fbpx

Ali se nam po ovadbi Šiška obeta tudi kazenska ovadba za vse medije, ki so omogočili Šišku, da je javno pozival k rušenju ustavne ureditve?

Andrej Šiško v izjavi za medije (vir: printscreen 24ur)

Potem ko so organi pregona proti Andreju Šišku sprožili kazensko ovadbo zaradi pozivov k rušenju ustavne ureditve RS, bi bilo edino pravično, da enako storijo tudi glede javnih medijev, ki so Šišku dali potrebno pozornost in medijski prostor, da je lahko svoje pozive širil.

Seznam medijev, ki so Andreju Šišku in njegovi Štajerski vardi omogočili večjo medijsko prepoznavnost, ki je na koncu pripeljala tudi do ukrepov s strani organov pregona, je zanimivo dolg. Medijski prostor so mu med drugim omogočili pri STA, Siolu, 24ur, Večeru, Dnevniku in Slovenskih novicah.

Nas pa lahko zanima, ali bo policija enako ravnala tudi v teh primerih, saj so bili navsezadnje prav ti mediji tisti, ki so Šišku pomagali pri njegovih pozivih k rušenju ustavne ureditve RS. Namreč, Šiško je tako imenovano Štajersko vardo ustanovil že lanskega junija, a takrat to ni dvignilo nobenega prahu. Leto pozneje, ravno v času zaslišanj nove ministrske ekipe Marjana Šarca in pozivov Levice k višanju davkov in nacionalizaciji privatnih podjetij, pa so iz naftalina privlekli Šiška.

Mediji veselo poročali o Šiškovih pozivih k rušenju ustavne ureditve
Tako so na STA poročali, kako so bili na zborovanju prisotni napisi: “Dovolj nam je. Zavzemamo parlament. Protest proti vladi, ki bo Slovenijo spremenila v Venezuelo”, Šiško pa je povedal, da je njegova novoustanovljena dežela Štajerska “vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom”. S tem se ne strinjajo organi pregona.

Foto: twitter

Siol je objavil posnetek postroja Šiškove paravojaške enote, ravno tako pa je prenesel Šiškovo izjavo, v kateri je ta povedal, da se njihovi člani ne bodo pustili razorožiti: “Naši člani, če bodo imeli takrat orožje, se ne bodo pustili razorožiti. Nam ni v interesu, da se med sabo spopadamo, ker za to ni nobene potrebe. Posamezniki tega orožja nimajo doma, nimajo se česa bati. Ko pa bomo mi na terenu kot enota, formacija Štajerske varde, bomo imeli vsi orožje.”

Na 24ur so objavili posnetek s Šiškom, kjer pravi, da je pravica do nošenja orožja temeljna pravica. Poleg tega je trdil, da jim ni treba spoštovati zakonov RS, saj imajo svoje. “V Sloveniji ima oblast ljudstvo, kaj pa mi delamo drugega kot to? Mi smo ljudstvo, ne? Mi imamo oblast,” je povedal Šiško za 24ur.

Odnehali niso niti, ko je policija aretirala Šiška
Mediji so nadaljevali s širjenjem Šiškove propagande tudi, ko je bil prvič izpuščen iz pripora. Takrat je Šiško pel drugačno pesem. Za Večer je povedal: “Ljudem sem želel pokazati, kako delujejo mediji, politika in tisti, ki bi morali pri nas skrbeti za varnost – policija, vojska, varnostno-obveščevalne službe. To je bil namen in zadevo smo nadvse uspešno izvedli.”

Sledile so Slovenske novice, ki so objavile posnetek Šiška, v katerem prepeva. “Posnetek ima naslov Kramola Štajerske varde, videospot pa prikazuje Šiška med prepevanjem besedila med drugim znane puntarske pesmi Le vkup, uboga gmajna,” so zapisali pri Slovenskih novicah.

A. B.