Ali obsojeni dr. Michel Stephan piše znanstvene članke iz pripora?!

Foto: Demokracija

Si predstavljate, da (nepravnomočno) obsojeni libanonski kemik (s francoskim potnim listom!) dr. Michel (Massoud) Stephan piše strokovne članke iz pripora na Povšetovi? Se odgovorni pri Ameriškem kemijskem združenju zavedajo, čigave članke objavljajo?

Uredništvo Demokracije je pridobilo strokovni članek v angleškem jeziku s področja kemije, objavljen 6. maja letos v znanstveni reviji Organic Letters. Revijo od leta 1999 izdaja American Chemical Society (Ameriško kemijsko združenje), od leta 2014 je revija dostopna tudi v digitalni obliki. Pod omenjeni članek, ki govori, preprosto rečeno, o katalizatorjih, so se podpisali Andrej Emanuel CotmanMatic LozinšekBaifan WangMichel Stephan in Barbara Mohar(https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.orglett.9b01069).

Si predstavljate, da (nepravnomočno) obsojeni libanonski kemik (s francoskim potnim listom!) dr. Michel (Massoud) Stephan piše strokovne članke iz pripora na Povšetovi? Sprašujemo se tudi, ali se odgovorni pri znanstveni reviji Organic Letters in Ameriškem kemijskem združenju zavedajo, čigave članke objavljajo?

Sodišče spoznalo dr. Michela (Massouda) Stephana za krivega
Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je 14. maja libanonskega znanstvenika s francoskim potnim listom (!) dr. Michela (Massouda) Stephana spoznal za krivega kaznivega dejanja napeljevanja k uboju (in ne umoru, čeprav je bil načrtovan in plačan!) enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu dr. Janeza Plavca in kaznivega dejanja prepovedanega prometa z rožjem ter mu prisodil enotno kazen osem let zapora. Kot je v obrazložitvi sodbe pojasnila predsednica senata Sinja Božičnik, je sodni senat presodil, da sta obtoženemu obe kaznivi dejanji v celoti dokazani.

Tako sodišče ne dvomi, da je dr. Stephan jeseni 2017 takratnega prosilca za azil, Iračana Alija, ki ima danes status zaščitene priče, poskušal napeljati k uboju dr. Plavca. Slednje po besedah sodnice dokazuje, da je Aliju izročil fotografijo dr. Plavca, mu povedal, kje živi, dal navodila, kako naj pride do njegove hiše in se umakne. Kot je dejala sodnica, mu je dr. Stephan dal tudi del plačila za uboj, priskrbel pištolo in z njim vadil streljanje. “To potrjuje ne le izpoved Alija, ampak tudi izvedeni dokazni postopek,”je dodala predsednica senata Božičnikova.

Ni pa sodni senat sledil predlogu tožilstva, naj odredi izgon dr. Stephana iz države za pet let. Kot je dejala sodnica, za izrek te kazni “ni bilo potrebnih pogojev”. Spomnila je, da je dr. Stephan državljan Francije, ki je država članica EU. Evropska direktiva pa po njenih besedah določa posebne pogoje za izgon državljana EU in je zato potrebna individualizirana presoja. “Zgolj grožnja zoper javno varnost v tem primeru ne zadostuje za izgon,” je opozorila sodnica.

Odločitev sodnega senata za podaljšanje pripora dr. Stephanu do začetka prestajanja zaporne kazni pa je utemeljila z razlogom begosumnosti in s ponovitveno nevarnostjo. Obramba je napovedala pritožbo, tožilstva pa ni prepričala argumentacija sodnice, zakaj sodni senat ni izrekel kazni izgona, zato se bo verjetno v tem delu napisala pritožba. Odvetnik dr. Plavca kot oškodovanca Samo Urbanija pa je že napovedal, da bo v primeru obsodbe dr. Stephana prek civilnega postopka vložil odškodninski zahtevek.

Bo dr. Stephan izgnan?
Izgon tako nevarnih oseb, kot je dr. Michel (Massoud) Stephan, ne bi smelo biti vprašanje, je pa res, da verjetno kemika libanonskih korenin, ki ga je iz Francije v svoj laboratorij na Kemijski inštitut pripeljala dr. Barbara Mohar, nepojasnjeno varuje globoka država.

Dr. Moharjeva je tista doktorica kemije, ki je bila povezana s podjetjem Donit, saj je njen brat Marko Mohar še do marca letos vodil enega največjih poslovnih imperijev v državi, kamor sodi tudi Donit Tesnit …

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Petra Janša

 • xtc

  Ma kak izgon se ve kaj sledi takemu kriminalcu.

 • Povprečen Državljan

  Tudi Adolf je, kateremu so beli prisegli in se pod njegovo komando in z njegovim orožjem borili proti slovencu-bratu,v zaporu napisal temeljno knjigo nacifašizma.

  • ZatonMesecnikov

   Tudi kominternivski agent Moša Pijade, je prevajal kapital v Sremski Mitrovici na Robiji.

   To so bili čisto drugi zapori, kot so jih pa kasneje uvedli oni sami, ko so prišli na oblast.

   Slovenec je imel takrat samo dve možnosti. Ali se boriti za komuniste, ali pa proti njim, Povprečnež. Žal se še danes slavi komunistični prevzem oblasti kot “osvoboditev”.

   • Povprečen Državljan

    Lahko bi se najprej boril proti okupatorju.In zmagali po vojni na volitvah.Vaši vzorniki so se odločili napačno.

    • Peter

     Zmagati na volitvah po vojni?

     Ti pa si kapsel, no.

     • rubec

      Hahahaha, kapsel ja. A niso v stari grčiji idiotom najprej tako rekli?

    • ZatonMesecnikov

     praviš spustiti komuniste na oblast, ki bi potem organizirali volitve.

     Pa saj so jih s kroglicami. Polikomisar je pa stal ob skrinjicah in poslušal v kateri bo zaropotalo. Pa še te so zvečer potem pretresli v pravo skrinjico. jeseni 1945 so bile te volitve.

     tvoj opevan boj proti okupatorju, ki ga v resnici ni bilo (vseh nemških in italijanskih žrtev na oezmlju slovenije je bilo 1000), umrlo pa je zaradi tega boja 82.000 Slovencev. Še Vietnamci so imeli boljši ratio.

     Ne hecaj se tuaj z neko NOB.

     • Povprečen Državljan

      Po celi Evropi so bile med WW2 različne stranke, ki so borile proti okupatorju,med njimi tudi socialisti, komunisti.Ker so bili vsi na pravi strani,po vojni ni bilo težav na volitvah.Rdeči so na volitvah popušili.Ne vidim razloga,zakaj v SLO to ne bilo mogoče. S kvizlingi so zmagovalci obračunali in nikjer v Evropi niso zmagali volitev.

     • šrauf

      Vsak odpor proti okupatorju,ki se organizira mimo patronata partije se smatra kot izdaja.

      Osveži si podpovprečno znanje zgodovine in si preberi odloke ti. Slovenskega narodnoosvobodilnega (odbora SNOO)

     • ZatonMesecnikov

      ker je leta 1941 komunistični OF prepovedal vsakršen odpor izven Komunistične komande.

      Sledila je likvidacija Plavogardistov majorja Novaka, pa Tigrovcev. Glavna naloga NOB je bila zatiranje drugih oblik upora, ki bi se pojavile, tako kot v franciji. kjer je imela vsaka stranka svoj upor. Vendar razen komunistov strogo pod kontrolo angležev in v izogib žrtvam pasiven. naloge so bile obveščevalne narave ter reševanje letalcev.

      Nobenih Dražgoš, da potem nedolžni vaščani plačajo z glavo komunistično avanturo.

      Vse druge oblike odpora, je partija razglasila za narodne sovražnike. četnike naprimer.

      Sanjaš, najprej kaj preberi, potem pa sanjaj. Ali pa si spremeni nick v Podpovprečen državljan.

   • herman

    Adolf, Moša, Ivan Janez – patroni istega kalibra.

    • ZatonMesecnikov

     Ivan janez je iz te družbe davno nazaj izstopil, Jermane. In postal disident, kot Slolženicin nekoč. pa Saharov.

     nekateri pase iz tega objema nikakor ne morete iztrgati. “zarobljenici Crvene veštice” je bil nekoč naslov zelo popularnega stripa…

 • Povprečen Državljan

  Tudi Veliki vodja kar velik del svojega pisateljskega opusa napisal v priporu in zaporu.Notri seveda po krivici.

  • Peter

   Tako kot tale štefan, notri po krivici.

   btw, ti ne da miru, moraš omeniti velikega vodjo, čeprav v članku nič ne kaže v to smer?
   Nekam čudno je tole, da ne gre za neke vrste ljubezen, no?

   • Povprečen Državljan

    Članek govori in se zgraža nad tem, da nekdo članke piše iz pripora.Kot da zaprt človek tega ne bi smel početi. Primerjava se je pojavila sama od sebe.

    • Peter

     Ja, verjamem. Kot se tebi take primerjave zgodijo vedno same od sebe. Igrajo Liverpool in Tottenham in evo, primerjava se zgodi.
     Da nisi nekoliko obseden, no?

  • herman

   Škoda, da ni ostal notri dlje časa. bi lahko napisal še kaj lepega.

  • maksimalno

   Za tebe bi verjetno onkraj razumnega dvoma lahko sumil,d nisi povprečen, ampak nadpovprečno ,ali nekategorizirano omejen državljan. Amen

 • Antonius

  Ponovitvena nevarnost?! Kdo pa lahko jamči dr. Janezu Plavcu, da se kemijska barab po osmih letih ne bo zopet spravil nanj? Zdaj k ostalim njegovim morilskim razlogom, še zaradi obsodbe in zapora?
  Morilskega kemika bi morali izgnati in mu za vedno prepovedati vstop v Slovenijo.
  Je pa zelo čudno, da je tožilka načrtovani umor /15 let zapora/, prekvalificirala v uboj /do deset let zapora/.
  Globoka država?! Njen predsednik je vendar veleizdajalec.

 • stajerc5

  Ta Stefanov Miha je ze sedaj mrtev, samo sam se ne zaveda te situacije! Ziv bo se samo tako dolgo, dokler bo Micka za ostale v arestu!

 • Peter

  Sam osebno niti približno nisem pomislil niti na bitko tardečih in tabelih niti na bitko muslijev in črncev proti tabelim. Pod slovensko jurisdikcijo.
  Včasih moraš biti potrpežljiv, kajti ponavljanje pomeni, da si nestrpen in bi na vsak način rad izvedel, kao je sedla tvoja ideja. Včasih sede, včasih ne. Včasih šele čez nekaj časa opaziš, da so jo opazili…skratka, tejk it izi, no.

  • Peter

   Pa še tole, zakaj se čutiš dolžnega imenovati podpornike druge politične opcije, kot je tvoja, pravoverne?
   Moram jaz tebe poimenovati ljubitelj novih obrazov?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!