fbpx

Zaradi brutalnih podražitev cen elektrike in zemeljskega plina tokratni december precej manj vesel

Slika je simbolična. (Foto: Pixabay)

Letošnji veseli december bo nekoliko manj vesel od prejšnjih zaradi brutalnih podražitev, ki smo jim priča. V tretjem letošnjem četrtletju so se namreč cene zemeljskega plina in elektrike za gospodinjske odjemalce zvišale. V primerjavi s četrtletjem pred tem se je povprečna cena elektrike zvišala za 31 odstotkov, cena zemeljskega plina pa za 22 odstotkov. Podražitve pa seveda čutijo tudi negospodinjski odjemalci.

Statistični urad Republike Slovenije razkriva, da je povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce v trimesečju od julija do konca septembra znašala 0,094 evra na kilovatno uro, povprečna cene električne energije pa 0,205 evra na kilovatno uro.

Cene zemeljskega plina skoraj za petino višje
Povprečna cena zemeljskega plina v tretjem četrtletju ob 22-odstotnem zvišanju za gospodinjske odjemalce je v četrtletju prej znašala 0,094 EUR/kWh. Cena brez davka na dodano vrednost se je pri negospodinjskih odjemalcih zvišala za 19 odstotkov, in sicer na 0,075 EUR/kWh.

Vir: SURS

Za negospodinjstva so cene električne energije višje za četrtino
V primerjavi z drugim četrtletjem se je povprečna cena električne energije za gospodinjstva zvišala za 31 odstotkov. Ta je namreč znašala 0,205 EUR/kWh. Cena brez davka na dodano vrednost se je pri negospodinjskih odjemalcih zvišala za 25 odstotkov, in sicer na 0,204 EUR/kWh. Ob tem pri SURS-u sicer spominjajo, da so na cene zemeljskega plina in električne energije v prvih treh četrtletjih deloma vplivali tudi ukrepi, sprejeti z namenom omejitve posledic zaradi vpliva povišanja cen energentov. Tedaj so se namreč začasno znižali ali celo odpravili določeni prispevki.

Vir: SURS

Regulacija cen plina in elektrike ter znižan DDV na energente je v veljavi od 1. septembra dalje. Za gospodinjstva, male poslovne odjemalce, tudi tiste v večstanovanjskih stavbah, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb se je cena elektrike omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi in 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi. Najvišje dovoljene tarifne postavke cene so pri plinu za gospodinjstva in skupne gospodinjske odjemalce znašale 0,0730 evra na kilovatno uro brez DDV, za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe pa po poročanju STA najvišje dovoljene tarifne postavke brez DDV medtem znašajo 0,0790 evra na kilovatno uro.

Podjetja, ki so izredno nezadovoljna nad cenami elektrike za prihajajoče leto, ker s podjetji v tujini, kjer je pomoč večja, težko konkurirajo, so se obrnila na delodajalske organizacije. Te so se s pismom obrnila na premierja Roberta Goloba, v njem pa izražajo svoje nestrinjanje nad modelom pomoči za energente, ki so namenjena podjetjem. Usklajeni predlog gospodarstva je, da se predlog interventnega zakona, ki je v nastajanju, spremeni na način, da bo malim in srednje velikim podjetjem omogočena pomoč v skladu s toolboxom, ki ga je Evropska komisija določila v začetka oktobra in kjer je postavila cenovno zavoro (Preisbremse) do 180 evrov/MWh. Za energetsko intenzivna podjetja, ki zaradi visokih vstopnih kriterijev posebne pomoči za energetsko intenzivna podjetja in posebne pomoči za energetsko intenzivna podjetja v posebnih sektorjih, kot sta navedeni v Predlogu zakona, ne bodo mogla koristiti, predlagajo, naj se jim omogoči posebna pomoč zaradi zmanjšane gospodarske uspešnosti po 67. a členu začasnega okvira.

Sara Kovač