fbpx

Ali Evropska unija po novem financira fašizem?

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše (Foto: STA)

“Ko EU financira blatenje legitimno izbranega predsednika svoje članice, veš, da je novodobni fašizem dodobra zagazil v Evropo,” je na Facebooku komentiral politični analitik Miran Videtič dejstvo, da je sovražno nastrojeni projekt Glas ljudstva očitno kar vseevropski projekt – na njihovih plakatih je namreč podpisana nevladna organizacija Ecas in dodana oznaka o sofinanciranju Evropske unije.

Radikalna levičarska skupina Protestna skupščina pod vodstvom Jaše Jenulla je včeraj na Trgu republike uprizorila več različnih dejanj javnega linča in spodbujanja sovražnega govora, ki bi se v urejeni pravni državi preganjala. Poročali smo že, da ta skrajno levi politični krožek podpira celo Evropska unija. Glas ljudstva je torej vseevropski projekt, česar v predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji niso zanikali.  Potrdili so, da je nevladna organizacija Ecas izpolnila pogoje za sofinanciranje delovanja na področju državljanske participacije v demokratičnih procesih. Ob tem so dodali, da stališča, izražena v okviru projektov, povezanih z njo, ne odražajo nujno stališč Evropske komisije. Skrajno sporno in zavržno je, da vsi Evropejci sponzoriramo tako skrajne skupine, kot je Glas ljudstva.

European Citizen Action Service (ECAS) je leta 1990 ustanovljena mreža, katere namen je (po njihovih besedah) podpreti tako nevladne organizacije kot državljane EU pri njihovem uveljavljanju državljanskih pravic s soustvarjanjem vključujoče, transparentne in demokratične Evrope, v kateri bodo evropsko državljanstvo in državljanske pravice v celoti spoštovane. Glede na to, da naj bi ECAS spodbujal  demokracijo, človekove pravice in enakost, je še toliko sramotneje, da se podpiše na plakate skrajno izključujočega gibanja Glas ljudstva, ki že od samega nastanka širi zgolj razdor in sovraštvo do drugače mislečih. Ker v javnosti precej odmeva spoznanje, da Evropska komisija sponzorira radikalna levičarska gibanja, ki kršijo celo paleto predpisov, širijo sovražno vsebino in sovražni govor, smo se z vprašanji obrnili na vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jernejo Jug Jerše. Med drugim nas je zanimalo, ali za pridobitev evropskih sredstev ni prav nobenih kriterijev in ali po novem Evropska unija neposredno podpira fašizem.

S predstavništva Evropske komisije v Sloveniji so dogovorili, da se financiranje nevladne organizacije Glas ljudstva nanaša na slikovni material, ki ga je omenjena organizacija nedavno objavila na spletnih platformah in na katerem se nahaja oznaka o sofinanciranju s strani EU. Kolikor lahko razberemo iz slikovnega materiala, gre za aktivnosti v okviru projekta, ki je nastal v sodelovanju z nevladno organizacijo European Citizen Action Service (https://ecas.org/about-ecas/) s sedežem v Bruslju. Nevladna organizacija European Citizen Action Service (https://ecas.org/about-ecas/) je ena izmed organizacij, ki je izpolnila razpisne pogoje za sofinanciranje svojega delovanja na področju državljanske participacije v demokratičnih procesih iz proračuna Evropske unije. Kot izhaja iz informacij, ki so dostopne na spletni strani omenjene nevladne organizacije (https://ecas.org/ecas-branch-in-central-and-eastern-europe/), nevladna organizacija European Citizen Action Service pri tem sodeluje tudi z nevladnimi organizacijami v Sloveniji. Stališča, izražena v okviru projektov, povezanih z nevladno organizacijo European Citizen Action Service, ne odražajo nujno stališč Evropske unije in/ali Evropske komisije.

Sara Kovač