Zaživela je Platforma sodelovanja

Foto: STA

Z uradno ustanovitvijo je danes zaživelo društvo poslanca SDS Anžeta Logarja Platforma Sodelovanja. Platforma bo po Logarjevih napovedih namenjena temam, ki so pomembne za prihodnost politično preveč razdeljene Slovenije. Društvo je odprto za vse, ki prisegajo na kulturo dialoga, piše v vabilu na ustanovitev, v njem pa bodo po Logarjevih besedah razpravljali predvsem o trenutno največjih izzivih v družbi. Društvo ima 12 ustanovnih članov, predstavlja pa, po Logarjevih besedah, “prostor, kjer se srečujejo različno misleči s skupno vizijo Slovenije”.

“Ustanavljamo platformo, prek katere lahko spremembe iščemo, o njih razpravljamo, jih predstavljamo in predlagamo,” je Anže Logar dejal na današnji seji in poudaril, da so platforma vsi, ki verjamejo v sodelovanje. “Zapustimo kavč cono nemega opazovanja in začnimo skupaj oblikovati odprto, sproščeno in zdravorazumsko Slovenijo,” je pozval in izpostavil, da bo platforma prostor, kjer bo vsak lahko povedal svoje mnenje, sodeloval s predlogom in postal del konvencije o prihodnosti Slovenije.

Prva ugibanja o ustanovitvi lastne stranke, s čimer bi unovčil izjemen kapital (v drugem krogu volitev je namreč prepričal 414.029 ljudi), je sprožil s pomenljivimi besedami, da “smo na pragu nečesa velikega”. Odtlej se je Logar v javnosti spretno izogibal komentiranju platforme, o kateri je znano le, da se bo osredinila na razpravo o prihodnosti Slovenije in se oglašala o perečih družbenih in političnih temah.

Ustanovno srečanje društva Platforme Sodelovanja pod okriljem poslanca SDS Anžeta Logarja (foto: STA)

Danes je platforma zaživela, Logar pa je k sodelovanju pritegnil kar nekaj pomembnih obrazov. Platforma ima 12 ustanovnih članov, in sicer vse od nekdanje evropske poslanke SDS in šefinje njegovega volilnega štaba Romane Jordan, vodje kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alje Brglez, poslanke SDS Eve Irgl, profesorja evropskega prava na Novi univerzi Mateja Avblja, ekonomista Igorja Mastena do zdravnika Roka Ravnikarja, nekdanjega ministra za izobraževanje iz kvote SD Jerneja Pikalo ter direktorja Beletrine Mitje Čanderja.  Med njimi so tudi Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj iz tretje Janševe vlade Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar. Med prisotnimi je bilo opaziti tudi nekdanjega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne Blaža Košoroka, nekdanjega poslanca SDS, danes pa predsednika stranke Zeleni Slovenije Andreja Čuša ter predsednika Slovenske ljudske stranke Marka Balažica.

Jernej Pikalo in Romana Jordan (foto: STA)

Dr. Avbelj je ob ustanovitvi povedal, da se je društvu pridružil kot intelektualec in predstavnik slovenskega akademskega sveta, nenazadnje tudi kot predstavnik mlajše generacije. “Vem, da za marsikoga ustanovitev tega društva kot društva ne bo dovolj, za marsikoga pa bo ustanovitev tega društva preveč. Prepričan je, da je Slovenija dosegla trenutek, ko je potrebno reči, da tako ne gre več naprej, da smo na poti, ki nas ne pelje v razvoj, in da je čas, da se začne nekaj novega,” je dejal in izpostavil, da je prispevek mlajše generacije pri tem ključnega pomena.

Spregovoril je tudi ekonomist Masten, ki je dejal, da so ekonomski pretresi v preteklosti zaznamovali tudi prihodnost. Ocenjuje, da se razvojne politike, ki imajo tudi širše družbene učinke, v zadnjem času diskutirajo precej sramežljivo in da ni ustrezne, predvsem pa proste izmenjave mnenj in da “enostavno ne dajo dovolj prostora mladim,” je dejal Masten, ki opaža, da za mlade ekonomiste v Sloveniji ostaja prazen prostor, zato je pomembno odpreti pot prav njim, da bodo tudi oni dobili priložnost povedati mnenje in dati predloge.

Ekonomist Igor Masten in dr. Matej Avbelj (foto: STA)

Dobrodošla popestritev v slovenskem političnem prostoru
V ponedeljkovem pogovoru za televizijsko oddajo 24ur zvečer je Logar namignil, da je zamisel o ustanovitvi nove politične stranke doslej sicer zavračal, da pa bodo, če na političnem parketu ne bo zanimanja za društvo, “najverjetneje razmislili tudi o prihodnjem koraku”. Na ustanovitev Logarjevega društva se je minuli teden odzval predsednik SDS Janez Janša. Po njegovem je nov projekt “dobrodošla popestritev v slovenskem političnem prostoru”.

Tanja Brkić