fbpx

Alarmantno stanje na oddelku za dializo na UKC Ljubljana?! Naš vir: Postelje pokvarjene, okna puščajo …

Postelje za dializo, slika je simbolična (vir: twitter)

Da je stanje v slovenskem zdravstvu naravnost katastrofalno, je že vsem dobro znano dejstvo. Vse od neskončnih čakalnih vrst do vedno večje finančne luknje v zdravstvu. Čeprav se v zdravstvo stekajo vedno večji denarji, pa so zdravstvene storitve vse slabše. Bralka nam je tako zaupala, v kakšnem alarmantnem stanju je nefrologija na UKC Ljubljana.

Stanje na UKC Ljubljana je po vtisih bralke, ki nam je zaupala, kako je hoditi na dializo v ljubljanski klinični center, katastrofalno. Pacienti, ki potrebujejo dializo trikrat na teden in so vsakič prikovani na bolniško posteljo od štiri do šest ur, so prisiljeni ležati v pokvarjenih “modernih” posteljah, zaradi česar je celoten postopek še bolj mučen.

“Na vprašanje, kdaj bodo postelje popravljene, nam povedo, da je podjetje, ki popravlja te postelje, v stečaju in da v Sloveniji ni nikogar, ki je usposobljen za popravljanje teh postelj,” je v pismu zapisala bralka.

V sobah je prepih
Pokvarjene “moderne” postelje pa menda niso najhujše, s čimer se morajo soočati pacienti UKC Ljubljana, ki pridejo na dializo. Tu naj bi bil še problem, na katerega naj bi pacienti opozarjali že več let. Šlo na bi za “prepih in mraz v sobah zaradi dotrajanih oken”.

(Vir: Twitter)

Naša bralka je povedala, da pacienti zaradi nizkih temperatur med dializo “dobesedno zmrzujejo”. Hladno jim je ne glede na to, kako so oblečeni ali pokriti, saj skozi okna, ki puščajo, prihaja v prostor hladen zrak od zunaj.

Pacienti na točki obupa
Razmere na nefrološki kliniki naj bi jo privedle do točke obupa, kjer ji ni preostalo drugega, kot da se je obrnila na društvo ledvičnih bolnikov Ljubljana in nekatere medije “v upanju, da se širši javnosti pokaže, kakšne so razmere na največjem dializnem oddelku v Sloveniji, in da pride do čimprejšnjega izboljšanja situacije na dializi”.

Vprašanja, povezana s trditvami bralke, smo poslali tudi na oddelek za dializo v UKC Ljubljana. V odgovoru, ki, ga objavljamo v celoti so zapisali:

Obžalujemo slabo izkušnjo pacientke. Postelje na oddelku so sicer uporabne, žal pa na nekaterih občasno določene funkcije, o katerih naša pacienta piše v anonimnem pismu, ne delujejo. Naše tehnične službe težave kar se da sproti odpravljajo.

Glede mraza pa pojasnjujemo, da se pacienti večkrat povedo, da jim je prevroče kot prehladno. Je pa občutek toplote stvar posameznega pacienta in njegovega stanja. Na oddelku se kar se da se prilagajamo pacientom.

Na našem Uradu za pohvale in pritožbe smo preverili, če smo podobno pritožbo dobili tudi uradno, da bi zadevo lahko formalno začeli reševati. Vendar do danes te pritožbe ni bilo. Sicer pa smo lani prejeli le eno pritožbo za Oddelek za dialize. V konkretnem primeru je bilo zahtevi pacienta ugodeno v celoti, postopek pa končan brez izvedbe ustne obravnave. Pritožba se je nanašala na hrup v sobi, kjer je potekala dializa. Pritožnik je prosil, da se ga premesti drugam.

 

Ivan Šokić