fbpx

Ali Cerar preprečuje odkrivanje odgovornih za nastalo bančno luknjo?

Foto: STA

Državni zbor se mora – po naročilu ustavnega sodišča – opredeliti do ocene ustavnosti določenih delov Zakona o parlamentarni preiskavi. A matično delovno telo državnega zbora se brez mnenja  vlade do določb ne more opredeliti, rok pa se izteče že čez dober teden. Poslanci SDS se zato sprašujejo, ali vlada namerno preprečuje odkrivanje odgovornih za nastalo bančno luknjo, ter zahteva sklic izredne seje odbora za pravosodje. 

Državni zbor je že 9. decembra lani prejel dopis ustavnega sodišča, da se mora v roku 45 dni opredeliti do zahteve okrožnega sodišča za oceno ustavnosti dela Zakona o parlamentarni preiskavi, s katerim bi lahko preiskovali razloge in odgovorne za nastalo bančno luknjo. Rok za opredelitev državnega zbora glede zahteve okrožnega sodišča pa se izteče 23. 1. 2016.

Vlada onemogoča delo državnemu zboru in preiskovalni komisiji
A državni zbor oziroma natančneje – matično delovno telo državnega zbora, ki mora zadevo obravnavati v roku, ki ga je doreklo ustavno sodišče, tega trenutno še ne more storiti. Odbor lahko namreč zadevo obravnava šele po tem, ko prejme mnenje zakonodajno-pravne službe in vlade. Do danes pa vlada svojega mnenja še ni posredovala. Po mnenju SDS-a s takim delovanjem izkazuje ignorantski odnos do zakonodajne veje oblasti in ustavnega sodišča ter hkrati omejuje delo državnemu zboru in preiskovalni komisiji, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu ter vzroke za potrebne sanacije.

Zamujanje rokov ustavnega sodišča pa za Cerarjevo vlado ni nič novega. Kot smo že poročali, je ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič že predhodno napovedala, da bo vlada kršila odločbo ustavnega sodišča in ne bo uspela zagotoviti stoodstotnega financiranja zasebnih osnovnošolskih programov do roka, ki ga je določilo ustavno sodišče. 

”Ravnanje Cerarja znižuje zaupanje državljanov v pravno državo”
Zaradi ravnanj vlade pa se v SDS sprašujejo, ali vlada Mira Cerarja namerno preprečuje in ovira odkrivanje razlogov in odgovornih za največjo bančno luknjo v zgodovini Slovenije. Kot poudarjajo, ”takšno (ne)ravnanje in praksa vlade tudi dodatno izvotljuje zaupanje državljanov v pravno državo in vladavino prava’.’ Zaradi omenjenega ravnanja vlade poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za pravosodje.

Poslanci SDS bodo odboru za pravosodje predlagali sprejem več sklepov. Predlagajo, da odbor ponovno pozove vlado, da se opredeli do zahtev okrožnega sodišča in upošteva rok ustavnega sodišča ter s tem spoštuje načela pravne države in načela zakonitosti. Prav tako predlagajo, da odbor za pravosodje pozove vlado, da v okviru svojih pristojnosti zagotovi vse potrebno, da bo delo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter vzrokov in odgovornosti že za drugo sanacijo bančnega sistema potekalo nemoteno.

M. G.