fbpx

Aleš Primc bo nadaljeval s svojim delom – tudi v politiki, nasprotni strani ponuja roko sodelovanja

Foto: AP

Po zmagovitem referendumu o družinskem zakoniku je Aleš Primc, sicer predstavnik Koalicije “Za otroke gre!”, napovedal, da bo nadaljeval s svojim delom – tudi v politiki – in ne izključuje ustanovitve stranke. Taboru ZA pa je ponudil roko sodelovanja, da skupaj pripravijo nov zakon.

“Iskrene besede zahvale vsem, ki so se udeležili referenduma, še posebej tistim, ki so glasovali proti posvojitvam otrok dveh moških, dveh žensk, dveh transeksualcev in dveh queerseksualcev,” so bile prve besede Aleša Primca.

Kot je še poudaril, si želijo, da današnjega rezultata nihče ne bi razumel kot poraz: “Ta rezultat je zmaga za vse naše otroke in kot smo rekli, bomo v roku enega meseca pripravili zakon, s katerim bomo uredili, predlagali ureditev socialnih zadev za istospolne partnerje, tako kot jih imamo vsi ostali. Vse tiste stvari, ki še niso urejene.”

Notri pa po njegovih besedah ne bo govora o posvojitvah in še nekaterih stvari, ki so vezane na zasnovanje družine v smislu svobodnega odločanja otrok, rojstva otrok.

Napoved nove stranke
Današnji rezultat je po njegovih besedah pokazal, kako zelo težko je v Sloveniji ob novem kvorumu. “Mislim, da je Koalicija “Za otroke gre!” največje civilnodružbeno gibanje v Sloveniji in smo komaj zmogli ta kvorum. Zato sem se osebno odločil, da bom svoje aktivnosti nadaljeval v politiki.”

Kot je ugotovil, na civilnodružbeni način enostavno ni več mogoče delovati, zato bo v naslednjih tednih in mesecih razmislil, kako z delom nadaljevati v političnem smislu. Politika v Sloveniji odloča čisto o vsem, je še dejal.

V parlament morajo priti ljudje, pravi Primc, ki bodo normalizirali slovensko politiko, ki bodo odpravili ta nesmiselen in nedemokratičen kvorum, da bo civilna družba dejansko lahko sogovornik oblasti: “V tem trenutku – kot rečeno – je največje civilnodružbeno gibanje komaj še sogovornik oblasti, zato je to potrebno spremeniti.”

Na neposredno vprašanje, ali torej ustanavlja stranko, pa je dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti: “Prav gotovo bomo nadaljevali z delom v okviru našega gibanja, ampak bolj v smeri politike. Ker se tam odločajo stvari in je tam potrebno stvari urediti.”
Alenka Jeraj iz SDS se je v začetku zahvalila vsem podpornikom, ki so šli na volišča glasovati proti. Dejala je, da je izid velika zaušnica vladi, ki po njenem mnenju gotovo ne bo zdržala do konca mandata. “Zakon je v parlament prinesla najmanjša opozicijska stranka. To pomeni, da so se dogovorili s koalicijo in poskušali zadevo pripeljati skozi zadnja vrata, da bi se o njej čim manj govorilo. Za tem je bil neki dogovor in je očitno, da so želeli ljudi prepeljati žejne čez vodo. To je zelo nepošteno do volilcev, ki so jim še leto in pol nazaj obljubljali povsem druge stvari. Kaj se bo v prihodnje zgodilo bomo videli, zagotovo pa je rezultat referenduma tudi velika nezaupnica vladi in upam, da se bodo ob tem zamislili,” je še dejala.
Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije: “Danes je v bistvu referendum izgubila vlada, ki je potihem želela pripeljati nek zakon v veljavo. To je poraz za vlado, saj so se državljani uprli in izrazili svoje mnenje ter se zavzeli za družino.​”  V stranki Nova Slovenija so veseli rezultata referenduma in zavedanja Slovencev, ki so šli volit, kljub temu da so pričakovali bolj tesen rezultat. Dodaja, da so v NSi prav tako garali za ta izid in ona upa, da je to jasen znak vladi, da se teh vprašanj ne bi lotevala več na tak način.​

 

U. U.