fbpx

Ali se želi Katičeva znebiti Ostermana? Uspel je zagotoviti dodatnih 16 milijonov evrov za vojsko, ona pa niti milijona ne

Andrej Osterman in Andreja Katič. Foto: STA

Ministrica za obrambo Andreja Katič v vsem času svojega ministrovanja ni bila sposobna zagotoviti vidnih dodatnih sredstev za Slovensko vojsko. Kljub oceni predsednika Boruta Pahorja, da je stanje vojske nezadostno, se ni kaj dosti premaknilo. Sedaj pa se je aktiviral sam načelnik generalštaba general Andrej Osterman in s sodelavci brez vednosti ministrice za vojsko tik pred novim letom zagotovil dodatnih 16 milijonov evrov. 

Po naših podatkih naj bi dejanje načelnika generalštaba razburilo ministrico, ki ni bila sposobna zagotoviti niti milijona za vojsko. S tem denarjem pa bo lahko Osterman poravnal mednarodne članarine in druge obveznosti, tako da bo lahko v letu 2017 dodatnih 18 milijonov evrov šlo res za najnujnejše stvari: osnovno opremo in strelivo.

Osterman je deležen napadov s strani levice
General Osterman se že kar nekaj časa sooča s pritiski na svoj položaj. Prvič, ker neprestano opozarja na katastrofalno stanje v vojski, drugič pa zato, ker se udeležuje tako levih kot desnih proslav. Ministrici naj bi najbolj šla v nos udeležba načelnika generalštaba na proslavah Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Problem slovenske vojske torej ni njen načelnik, ampak ministrica. Ta po naših informacijah nima velike podpore niti znotraj lastne stranke, zato ji ne uspe nobena kadrovska menjava na MORS-u. Želela naj bi zamenjati državnega sekretarja mag. Miloša Bizjaka in ga nadomestiti z Urošem Krekom, svetovalcem predsednika RS za nacionalno varnost, ki velja za trdo levico, vendar stara rusofilska struja SD tega ni dovolila. Prav tako je želela zamenjati generalnega sekretarja sekretariata mag. Borisa Balanta, vendar naj bi ji to preprečil šaleški lobij znotraj SD, zato so odnosi med njima tako napeti, da niti ne govorita več med sabo.

Zdaj pa naj bi, ob pomoči Uroša Kreka, skušala zamenjati še načelnika generalštaba generala Andreja Ostermana. Naš vir nam je potrdil, da je bil najprej v igri Krekov ljubljenec, poveljnik 1. brigade brigadir Roman Urbanč, pripadnik trde levice, ki je imel v svoji pisarni leta in leta sliko Janeza Drnovška, a je zaradi situacije v vojski in zaradi težav z zdravjem to zavrnil.

So v ozadju spet strici iz Murgel?
O tem, da ministrico moti udeležba vojske na prireditvah VSO smo že zapisali. Glavni kamen spotike pa naj bi bila udeležba garde in orkestra slovenske vojske na proslavi VSO 25. 6. 2016. Milan Kučan naj bi po naših informacijah osebno zahteval od Katičeve, naj vojska ne gre na proslavo. Naš vir trdi, da ni prvič, da je Kučan obiskal Katičevo. To naj bi storil tudi, ko je želel, da se na mesto generalnega direktorja direktorata za obrambno politiko postavi Klemna Grošlja, človeka, ki je povezan z Golobičem in s Kučanom.

Sicer pa je Cerar SD rekel, da v njegovi vladi tretjega obrambnega ministra iz vrste stranke SD ne bo, torej je možna edino menjava resorjev.

Vprašanja o tem, ali držijo navedbe, da želi ministrica zamenjati načelnika generalštaba, smo poslali tudi na ministrstvo za obrambo. Odgovore še čakamo.

Aleksander Rant