fbpx

ZaAB po novem brez Alenke Bratušek

Alenka Bratušek (foto: STA).

Alenka Bratušek poslavlja – za zdaj vsaj od svojega imena v poimenovanju stranke. Stranka ZaAB je na današnjem programskem kongresu v Ljubljani spremenila svoje ime, v katerem ne bo več Bratuškove, so pa vanj poleg zavezništva vtisnili še politično usmeritev. Stranka se je tako preimenovala v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov.

Alenke Bratušek je ob začetku kongresa izrazila prepričanje, da so na spremembo čakali predolgo in je zadnji čas, da stranka dobi ime, ki bi ga morala imeti že od začetka –  torej brez navedbe Bratuškove v njem. “Z novim imenom bomo še bolj jasno povedali, kakšna je naša politična usmeritev,” je pojasnila.

ZaAB je tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2014 nastala iz razpadle stranke PS ter se v DZ prebila s štirimi poslanskimi mandati. Vendar so se zanje kmalu začeli burni časi, strankarsko enotnost je najedala kandidatura Bratuškove za evropsko komisarko. Tedaj je bilo slišati tudi pozive, naj se kot predsednica umakne, a je bil sklep organov ZaAB drugačen.

Razpad in razhajanja
Napetosti so se stopnjevale, stranko sta zapustila poslanca Peter Vilfan in Jani Möderndorfer, kar je povzročilo razpad poslanske skupine. Bratuškova in Bon Klanjščkova zato delujeta v poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Javnomnenjski kazalci ZaAB trenutno ne kažejo najbolj obetajoče, vendar je Bratuškova prepričana, da lahko na prihodnjih parlamentarnih volitvah ponovijo rezultat z zadnjih volitev. Sicer pa si pred volitvami želijo povezovanja z drugimi levosredinskimi strankami.

N. K., STA