fbpx

Zvesti vladni psi in branilci, v času Janševe vlade pa tožilci

Foto: Twitter

Ponovno smo priča dvojnim vatlom osrednjih medijev, ki več kot očitno poročajo ne le pristransko, postali so, kot je v zapisu na Twitterju zapisal analitik Mitja Iršič, “psi čuvaji”. Medtem ko so v času Janševe vlade izrazito kritično poročali na vsakem koraku, je tokrat drugače. Konkretni primer pri prekoračitvi pristojnosti, da predsednik vlade mimo notranje ministrice na štiri oči povabi na “pogovor” v. d. generalnega direktorja policije, bi bil v času Janševe vlade gotovo sporno, danes pa mediji le ponatisnejo mnenje vladnih funkcionarjev, da “nič ni narobe, če premier želi pogovor z direktorjem policije”. Ne, to ni šala.

“Tip klical direktorja policije mimo ministrice na zagovor, zakaj ne čisti po željah politike, za varovanje na skrivaj pooblastil obsojenca, pa so danes “psi čuvaji” v medijih njegovi odvetniki, ki ga branijo,” se je glasil zapis analitika Mitje Iršiča, ki je poleg svojega zapisa na Twitterju izpostavil naslove osrednjih medijev v času Janševe vlade in današnje v času Golobove. Tisto, kar so v času Janševe vlade izrazito kritizirali, danes zagovarjajo oziroma skušajo opravičiti.

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do določenih nesoglasij in bodo maske začele padati. Začelo se je s tem, ko je Tatjana Bobnar v svojem pismu razkrila nedopustne politične pritiske nad njo in v. d. generalnim direktorjem policije Boštjanom Lindavom, ki je prav tako v svojem poročilu razkril pritiske, ki jih je Golobova vlada izvajala nad njim. Kot je dejal nekdanji generalni direktor kriminalistične policije Dušan Mohorko,ne potrebuje biti direktna zahteva, lahko je samo namig, vprašanje, da je to dovolj, da se zadeva smatra kot pritisk“. In točno to je bilo povabilo premierja Lindavu, ko ga je ta k sebi poklical na štiri oči, brez vednosti notranje ministrice.

V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav (Foto: STA)

Lindav je to, poleg ostalih zahtev, kot je povrnitev Darka Muženiča na položaj direktorja NPU, dojel kot pritisk in dejansko lahko razumemo, zakaj. Pa vendar danes osrednji mediji to želijo opravičiti, češ da “to ni nič takega”. Dvojnih vatlov smo od zvestih psov čuvajev leve vlade sicer vajeni, vendar je to še bolj očitno izpostavil Iršič. Le-ta je na Twitterju izpostavil določene naslove iz časov vlade Janeza Janše in danes. Razlika je več kot očitna.

Dvojna merila osrednjih medijev so očitna
Spomnimo, kako so še lani osrednji mediji polnili naslovnice s kritikami o takrat novi policijski zakonodaji, češ da razburja stroko in zaposlene, in češ da posamezne določbe nove zakonodaje o organiziranosti in delu v Policiji po mnenju policijskih sindikatov predstavljajo grob poseg v pravice iz delovnega razmerja in uvajajo rešitve, ki bodo dopuščale zlorabe Policije do neslutenih razsežnosti. Do sprememb zakonodaje je bil takrat za 24ur še posebej kritičen tudi ustavni pravnik Andraž Teršek, ki je dejal, da gre “za sprevrženo idejo nove oblasti in da tovrstno početje v Sloveniji nima več dna. Govoril je o nepopravljivi škodi in podobno, pa vendar – čemu smo priča danes? Policijski sindikati so takrat očitali takratnemu generalnemu direktorju policije Antonu Olaju, da je policija pod prevelikim vplivom politike oz. da je spolitizirana, pri čemer so med drugim izpostavili tudi “pomanjkljiva konkretizacija in odsotnost pravnih varoval v smislu preprečevanja političnih ali drugih vplivov na kadrovanje najvišjih policijskih uradnikov itd.”

Nekdanji minister Aleš Hojs in nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj na Novih Žalah v Ljubljani. | Avtor MNZ

Posebej kritični so bili tudi do prekoračitve pooblastil posameznih oseb, poudarjali so, da v kolikor “bi imeli normalno situacijo na Ministrstvu za notranje zadeve, če bi vsak razumel svoj položaj, kaj je torej pristojnost ministra in kaj generalnega direktorja policije, potem je direktor tisti, ki bi moral te usmeritve v delu, ki so nezakonite, zavrniti,” je takrat za 24ur opozoril strokovnjak za policijska pooblastila doc. dr. Miroslav Žaberl, profesor na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru. Dejstvo je, da njihovi dvojni vatli sežejo prav do neba. Neverjetno je, kako za nekatera obstajajo drugačna merila, čeprav so zakoni za vse enaki.

Kje so danes ustavni sodniki in policijski sindikati, da bi zagovarjali pravice policistov in ljudi, v času Janševe vlade bi bilo to vse skupaj namreč “nedopustno izvajanje terorja in mobinga”, danes pa to očitno “ni nič takega”. Pa kdo je tu nor?

Tanja Brkić