Alarmantni statistični podatki: Ali Slovencem grozi izumrtje?

Slovenci imamo vse manj otrok. (Foto: iStock)

Edini vidni uspeh premierja Roberta Goloba glede ukinitve Urada za demografijo je padec števila slovenskega prebivalstva. Nas bo čez 50 let le še za vzorec glede na negativno rast pristnih Slovencev in povečano število tujcev?

Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada (Surs), objavljenih minuli ponedeljek, je imela Slovenija 1. julija letos 3965 prebivalcev več kot šest mesecev prej. V prvem polletju se je število državljanov zmanjšalo za skoraj 3300, število tujcev pa se je povečalo za skoraj 7300.

Edini ”uspeh” Svobodnjakov. Ukinili Urad za demografijo ter denar namenili migrantom. Uničevalci naroda in Slovenije,” je uradne podatke Sursa na omrežju X komentiral predsednik SDS Janez Janša.

Negativna vrednost naravnega prirasta

1. julija 2023 je v Sloveniji prebivalo 1.066.634 moških in 1.054.303 žensk. Delež žensk med slovenskimi državljani je znašal 51,1 odstotka, med tujimi državljani pa 36,5 odstotka. Oba deleža sta bila nekoliko manjša kot pred pol leta, a višja kot pred tremi meseci, so navedli na Sursu.

V Sloveniji umre več ljudi kot je novorojenih. (Foto: iStock)

V tem obdobju sta se rodila 4202 otroka, umrlo je 4998 prebivalcev. V primerjavi z istim obdobjem leto prej je bilo število rojenih nižje za 183 (4 odstotke), število umrlih pa za 170 (3 odstotke). Negativna vrednost naravnega prirasta na 1000 prebivalcev je v enem letu po podatkih Sursa ostala nespremenjena, in sicer -1,5.

Najpogostejši imeni Marija in Luka

V Sloveniji je še vedno najpogostejše žensko ime Marija, teh je pri nas kar 46.298, najpogostejše moško ime pa je Franc. Teh je v Sloveniji 19.793. Med novorojenčki je bilo od lani do današnjega dne najpogostejše žensko ime Mia, med dečki pa prevladuje Luka. Med sodobnimi imeni za novorojenčke lahko opazimo najpogostejše žensko ime Sia in pri dečkih Tai.

P. J.