fbpx

Ali kavaški klan ohranja svoj vpliv v pravosodnem sistemu? Vodjo slovenske celice skoraj “pozabili” zaslišati

Foto: Socialna omrežja

Slovenski pravosodni sistem je spet dokazal svojo nesposobnost ali kar sistemsko korupcijo. Na prostosti se je skoraj znašel Blaž Kadivec, ubežnik t. i. kavaškega klana, ki slovi po svoji brutalni nasilnosti, ker ga je sodnica enostavno pozabila pravi čas zaslišati. V primeru, da ne gre za nesposobnost, pa gre gotovo za hud sum korupcije. Spomnimo, pred časom so z državnega specializiranega tožilstva morali umakniti tožilko, ki je nasilnim prekupčevalcem drog izdajala zaupne informacije.

Da je v slovenskem pravosodnem sistemu več kot očitna sistemska korupcija v korist klasičnega kriminala mednarodnih razsežnosti, dokazuje dejstvo, da ima brutalna zloglasna kriminalna združba kavaški klan očitno še vedno velik vpliv na slovenski pravosodni sistem. Potem ko je bilo razkrito, da je uslužbenka specializiranega državnega tožilstva članom klana posredovala informacije, so zdaj ubežnika in vodjo slovenske celice kavaškega klana na sodišču “pozabili” zaslišati in s tem tvegali njegovo izpustitev. Na mestu je vprašanje, kako lahko pozabiš zaslišati enega od članov najodmevnejše zloglasne združbe razen iz koristoljubnih razlogov ali absolutne nesposobnosti?

Po trditvah policije in specializiranega državnega tožilstva je slovenska mreža kavaškega klana delovala od leta 2018. Imela je močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in Hrvaškem. Slovenska policija je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke kavaškega klana presekala maja, ko so kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policisti specialne enote na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več osumljenih. Informacije o tem, da se pripravljajo hišne preiskave, naj bi po ugotovitvah specializiranega državnega tožilstva nekaterim članom te združbe prodala uslužbenka tožilstva, ki se je nato lani znašla v priporu, sojenje zaradi njenih domnevnih dejanj pa se še ni začelo.

Ne bi bilo prvič, da je pravosodni sistem delal v korist “kriminala”
Z njeno pomočjo sta se maja letos policijskemu prijetju izognila pomembna člana kriminalne združbe, in sicer Luka Arapovič in Blaž Kadivec, še poroča Večer. Slednjega so 23. marca aretirali v Kataloniji in ga predali Sloveniji, kjer je čakal na zaslišanje. Na zaslišanje, na katerega so na sodišču “pozabili”, kar je popolnoma nedopustno in skoraj neverjetno glede na to, da gre za enega najbrutalnejših kriminalnih združb.

Četudi ni bilo znano, ali obstaja še kakšen informator, kar je večkrat preverjala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, direktorica NPU Petra Grah Lazar pa naj bi zatrdila, da “krta ni”, ostaja močan dvom o tem, da je res tako, sploh ker vemo, da se je pravosodni sistem v preteklosti že postavil na stran kriminala. Še vedno namreč odmeva odločitev vrhovnega sodišča, ki je izpustilo obsojence v zadevi Balkanski bojevnik na podlagi nezakonito pridobljenih dokazov.

Ana Hrovat