Z vlado solidarno na morje

Kolona vozil proti Primorski. (Foto: Matjaž Zorman)

Današnje kolone na avtocesti proti Primorski so po mnenju mnogih tudi rezultat vladne odločitve, da ponedeljek postane dela prost dan, ki bo namenjen solidarnosti in odstranjevanju posledic uničujočih poplav ter plazov. A velika večina bo prost dan izkoristila za oddih na morju, nastala pa bo gromozanska finančna škoda. 

Vladna odločitev o dela prostem dnevu, namenjenemu solidarnosti in sanaciji škode po neurjih, ne bo imela zgolj ekonomskih kontraučinkov, temveč bo veliko ljudi prost dan izkoristilo za podaljšan vikend.

Številni ekonomisti in gospodarstveniki so opozarjali, pred sprejemom zakona pa tudi v opozicijskih SDS in NSi, da bi bilo za državo in njene finance veliko bolj ekonomično, da delovno sposobni državljani ostanejo na delovnih mestih in pripomorejo finančno, medtem ko bi ostali fizično pomagali na prizadetih območjih. Celotna država namreč ne potrebuje toliko rok, da bi bilo potrebno uvesti dela prost dan, saj je Civilna zaščita že objavila podatke, da se je na “dan solidarnosti” preko aplikacije prijavilo že preko 30 tisoč prostovoljcev.

Vlada je tako mnogim omogočila podaljšan oddih na morju, ostali pa bodo solidarnostno pomagali v ujmi prizadetim ljudem.

Sara Kovač