fbpx

[Video] Vladna komunikacija “v svobodi” – Golob grobo in zaničljivo utišal novinarko STA

Neprimerna vlada komunikacija (Fotomontaža: demokracija/sta)

Vlada je že v preteklosti pokazala izjemno slabo komunikacijo. Ne le do novinarjev, tudi do svojih ministrov, nenazadnje je tudi njihova strategija komuniciranja z javnostjo že povzročila kolaps prostega trga, kar smo videli v primeru sporočanja draženja goriv in odkupa žita od kmetov in je bilo odmevno tudi v tujini. V oddaji Arena pa smo lahko videli odsek komunikacije premiera Roberta Goloba z novinarko STA, ki jo je nespoštljivo in zaničljivo utišal.

Morda, gospod Golob, ko ste rekli glede RTV-ja, da iščete še druge konkretne možne načine, ste lahko tukaj bolj konkretni?” je popolnoma korektno vprašala novinarka Lara Drašković. Predsednik vlade pa ji je odgovoril, da mu na kraj pameti ne pade, da bi ji konkretno razlagal, novinarka pa se je le osramočeno nasmejala. Takšno vedenje premiera je nenavadno in skrajno neprimerno, saj je novinarka postavila vprašanje, odgovor nanj bi zanimal prav vse prisotne. Tako pa je novinarko osramotil in ponižal, ker je opravljala svoje delo. Pravzaprav je s tem dejanjem pokazal svoj nespoštljiv odnos do medijev, medtem ko mediji njegovo neprimerno vedenje očitno kar spregledajo in ignorirajo.

Prejšnja Janševa vlada se je nenehno otepala neutemeljenih očitkov medijev o slabi komunikaciji in nekakšni namišljeni avtoritarnosti predsednika vlade Janeza Janše. Toda premier Robert Golob se je doslej izkazal za pravega grobijana, mediji pa molčijo.

Predsednik vlade pa ne utiša le novinarjev, ampak je takoj na prvi novinarski konferenci, ko je predstavil svoje spodletele ukrepe za obvladovanje draginje na področju pogonskih goriv, ki so povzročili kolaps prostega trga, preprečil lastnemu ministru za gospodarstvo Matjažu Hanu, da bi spregovoril pred novinarji. “Ne, ni načrtovano,” je dejal Hanu, ko je želel novinarki predstavljene ukrepe vlade pojasniti še z vidika svojega resorja. Tako je moral pred Golobom in slovensko javnostjo ostati tiho. Minister Han si ponižujoče poteze zaenkrat še ni drznil komentirati.

Spomnimo pa, da ne peša le Golobova komunikacija, cela vladna garnitura ima očitno probleme z vprašanji novinarjev. Golobov zdravstveni minister Bešič Loredan je pred kratkim na novinarski konferenci pred vsemi sredi vprašanja prekinil novinarko Slovenskih novic in ji zabrusil, naj ne sprašuje o temah, za katere se predhodno niso dogovorili. Medtem ko novinarjem izkazujejo takšno nespoštovanje, pa po drugi strani še vedno uživajo medijske medene tedne z Odlazkovimi mediji, POP TV, Petričevim Delom itd., očitno pa enostavno ne morejo kontrolirati avtoritarnih izpadov, ko si kak novinar vendarle drzne vprašati preveč. Takrat padejo nasmeški, njihove obraze pa naseli mrki avtoritarizem, ki si želi podrediti še zadnje kritične glasove v državi. Na primer našo novinarsko hišo.

“Tole boste izrezali”
Naravo odnosa med novinarji dominantnih medijev in vladajočo politiko pa je v novem zdrsu pred kratkim razkrila kar sama predsednica državnega zbora. Urška Klakočar Zupančič si je novinarjem drznila sugerirati, da morajo njen spodrsljaj izrezati. No, posnetek je vseeno pricurljal na površje in posledično razkril, kako deluje politično-medijska naveza na slovenski levici.

Predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič (Foto: zajem zaslona)

Vladna komunikacijska strategija z javnostjo povzročila že kolaps prostega trga
Ne le, da peša neposredna komunikacija z mediji, tudi njihova komunikacijska strategija z javnostjo je že povzročila nepopravljivo škodo. Spomnimo na dolge vrste pred bencinskimi črpalkami zaradi zgrešene Golobove taktike obvladovanja draginje na področju pogonskih goriv, ki je povzročila, da je zmanjkalo goriva po celi državi. Kaos pa so povzročili tudi zaradi “blaženje” draginje na področju prehrane. Napovedali so, da bodo odkupili žito po najcenejši ceni. “Slovenski kmetje pšenice ne bomo državi ponudili po najnižji ceni, ampak bodo to storili neki tuji dobavitelji, medtem ko bo naša pšenica iskala dobrega kupca nekje v tujini, ki bo pripravljen plačati toliko, kot smo mi pričakovali od naših mlinarjev,” so pojasnili kmetje, kar se je tudi zgodilo.

Volilna kampanja boljša kot njihova komunikacija
V predvolilni kampanji smo nenehno poslušali, kako bo nova vlada vpeljala nove standarde in pripeljala svobodo ter pravno državo na vseh področjih. Sedaj pa, ko vlada deluje s polnimi pooblastili, iz dneva v dan krši svoje obljube volivcem, prav tako grobo tepta zakone in ustavo.

Sara Kovač