Ali bodo končno odkrili vse posmrtne ostanke žrtev povojnih pobojev?

Posmrtni ostanki žensk ubitih v Hudi jami (foto: Nova24TV).

Po osmih letih, odkar so prvič odkrili množično morišče žrtev povojnih pobojev v rudniku Huda Jama, se dela v rudniškem rovu sv. Barbare končno nadaljujejo. Zakaj je moralo preteči toliko časa in zakaj še vedno niso odkrili vseh posmrtnih ostankov ter zakaj umorjenih rojakov še vedno niso pokopali na dostojnem mestu, pa so svojo teorijo povedali na novinarski konferenci komisije vlade za reševanje vprašanja prikritih grobišč. 

Kot je bilo za pričakovati, so se zopet samo hvalili, kako “pridno” nadaljujejo z izkopom posmrtnih ostankov žrtev. Glavno besedo pri tem sta imela predsednik komisije vlade za reševanje vprašanja prikritih grobišč Jože Dežman in Dragica Bac, sicer generalna direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, katera sta začela z zgodovinskim orisom, kako bi olepšala dejstvo, da še vedno niso odkrili vseh posmrtnih ostankov.

Zgodovinski oris
Začela sta z zgodovinskim orisom, kako bi olepšala dejstvo, da še vedno niso odkrili vseh posmrtnih ostankov. Bacova je dejala, da se je 3.3.2009 vstopilo v zapuščen rudnik Laško, kjer so na področju med prvim in drugim našli 432 človeških posmrtnih ostankov. Nadalje je potekala preiskava v prvem od treh jaškov, v katerem globini od 8 metrov so zopet našli posmrtne ostanke žrtve. V višini 13 metrov je bilo do konca junija 2009 vidnih še dodatno 346 žrtev, potem pa je pristojni preiskovalni sodnik ustavil nadaljnje preiskave. Tukaj pa se je tudi ustavilo. Dodatnih konkretnih pojasnil, zakaj se je vse ustavilo, pa ni omenila. Bacova se je zgovarjala, da je bila v tem času kasneje zgrajena Kostnica v Hudi jami, kamor je bilo začasno shranjeno 778 posmrtnih ostankov oziroma trupel. V vsem tem času naj bi potekala »velika« usklajevanja med različnimi civilnimi družbami, strokovno javnostjo, različnimi ministrstvi. In sicer, ker bi tako našli rešitev, kako na najbolj dostojen način pokopati posmrtne ostanke najdenih žrtev.

Ivan Kenda in Dragica Bac (foto:Nova24tv)

Izvedena dela, napredka pa ni
Vseeno pa je Bacova povedala, da so se zavedali, da so še med enem izmed jaškov verjetno še posmrtni ostanki. “Tako da v tem času je bila izvedena še sanacija rudniških jaškov po odločbi rudarske inšpekcije, ki ga je vodilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.” Nekako so potem prišli do ugotovitve, da je najbolj primeren prostor na polju območja spominskega parka Dobrava pri Mariboru – v neposredni bližini Kostnice, ki je že tam zgrajena in spomenika postavljena žrtvam povojnih pobojev. Tako so šele v letu 2016 uspeli objavili razpis za dela v Hudi jami in v avgustu leta 2016 so se končno začela pripravljalna dela  v Hudi jami. 3.10.2016 pa je nato potekala žalna slovesnost pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov iz začasne Kostnice. Ta prenos je potem kar nekaj časa trajal, da so posmrtne ostanke prenesli v Maribor na Dobravo. 27.10.2016 pa je potem potekala žalna slovesnost ob pokopu žrtev v pokopno polje na Dobravi pri Mariboru.

Število žrtev še vedno ni znano
“Trenutno je delo skoraj v 2/3 končano. Dela potekajo po planu, zato predvidevamo, da bi dela v Hudi jami konec leta lahko bila zaključena in na ustrezen način bili tudi posmrtni ostanki pokopani na Dobravi”, se je pohvalila Dragica Bac. Ključno vprašanje je, koliko žrtev je še v rudniku, glede na to, da so sedaj našli že več kot 1400 žrtev? Na to vprašanje seveda niso znali odgovoriti. Če jim je res mar za žrtve povojnih pobojev, kakor pravijo, bi se morali boriti, da se ostanki vseh žrtev čimprej najdejo, ne pa zavlačevati z delom in ob osmi obletnici vstopa v rov sv. Barbare v Hudi Jami pripovedovati pravljic koliko je bilo že storjenega. Ne pozabimo, da žrtve še vedno ležijo v jarkih, breznih in rudnikih.

Stanje v jašku in opravljeno delo
Ivan Kenda, inženir rudarstva, je dejal, da je bilo prvo izkopavanje leta 2009, potem pa je vse skupaj pet let mirovalo. “V tem času je prišlo do zruškov v tem delu, zato je bila potrebna sanacija, ki je izvedena v letih 2014 in 2015.”

Do sredine junija naj bi prišli do vmesnega obzorja
Kenda je povedal, da so leta 2016 z izkopom iz tega jaška nadaljevali. Takrat je bil do globine približno 12,5 m prvi izkop. Do te globine je bila narejena tudi zaščita zruška (betonska plošča) in potem so lani nadaljevali z izkopom. Kenda je še dejal, da so trenutno na globini 36 metrov, merjeno po upadu. Do dna pa imajo še 48 m, merjeno po upadu. Se pravi, nekje še 12 do 13 m do dna. Problem pa je, ker gredo v neznano. Sicer imajo zemljevide rudnika iz leta 1933, ampak se iz tega ne da nič razbrati. Do sredine junija letošnjega leta pa upajo, da bodo prišli do vmesnega obzorja.

Arheološka dela še vedno potekajo
Uroš Košir, arheolog, je povedal, da je njihovo dosedanje delo zajemalo samo ekshumacijo v jašku in analizo posmrtnih ostankov ter odkritih predmetov. “Zaradi majhnega tlorisa jaška, ki se z globino spreminja, so v jašku lahko delale naenkrat le štiri osebe. Se pravi, dva arheologa in dva rudarja obenem.” Košir je dodal, da so arheološka dela potekala in še vedno potekajo vzporedno z deli rudarjem. Pri vseh izkopih pa je navzoč vsaj en arheolog.  Povedal je tudi, da so posmrtne ostanke skupaj s pripadajočimi predmeti izkopali in dokumentirali. Vse posmrtne ostanke so tudi oštevilčili. Košir pa je še povedal, da iz jaška še niso odstranili vseh posmrtnih ostankov.

Uroš Košir, foto: Nova24TV

Glavne ugotovitve

 • Posmrtni ostanki so bili odkriti na vertikalni globini jaška med 12,7 m in 21 m.
 • Na globi 17 m se je pojavil nasipni stožec ilovnatega materiala brez posmrtnih ostankov, ki je jašek popolnoma zapolnil na globini 21 m.
 • Velika gostota posmrtnih ostankov – inividualizacija ni bila mogoča.
 • Dokumentiranje in shranjevanje posmrtnih ostankov po režnjih globine 1 m.
 • Del posmrtnih ostankov na prehodih v nekatere horizontale etaže.

Števila žrtev niso mogli določiti
Petra Leben Seljak, antropologinja, pa je razkrila, da niso mogli določiti števila žrtev. Zato so uporabili metodo določanja minimalnega števila žrtev. To pomeni, da so vse kosti razvrstili, jih ločili po tipu in na leve ter desne in jih prešteli. Uporabili so kolčnice in stegnenice, ker jih potrebujejo tudi za nadaljnjo antropološko analizo. Ugotovljeno je bilo, da so vsi skeleti, razen enega, moški. Pri grobi oceni starosti žrtev pa je bila ugotovljena starejša generacija, nad 20 let, in prav tako tudi večina mlajša od 40 let. “Pataloških sprememb je bilo izredno malo. Na nekaterih lobanjah so opazili tudi strelne rane (zelo malo primerov).” Razkrila je še, da so ločili desne stegnenice, ki jih bodo uporabili za analize DNK, vendar jih morajo najprej še oprati in posušiti.

Petra Leben Seljak. foto: Nova24TV

Predmetov ni bilo mogoče določiti posameznim osebam
Uroš Košir je še razkril, da je bilo odkritih največ ostankov oblačil in obutve. Med osebnimi predmeti so odkrili številne zobne proteze, ena izmed žrtev je imela tudi stekleno oko. Odkrili so tudi žepne robčke, vžigalice, žepne ure, manjše svetinjice in opasače. Največjo količino predmetov pa so sicer odkrili na 16 do 17 m.

Glavne ugotovitve o žrtvah iz jaška med globino 12,7 m in 21 m

 • Večina predmetov je bila žrtvam predhodno odvzeta.
 • Velik del žrtev je bil zagotovo oblečen vsaj do samega jaška.
 • Vse žrtve ob smrti niso bile zvezane z žico.
 • Posameznim predmetom je mogoče določiti njihov izvor, ki pa pogosto ne dokazuje narodnosti žrtev.
 • Predmeti imajo italijansko, nemško, hrvaško in slovensko poreklo.
 • Določevanje narodnosti glede na ostanke oblačil ni popolnoma zanesljivo, a kaže na neko splošno sliko o narodnosti žrtev.
 • Glede na ohranjena oblačila gre verjetno za pripadnike oboroženih sil NDH-ja, med žrtvami pa so tudi Slovenci.

Koliko krvi je bilo prelite in koliko nedolžnih ljudi je bilo pobitih, pa lahko resnično upamo, da bomo izvedeli do konca letošnjega leta, kot so sami napovedali. Upamo lahko le, da bodo končno uresničili svoje napovedi, da bodo posmrtni ostanki žrtev res pokopani na dostojnem mestu ter da bodo vsi, ki še niso našli svojih bratov in sester, to dočakali. Trupla pa je potrebno identificirati in dostojno pokopati v označene grobove. Tako bodo svojci dobili prvo zadoščenje, sprave pa ne bo, dokler morilci ne bodo odgovarjali za svoja dejanja. ​

I. K.

 • althar

  Ključni dokazi pogumnega vojskovanja Broza in njegovih junaških komunistov: dekliške kitke, starčevske proteze in stekleno oko.

 • tarantela

  Program izjemen, uspeh zagotovljen.

 • korintos23

  Res je lepo videti, da se v Sloveniji končno postavljajo spomeniki nedolžnim žrtvam komunističnih zveri. In da izginjajo spomeniki teh krvavih zločincev, ki so za oblast KPJ pobijali Slovenski narod. Lepo je videti, ko podporniki teh morilcev le še skriti za maskami tulijo v bolečini, ko se pljuva na njihove rdeče zvezde.

  • Aktivist

   Kje izginjajo spomeniki NOB? Pri nas že ne. Vsako leto so ob njih svečanosti. Kot je tudi prav. Saj smo dali velike žrtve za svobodo in preživetje.

  • Hribouc

   A se ti blede-kje pa je kak rdečuhast spomenik manj?
   Ravno butasto nasprotno, čedalje več jih je.Zbud se, no.

 • Hribouc

  Počasi, počasi meljejo udbokučanistanski zavorni mlini na vseh nivojih.
  Ampak!
  Sproti si , vztrajno piše Narod sodbo sam!
  Ampak!
  Že zdavnaj so se zvrteli Božji mlini in Sodba je sestavljena.
  Ampak!
  Mnogi so bili že izplačani, doli pri Luciferju, ki se reži trotom, slepcem in morilcem slovenskega rodu!
  AMPAK !
  Nekaj malega še čaka na razglasitev Sodbe, počasi se bliža njihova ura, sekunda Resnice.
  Vsi do enega, absolutno z Belcebubom iz Murgeldorfa šele pridejo pred Božji tron.

  Hrabrijo se in trepljajo po zvitih hrbtih, da “potem ni nič”, ničesar več. Kakšna zmota.
  PLAČALI BODO ZA HUDE NAKLEPE, ZA ZAVIRANJE IN ZA METANJE POLEN V KOLESJE VEČNE RESNICE.
  “Potem” ne bo nič! Bo jok in bo škrtanje z zobmi in bo veliko, neizmerno veliko suhih solza za vse večne čase brez konca. Ubogi.
  TRDOSRČNEŽI NOČEJO BRATI, SO BESNI!
  TRDOSRČNEŽI NOČEJO SLIŠATI OPOZORIL, PROŠENJ !
  SO BESNI, KER MOTIM NJIHOV EGOISTIČNI PRAV V KRUTI SLEPOTI!
  Bog se jih usmili, zdaj. Potem bo hudo.

  • tarantela

   Saj ne bo tako hudo. Si vernik? Potem veš, da spoved opere vse grehe in potem grejo vsi svetli in blesteči v nebesa. To nam zagotavljajo! Če dvomiš, potem nisi pravi vernik!

   • Hribouc

    Sm misdlu, de maš kej soli u betici!
    To ne špila tako, nikakor!

 • Olga

  Bojim se! Spet “stroka” na delu! Pokopani bodo na Dobravi?! Čigava želja je to?! ZZB, Komunistov?!

 • Aktivist

  Slovenija je pravna država. Izvensodni poboji sodijo v preteklost. Prav je, da se ima do mrtvih pieteten odnos. Ne sme pa se izkoriščati teh pobojev za obnavljanje kvizlinšega duha. Izvensodni poboji nacistov in kolaborantov so bili tudi drugod po Evropi. Ponekod res v manjši meri ponekod pa tudi v večji. Nemci so plačali veliko ceno. Veliko so jih pobili in posilili ženske tako Sovjeti, kot Američani. Šli so v gulage in druga taborišča, kjer so bili v zelo slabih pogojih in jih je veliko umrlo. Čehi so pod Benešem izgnali kolektivno milijone Nemcev pa vsi tudi niso bili nacisti. Zaradi tega jih je dosti umrlo od lakote. Židje so ustanovili svoje enote za maščevanje zaradi holokavsta.

  Slovenska zgodba ni nič kaj tako zelo posebnega. Morda res so pobili tudi nekatere ljudi, ki niso bili pripadniki kolaboracionističnih enot ali njihovi podporniki, ampak tega ni bilo tako veliko kot se danes govori v krogih Nove slovenske zaveze ipd. Mogoče je šlo za nekaj sto ljudi, ki niso bili tako ali drugače omadeževani s kolaboracijo. Pa ne pozabite tudi komunizma ni več in imamo demokratično in svojo državo.

  • sprehajalec

   “Slovenska zgodba ni nič kaj tako zelo posebnega.”

   Je posebna, kot si zgoraj napisal. Čehi so pobijali Nemce, Rusi so pobijali Nemce, itd.

   Slovenec je pa pobijal Slovenca. Tega primera pa ni. Če so izvensodni poboji preteklost, zakaj so zadnjič zvlekli 95 letnega knjigovodjo iz Auschwitza pred sodišče?

   • Aktivist

    Sej to ni tok važno kakšne narodnosti je kdo bil. Važno je ali so kaznovali izvensodno ali po sodni poti in ali so kaznovali krive ali nedolžne ljudi. Drugače nimam proti, če komu res dokažejo krivdo naj ga obsodijo za povojne poboje. Samo kakor vem so jih izvajali v večini pripadniki JLA iz juga pod vodstvom Sima Dubajiča in Milke Planinc. Oba sta že umrla pa tudi Maček in Ribičič so že mrtvi mar ne.

    • sprehajalec

     Po komandni dolžnosti so res povečini že mrtvi. Pravilo, ki ga je Simo Dubaić izpričal je bilo, da vsak pobije svoje. Da ne bo potem zamer. Tako da sodni procesi verjetno odpadejo, lep primer je Štefe-Miško pa zakonca Hribar. Kljub oddajam, pričevanjim itd. se je počakalo, da je Štefe Miško zadnjič umrl. Moralna obsodba storilcev, kjer se pove imena pa odpade, zaradi verjetno vplivnega potomstva.

     Zato se pa prepričuje danes, da je treba pozabiti pa da je treba gledati naprej. Ker formalna oblast efektivno nima vpliva speljati stvari tako kot se zagre, z imeni žrtev in ubijalcev.

     Vendar je to narobe, ker take stvari se morajo zdraviti, namreč neverjetna lahkotnost ubijanja sonarodnjakov in se bog ne daj lahko nekoč ponovijo. ker jih nihče v preteklosti ni zdravil. Ubiti sonarodnjaka bi moralo biti tabu, tako se pa poziva, da jih je bilo še premalo. In to je narobe.

    • Aktivist

     Narodnost sploh ni važna. Me svinje smo preprosto svinje.

  • xtc

   Slovenija ni pravna država;če bi bila bi OBSODILNOB zločince;javno objavila imena le teh še živeče pa pozaprla inpobrala penzije in privilegije_toliko o pravni državi:NadLJE ŠE NEKAJ TVOJE LAHKOTNO OPLETANJE Z JEZIKOM IN POJMOM KOLABORANTI NAKATUJE NA TVOJ ZELO OMEJEN UMSKI POTENCIAL;KAJTI;BESEDA KOLABORANTJE PRI VAS LEVAKIH NAJVEČKRAT ZLORABLJENA BESEDA;KAJTI Z NJO SE JE OPERIRALO PODOBNO KOT Z BESEDO “SOVRAŽNIK LJUDSTVA”:kATEREGA LJUDSTVA?
   sEVEDA LEVAKI ŠTEJETE ZA LJUDI LE KOMUNISTE IN SOCIALISTE OSTALI PA SO KOLABORANTI IN SOVRAŽNIKI LJUDSTVA:
   Nimam nič proti ;če so ustrelili tiste ;ki so dejansko zakrivili zločin;ne moreš pa pobijati ljudi ;ki jim ni dokazano nič:
   Seveda so med “kolaboranti” in”sovražniki ljudstva” ;pristali večinoma vsi premožni in ugledni in nesimpatizerji s komunistično rusofilsko izdajalsko tolpo oz:vsi tisti;ki bi lahko s svojim ugledom in finančno močjo preprečili pohod komunistov na oblast in tudi tisti;ki so jih pobili zgolj zato ;da so jim komunisti pokradli premoženje_ob tem pa pobili še otroke(dojenčke) da nebi bilo dedičev kdaj:
   Preden opletaš s polr

  • Caetano

   O je posebna nasa zgodba. Nemci so nosili kolektivno krivdo res do dolocene mere kot narod, ki je vecinsko sledil Hitlerju in so ga tudi ce nekateri bolj pasivno podpirali. Zato so tudi vsi Nemci upraviceno placevali npr. vojno odskodnino. Nobene krivde pa niso imeli tisti, ki so bili pobiti pri nas samo zaradi tega ker so bili proti komunizmu.

   Kolaboracija je tudi bila drzi, ampak z njo so zaceli komunisti s paktom Hitler-Stalin. Zaceli so tudi s poboji politicnih nasprotnikov in jih na stotine pobili pred nastankom vaskih straz.

  • Slovenec 33

   Spet je en topoumni pšrodukt končal tečaj blejanja.
   To je vse kar lahko povem na tale komentar, kjer komentator zavaja in notorično laže.
   Fante ali veš, da je bila Krimska jama že polna preden je bila ustanovljena prva vaška straža, ki so bili predhodnica vojaških enot domobranstva in bele garde..
   Pa veš kdo je bil not vržen
   Nekaj patizanov, ki niso hoteli pobijati Slovencev
   Kar precej kmečkih gospodarjev in drugih, ki so predstavljali intelektualni in materialni potencial slovenskga podeželja. Nekaj žensk, nosečnice, otroci do 12 let in dojenčki.
   Res si pravi topoumni produkt usmerjenga izobraževanja s pikami na nivoju zlate ribice ali pa plačanec levuhov.
   Res ti ni pomoči.

   • FRANC3

    ++++++++++++

  • Aktivist

   Še to moram dodati.
   Mi paraziti smo ugrabili to državo in dokler bo šlo, bomo preko raznih vzvodov črpali z davki pobran denar, trolali bedarije in zavajali takšne idiote, kot sem jaz sam.

 • xtc

  Težava je koliko žrtev skrivata še PečevnikinPečovje ter še nekaj grobišč(morišč) o katerih se še ni govorilo veliko:

 • Aktivist

  OF ni mogoče enačiti s KP. Brez upora proti nacizmu in fašizmu bi bili navadni luzerji. A vam ni jasno že iz tega, da vsi voditelji OF sploh niso vedeli za povojne poboje, da to ni eno in isto. Pazite voditelji kaj šele člani. Kaj pa domobranska kolaboracija pa prisega?

  • Aktivist

   OF je imela v svojem programu pravico naroda do osamosvojitve, varstvo človekovih pravic, skratka demokratičen program. Komunizem v redu je počasi res prevzemal monopol. Najbrž tudi z rusko pomočjo takrat. Ampak leta 1948 se je Tito odrekel stalinizma. Bilo je precej bolj na lahko potem ta jugoslovanski komunizem. Zadnjega človeka so pri nas na smrt obsodili in to izvedli 12 let po vojni. Bil je morilec. Ampak danes je tudi to za nami imamo svojo državo in demokracijo.

   • xtc

    kOMUNIZEM IN SOCIALIZEM STA V BISTVU LE RAZLIČICI NACIONAL SOCIALIZMA IN FAŠIZMA:kAKO JE BILO S PRAVICAMI PRI OBEH PA VEMO:
    nACIONAL SOCIALIZEM JE SPRAVIL NA ONI SVET PETDESET MILJONOV;KOMUNIZEM V VSEH VARIANTAH IN ODTENKIH PA ČEZ DVESTO TOREJ BORE MALO OD PRAVIC IN OSTALEGA:

    • Aktivist

     Ti počneš isto kot jaz – serješ. Daj vsak CAPS LOCK izklopi.

     • xtc

      Razlika med nama je ta;da jaz govorim resnico ti pa kakaš na veliko:
      Vem ;da te ne motijo velike črke;pač pa vsebina;ki levake boli_in to je resnica:

     • Aktivist

      Ma mene ne boli. Jaz tak vem, da smo pokvarjene svinje!

     • xtc

      Če ti tko praviš potem je že nej na tem;ti že veš:

  • xtc

   A bi šlo brez butastih izpadov?
   OF=PIF VEŠ KAJ KRATICA POMENI IN NEHAJ LAGATI PO PORTALU IN ŠEF pif JE BILA KOMINTERNA V Moskvi:
   Torej ne laži in ne zavajaj kominterna pa je bila šef KP:

   • Aktivist

    Mah, meni se meša. Ne vem kaj lapam. V bistvu vem – bruham mešanico med sranje in kozlanjem.

    • xtc

     Vem recept_namestitev v ustrezno ustanovo za duševno izčrpane levake:

     • Aktivist

      Se strinjam ampak tja mora iti več kot pol Slovenje. Saj vidiš koliko nas je, pokvarjenih barab.

     • xtc

      Temu primerno pa stanje države:Am;pak na koncu vedno pridejo računi;ki jih je treba plačati:

     • Aktivist

      Plačujemo te račune vsi, žremo pa samo me, svinje in to bomo počeli, dokler bo šlo.

     • xtc

      Zaradi mene:
      Vendar vedno pride ura resnice;tako da::::::

   • Aktivist

    PIF ni bila nikoli istovetna z OF.

  • Aktivist

   V bistvu sem se malo šalil.
   Vsi vemo, da je Proti imperialistična fronta bila združba največjih barab, kar si jih človek lahko zamisli. Hitler in kompanija so bili mala šala v primerjavi s komunističnimi svinjami – ljudje jim ne moremo reči.
   In vsak navijač teh svinj je tudi sam prava svinja!

   • xtc

    Ja rilec ti je že pognal;a imaš rep na fedro tudi:

    • Aktivist

     Nimam še, čeprav bi si ga zelo zaslužil. Sem čistokrvna svinja, zrela za zakol.

     • xtc

      čE TI TAKO PRAVIŠ IN ŽELIŠ_TVOJE BESEDE V BOŽJA UŠESA ;MOGOČE TE PA USLIŠI:

     • Aktivist

      Zaslužim bi si.

     • xtc

      Ne vem povprašaj na “upravo” mogoče te pa odrešijo:

  • mannuro

   OF=KP. Vse ostalo je sprenevedanje, mutenje in zavajanje. Funkcionarji OF (kasneje KP) so točno vedeli za povojne poboje in kdo jih je izvrševal. Tudi nacisti so trdili, na koncu vojne, da niso vedeli za koncentracijska taborišča, pa je zanje, med drugo svetovno vojno vedela celo moja babica. Torej larifari.

   Parav tako, je sprenevedanje in bluzenje to okrog domobrancev. Treba se je najprej vprašat, zakaj so nastali domobranci. To potem postavi OF v popolno drugo luč. Tukaj se že 70 let lovimo okrog vprašanja, kaj je naprej obstajalo, kokoš ali jajce. Pa je enostavno – kronološko. NAJPREJ je bil OF! Potem je bilo norenje partijskih bebcev po Sloveniji in teroriziranje in morija nad vsakim, ki ni kimali njihovim blaznostim. Vmes so spucal še marsikaterega njihovega. ŠELE POTEM so se formirale vaške straže. ŠELE POTEM so se preformirale v Domobransko gibanje, torej uradno paravojaško formacijo, na Slovenskih tleh, ki je bila podrejena takratni oblasti. Edini namen te vojske je bil boj proti KP oz. partizanstvu in njihovem TERORJU nad lastnim narodom. Obrneš tako ali drugače, ugotoviš, da je v tistem času v Sloveniji divjala državljanska vojna, ne pa narodno osvobodilni boj in da so se svinjarije dogajale na vseh straneh.

   Povojni poboji so se zgodili po koncu druge sv. vojne in so kot tak zločin oz. genocid. Enako bi bilo tudi, če bi bil to počeli med vojno. Samo v Sloveniji se preganja »kurje tatove«, ne pa velikih rib, pa čeprav so bebave.

   Domobranska prisega se je zgodila. Pač, samo ena od fars sistema, pač ene strani in kot tak ni omembe vreden. KP je prisegala Stalinu, Sovjetski Zvezi,.. pa kaj vem še kakemu hudiču. Hitler in Stalin sta bila enaka, oba krvoločna diktatorja. Torej je potem zagovarjanje KPS, Stalina in njegovih metod enako sporno, kot prisega domobrancev Hitlerju. Tudi sam sem moral v povojnih letih neštetokrat prisegat komunizmu in socializmu pod Jugoslavijo, pa to nič ne pomeni. Bila je samo ena od fars sistema. Štejejo edino dejanja, zato tudi ne obsojam komunistov vsepovprek, ker so lahko čisto uredu ljudje. Imamo po opranoglavce na vseh straneh.

   Glede na to, da drvimo v Sloveniji v že poznano stanje morije, je potrebno poudariti, da glede na padec moralnih vrednot v zadnjih letih, bo vsaka državljanska vojna na naših tleh, morija brez primere in se je zagotovo ne želite. Namesto prepirov in večnega obkladanja, kdo je bil pred 75 leti boljši, pa svetujem vsakemu, da naj se zamisli, ker na polpretekle dogodke iz 2 sv. vojne in po njej ne more biti ponosen noben Slovenec. Prej nas je lahko vse sram. Zadeve morajo rešiti zgodovinarji in oblast, s simbolično odpravo krivic. Sprave je nesmiselna, ker mladi rod ne razume ničesar. Oblast je tudi dolžna, da zagotovi se v šolah prične poučevati, resnično zgodovino in preprečuje opranoglavcem ene ali druge strani, rajanje blaznosti pred spomeniki in znamenji po Sloveniji, pa opevanje tistega, kar se ni nikoli zgodilo. Edino kar šteje in ima smisel za prihodnost, je SODELOVANJE – drugače smo gotovi, dobesedno.

 • cosmosjasnovidec

  Komunajzerji so še vedno v Sloveniji na oblasti in se nekaznovano sprehajajo naokrog hrvatje pa po vseh kinematotekah vrtijo brezplačno dokumentarni film “RESNICA O HUDI JAMI V SLOVENIJI” kjer je vse pojasnjeno kaj je počela ta komunajzerska golazen.

 • Olga

  Bodo spet vse pokopali v eni krsti, da prikrijejo množičnost zločina??

 • xtc

  Tunnek pod nickom “aktivist” v polnem pogonu:

 • Ana Job

  Po pripovedovanju starih rudarjev, je veliko pobitih tudi v zagorski jami Kotredež, stari del jame, vendar se je to spretno zasipalo, celo občina se je pred leti pogodila z TET Moste, da so točno tja, pokriti tovornjaki cele dneve dovažali pepel, da se slučajno ne bi tam kaj brskalo.