fbpx

[Video] Zaradi potez Loredana bomo za plačilo energetske sanacije UKC LJ poskrbeli kar davkoplačevalci

Minister za zdravje Danijel Besič Loredan (Foto: STA)

“Glavni namen je bil po moje obglavljanje vodstva UKC Ljubljana,” je v zvezi s projektom energetske sanacije UKC Ljubljana povedal poslanec stranke SDS Zvone Černač. Zagotovljena so bila namreč vsa potrebna sredstva, ker pa je bila vložena prijava na KPK, ki ni našla nepravilnosti, bomo sedaj zaradi prerazporeditve zagotovljenih sredstev vse skupaj plačali kar davkoplačevalci. “Moram reči, da je to zelo slaba in neodgovorna odločitev. Šlo je za nepovratna evropska sredstva,” je v zvezi z ravnanjem Golobove vlade zatrdil Černač. 

Poslanec SDS Zvone Černač je na vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z energetsko sanacijo UKC Ljubljana. V začetku letošnjega junija je stekla energetska sanacija Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v okviru katere je bilo predvideno, da bo stavba dobila nova okna, izolacijo, fasado, streho, delno pa bo urejeno tudi prezračevanje. Z dodatnimi sredstvi je bila predvidena celotna prenova. Dobili bi praktično nov UKC Ljubljana. Projekt covid 19, celovita energetska sanacija stavbe UKC Hospital, bi bil v celoti financiran iz evropskih sredstev, in sicer v višini skoraj 50 milijonov evrov. Sredstva so bila zagotovljena v času prejšnje vlade.

Že kmalu po začetku sanacije naj bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan prejel informacije o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega razpisa, ki jih je predal Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Slednja pa je uvedla postopek. Novembra letos je minister za zdravje pojasnil, da je vlada evropska sredstva za sanacijo preusmerila v druge projekte. Energetsko sanacijo UKC Ljubljana pa bodo financirali iz državnega proračuna. Javnost je seznanil tudi z informacijo, da se je projekt podražil za približno 15 milijonov evrov. Sedaj pa lahko v medijih beremo, da je KPK ustavila postopek glede domnevnih nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila in energetske prenove UKC Ljubljana, saj ni bilo zaznanih kršitev Protikorupcijskega zakona.

Nekdanji minister za infrastrukturo ter strateške projekte Zvone Černač je na vprašanje, zakaj se 50 milijonov sredstev, ki so bila priskrbljena, ne porabi za sanacijo, odgovoril, da je temu tako, ker so očitno sredstva prerazporedili nekam drugam. Ta denar bomo tako zagotovili vsi iz naših žepov, iz davkoplačevalska denarja. “Želim pa poudariti, da gre za del bistveno bolj zajetne vsote, ki je bila izpogajana v okviru paketa za okrevanje med 17. in 21. julijem 2020 v Bruslju, kjer je nekdanji premier Janez Janša z ekipo izpogajal obsežen okvir, preko 10 milijard evrov sredstev do leta 2030, in velik del tega paketa so predstavljala sredstva za zagotovitev boljših kapacitet domov za starejše in zdravstvenih ustanov. V okviru tega paketa je bilo približno 280 milijonov namenjenih tako imenovani pobudi React EU, kjer je šlo za sredstva, ki krepijo sedanjo finančno perspektivo in jih je potrebno porabiti do konca prihodnjega leta.”  Černač je povedal, da so približno 140 milijonov teh sredstev namenili za okrepitev zdravstvenih sistemov, med njimi skoraj 50 milijonov za UKC Ljubljana, za negovalne bolnišnice (nova kapaciteta Ljubljana, Novo mesto, Murska Sobota, Maribor), okrog 90 milijonov evrov za 18 domov za starejše, ki se gradijo širom po Sloveniji.

Gre za neodgovorno in zelo slabo rešitev
Černač odločitev ocenjuje kot zelo slabo in neodgovorno. Šlo je namreč za nepovratna evropska sredstva. Prejšnje vodstvo UKC-ja, ki so ga sedanji oblastniki odstavili, je po besedah poslanca naredilo vse, torej pripeljalo projekt do izvedbe. “Nova oblast pa je to za nekaj časa zamrznila. Ne vem, zakaj, iskali so neke korupcijske zgodbe. Sedaj je tudi KPK ugotovil, da je bilo vse ok. Namesto, da bi ta projekt pospešeno nadaljevali (ne pomeni to samo energetske sanacije, prejšnje vodstvo je namreč poiskalo dodatne vire in z njimi bi dobili praktično prenovljeno stavbo osrednje slovenske bolnišnice), tega sedaj ne bo oziroma bo v neznanem času,” je izpostavil Černač in dodal, da je predvsem najbolj pomembno zavedanje, da bo očitno šlo 50 milijonov evrov neznano kam. “Verjetno za neke mehke vsebine, ker tega ni mogoče porabiti za konkretne investicije v tako hitrem času. Na drugi strani pa bo šlo 50 milijonov evrov sedaj iz žepov ljudi. To je dvakrat narobe,” je kritičen.

Glavni namen pri tej zgodbi je bil po mnenju Černača obglavljanje vodstva UKC-ja. Ne pa zato, ker je bilo to postavljeno v času njihove vlade, prejšnji direktor je namreč bil predsednik sveta, ki je bil nastavljen v času pod prejšnjo vlado. “Očino je stvari zastavil v pravo smer,” je dejal in spomnil, da je ta vlada v tem revanšističnem stilu pričela obglavljati vsa vodstva. “Veste, da so bili odstavljeni vsi v svetih zdravstvenih institucij, tudi tam, kjer se posluje dobro, obglavljeni. Eno izmed vodstev, ki ga je bilo potrebno zamenjati, je bil očitno tudi direktor UKC-ja”. Posledice bodo sedaj po besedah Černača čutili vsi ljudje v svojih denarnicah, tako kot bodo čutili posledice v svojih denarnicah zaradi neprimernih in nespametnih odločitev, kjer se je žal večina na referendumu odločila za to, da ne želi imeti s 1. januarjem bistveno bolj ugodne dolgotrajne oskrbe, kot jo poznamo sedaj.

Černač je poudaril, da UKC Ljubljana predstavlja največjo institucijo v državi, kjer so potrebe temu primerno velike. Pacienti in tisti, ki tam delajo, bi v slabih dveh letih dobili normalne pogoje za delo, ker bi bila stavba praktično v celoti prenovljena: dvigala, interier, dobili bi dodatne prostore v zadnjem nadstropju tega oddelka za tehnični del osebja, administracije. Bolnišnica bi imela za nadaljnjih 20–30 let zagotovljene ustrezne pogoje za delo za relativno majhen znesek. “V vmesnem času je seveda potrebno najti rešitev za osrednjo institucijo, ki naj bo nekje ob glavni avtocestni povezavi, kar se načrtuje že 30 let, a nismo prišli niti do izbire lokacije. Zato je bila sprejeta odločitev, da dokler ne bo volje in pripravljenosti, da se osrednji slovenski zdravstveni center postavi nekje na normalno lokacijo, kjer bo normalen dostop in sedanji UKC postane mestna bolnišnica, se zagotovi ustrezne pogoje za paciente in za delo zaposlenih,” je izpostavil Černač.

Izvajalcu je potrebno plačati penale
Na vprašanje, če bi moral minister za zdravje prevzeti odgovornost na račun preusmeritve sredstev, je Černač odgovoril, da kamorkoli so ga preusmerili, je to škodljiva odločitev iz več razlogov. Prvič, ker so par mesecev blokirali investicijo, morajo sedaj izvajalcu plačevati penale. Teh je nekje 600 tisoč evrov. “Denar skratka teče za neke stroške, ki nastajajo po nepotrebnem. Na drugi strani 50 milijonov v letu dni porabiti za neke pametne zadeve, v kolikor nimaš pripravljenih projektov, je nemogoče,” je izpostavil. Če bi po besedah Černala prejšnja vlada in prejšnji minister za zdravje nadaljevali svoje delo, bi se ta projekt z evropskimi nepovratnimi sredstvi tudi zaključil. Z vseh vidikov so take odločitve neprimerne. Kot pravi, bi minister sicer moral odstopiti, ker se mu sesuva zdravstveni sistem. “Deluje približno enako na avtokratski način kot predsednik vlade Robert Golob. Na ta način se razmer v zdravstvu ne da urediti. Ob tem ko je prihajal z različnimi zakoni, ki naj bi reševali predvsem področje družinske medicine, smo opozarjali, da na ta način se teh problemov rešiti ne da. Ni nas poslušal. Če bo ekipa ostala enaka, se bo sistem sesul sam vase,” je izpostavil in dodal, da bodo na račun tega najbolj trpeli ljudje.

Foto: Nova24TV

Ni celovitih rešitev za spopadanje z energetsko krizo
Černač je med drugim še izpostavil, da se Golob neustrezno spopada z energetsko krizo. Izpostavil je, da je mogoče videti, kako v zadnje pol leta dobivamo rešitve za reševanje krize po kapljicah. “Pride en zakon, drugi pa tretji. Občutek je, da ni neke koordinacije na nivoju vlade. Če pogledamo prejšnji dve leti, ko je šlo za neke druge krizne razmere, pandemijo covida-19, veste, da smo vse te ukrepe skoncentrirali v enem zakonu (PKP zakon). Potem je ta zakon vsake toliko glede na spremenjene razmere doživljal novelacijo. Torej, na sistemski način, usklajeno, smo pomagali zdravstvenemu sitemu, domovom za starejše, konkretnim posameznikom prebroditi razmere,” je spomnil in dodal, da bi tako morala ravnati ta vlada.

Sedaj imamo po njegovih besedah na eni strani do določene mere urejen sistem na področju zagotavljanja preprečitev enormnih podražitev pri gospodinjstvih in malih odjemalcih in ničesar, ko gre za velike poslovne subjekte, ki so hrbtenica celotnega sistema. “V kolikor se nam gospodarstvo na nek način sesuje, pa v kolikor ga zamrznejo za nekaj mesecev, ker ne bo energije ali bo predraga, da bi poslovali, se škoda dela vsem, na vseh segmentih.” Povedal je, da so pričakovali celovite rešitve, teh pa ni. “Pričakovali smo, da bo vlada posegla na ta način, da bo zagotovila tudi v teh zaostrenih razmerah konkurenčno prednost našega gospodarstva napram ostalim. Zakaj lahko Hrvaška zagotavlja industriji elektriko po 120 evrov MWh, mi pa ne? Januarja letos je imela Portugalska to ceno 120 evrov MWh , Slovenija 85 MWh. Letos pred dnevi je imela Slovenija na veleprodajnem trgu  ceno preko 400 evrov MWh, portugalska pa je ostala približno na istem (140 evrov). Se pravi, nekaj ni ok. Ukrepi, ki so bili prejeti s strani Goloba, ki se ima za energetskega strokovnjaka, kar ni, ker je podjetje, ki ga je vodil, v rdečih številkah, niso ustrezni.” 

Golob poročni priči podaril božično darilo v vrednosti 500 milijonov evrov
Černač pa je izrazil tudi kritiko, da se bo slabih 500 milijonov evrov dodelilo HSE. Drugje se namreč v tem času, ko se dražijo energenti, ne dogaja kaj takega. Ti namreč energetska podjetja dodatno obdavčujejo. “Tukaj pa je Golob svoji poročni priči, ki je pred mesecem dni postal direktor HSE, podaril božično darilo v vrednosti 500 milijonov evrov. Zakaj? Ker so elektriko prodajali za par let naprej, manj kot po 100 MWh, se hvalili z izjemnimi rezultati. Sedaj pa so v škripcih, ker morajo manjko energije kupovati na tujih trgih. Toliko o tem najboljšem energetskem strokovnjaku, kam državo vodi tudi z ostalimi avtoritarnimi potezami,” je zaključil.

Sara Kovač