Aleš Hojs in Franc Kangler na anonimno ovadbo odgovorila s kazensko ovadbo

Aleš Hojs (Foto: STA)

Na Pop tv so pred tednom dni objavili anonimko, podpisano s “pošteni policisti”. Šlo naj bi za ovadbo proti notranjem ministru Alešu Hojsu, državnemu sekretarju Francu Kanglerju in direktorju direktorata za policijo Ladu Bradaču. V odgovor sta zdaj Hojs in Kangler vložila kazenski ovadbi na vrhovno in okrožno državno tožilstvo. Izvirni dokument je objavil tudi spletni portal Siol.net. S svojo objavo je komercialna televizija obtožila Hojsa in Kanglerja, da sta ravnala mimo svojih pristojnosti in tako posegla v njuno čast in dobro ime. 

Minister Aleš Hojs je del anonimne kazenske ovadbe prejšnji teden objavil na Twitterju in obenem ocenil, da se pritiski globoke države nadaljujejo in da gre za kazensko ovadbo “zaradi zahteve, da se preveri, zakaj se v milijonskih oškodovanjih javnega denarja in pranja denarja za teroriste ni zgodilo nič“. Spomnimo, notranji minister Aleš Hojs je odredil, naj se opravi revizijo nekaj odmevnih primerov Nacionalnega preiskovalnega urada. Kot je navedlo ministrstvo, gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic, revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji in za revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro plus pri televizijskem oglaševanju.

Njegova poteza je sprožila vrsto odzivov v opozicijskih vrstah, nanj pa so se zdaj spravili tudi z anonimno kazensko ovadbo, o kateri smo sicer poročali še prejšnji teden. Hojsu je anonimka na Pop tv očitala, da z zahtevo nadzora razlogov za neuspešnost policijske preiskave sumov kaznivih dejanj družbe Pro Plus, presegel svojo pristojnost. Preiskave je sicer sprožila agencija za varnost konkurence. Po poročanju portala Siol.net, sta Aleš Hojs in Franc Kangler zdaj proti neznancem, ki so ju po krivem ovadili, vložila kazenski ovadbi na vrhovno in okrožno državno tožilstvo.

Napačna in zavajajoča interpretacija predpisov
Anonimna kazenska ovadba po Hojsovih navedbah temelji na napačni in zavajajoči interpretaciji policijskih in drugih predpisov, ki določajo pristojnosti in dolžnosti ministrstva za notranje zadeve v razmerju do policije kot organa v sestavi. “Z usmeritvami in obveznimi navodili kot minister nisem odrejal ukrepov, kaj je še morebiti treba storiti oz. zoper katere osebe, ker je to v izključni pristojnosti policijskih preiskovalcev in državnega tožilca,” je pojasnil. Na vrhu anonimne ovadbe sicer ni žiga, zato niti ni razvidno, ali je bila v resnici sploh vložena na tožilstvo.

Anonimna ovadba krni ugled in dobro ime ministra Hojsa
Hojs in Kangler sta navedla v ovadbi proti anonimnežem, da so ju ovadili, čeprav so vedeli, da kaznivih dejanj nista storila. S tem so ju hoteli prikazati kot osebi, ki ne delujeta v skladu z ustavnimi in zakonskimi pristojnostmi. V kazenski ovadbi je med drugim zapisano: Spodaj podpisani Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, na podlagi 146. in 147. člena Zakona o kazenskem postopku dajem kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, zaradi storitve kaznivega dejanja krive ovadbe po 283. členu Kazenskega zakonika, ker me je anonimno naznanil tožilstvu, čeprav je vedel, da kaznivega dejanja nisem storil. Besedilo je v našem zapisu prečiščeno, izvirno kazensko ovadbo pa je objavil portal Siol.net. Hojs je tudi zapisal, da je neznani storilec s podajo anonimne ovadbe obremenil pravosodni sistem, njemu pa okrnil ugled in dobro ime – tako zasebno kot tudi javno.

Kot smo tudi že poročali, anonimna kazenska ovadba iz istih razlogov očita kaznivo dejanje tudi generalnemu direktorju direktorata za policijo Ladu Bradaču, državnemu sekretarju Francu Kanglerju pa očita zlorabo položaja ali pravic z namenom, da bi svojemu znancu Jožetu Kojcu pridobil nepremoženjsko korist. Kojc je sicer povezan z zadevo Marina, pri kateri naj bi pri preiskovanju prišlo do nepravilnosti. Kangler je večkrat povedal, da s Kojcem nista prijatelja, kot mu je bilo očitano.

Franc Kangler (Foto: STA)

Pritiski na ministra Hojsa se zadnje dni le še stopnjujejo, saj bo jutri potekala interpelacija, ki so jo 9. junija letos vložile stranke LMŠ, SD, Levica in SAB. Interpelacijo so vložili po odločitvi ministrstva, da odpravi prepoved koncerta za hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Hojsu se obeta zadostna podpora in pričakuje, da bo položaj notranjega ministra obdržal.

Sara Bertoncelj