boj za javno zdravstvo
Vlada se je reševanja javnega zdravstva lotila tako, da je ukinila referenčne cene, ker s tem niso zavezani javnim naročilom in lahko nabavljajo ceneje,” je dejal Tomašič in dodal, da pa vlada ne vidi rešitve v ponovnem uvajanju referenčnih cen ampak ukinitvi zasebnikov. Rant je ob tem komentiral glavno sporočilo vladne rešitve o ukinitvi zasebnikov v povezavi z referenčnimi cenami. Barbara Rajgel obvlada ideologijo in želi povedati, da “ni problem, da se v javnem zdravstvu na debelo krade, ker to itak gre naši opciji in iz tega vsi nevladniki živimo, problem je, ker nek mali zasebnik celi državi pokaže, da se da ceneje in bolje in hitreje kot v našem komunističnem konglomeratu,” je dejal Rant.

Foto: zajem zaslona

Tomašič  je ob tem dodal, da gre za “sprevrženo logiko, ki se pakira v boj za javno zdravstvo, gre za parcialne zasebne interese dobaviteljev”. Spomnimo, da so v SDS zato na temo razmer v zdravstvu zahtevali sklic izredne seje DZ-ja, ob tem pa so pripravili več priporočil za reševanje te problematike. Državnemu zboru so zato predlagali, naj pozove vlado, da nemudoma predlaga spremembo zakona o javnem naročanju, s katerim naj vnovič uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala približa cenam na evropskem trgu.

Ob koncu sta voditelja namenila nekaj besed tudi 20. obletnici smrti Jožeta Pučnika, očeta slovenske državnosti, ki je ena od izjemnih osebnosti slovenske zgodovine in med najbolj zaslužnimi za osamosvojitev Slovenije. Pučnik je odločilno zaznamoval prehod Slovenije v samostojno državo, saj je Slovenija na podlagi njegovega udejstvovanja dosegla vse tiste cilje, ki si jih je zadala v času prvih demokratičnih premikov. S svojo odločnostjo in delovanjem je spremenil tok dogodkov slovenske zgodovine. Samostojno Slovenijo si brez njegovega posega v slovenski politični prostor težko predstavljamo. V ključnih trenutkih je kot predsednik Demosa nase prevzel odgovornost in težo slovenske osamosvojitve ter demokratizacije.

Ana Horvat