fbpx

Ali Sindikat policistov Slovenije že vnaprej ve, kako bo glede P in C pogoja odločilo ustavno sodišče?

Predsednik SPS Kristjan Mlekuš (Foto: STA)

Iz dnevnega reda seje, objavljenega na spletni strani ustavnega sodišča, je razvidno, da bodo na seji v četrtek obravnavali zahtevo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja. Sindikat policistov Slovenije (SPS) pa se je očitno že vnaprej odločil (ali pa izvedel), kako bo odločilo ustavno sodišče in zavajajoče zapisal, da ne bo treba čakati na objavo v uradnem listu. “Globoka država niti ne skriva več vseh svojih lovk,” je komentiral premier Janez Janša.

“Obveščamo vas, da je za četrtek, 30. 9. 2021, ob 9.30, sklicana javna seja Ustavnega sodišča, na kateri se bo odločalo o začasnem zadržanju odlokov Vlade. Ker je seja javna, odločitev US prične veljati z javno objavo na seji in ni potrebno čakati na objavo v uradnem listu,” je na Twitterju sporočil Sindikat policistov Slovenije. Ustavno sodišče se je na to naznanilo sicer odzvalo s pojasnilom, da seje Ustavnega sodišča (US) niso nikoli javne, sklepe pa objavijo v Uradnem listu oz. jih vročijo strankam, poroča STA.

Vlada je namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo, torej za ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote. Sindikalni predstavniki policije so prepričani, da vladni odlok posega v pravice iz delovnega razmerja, zato so na Ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti vladnega odloka. Ustavno sodišče je sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno – zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo namreč vloženih več ustavnih pobud.

 

Glede na to, komu v prid se praviloma nagiba ustavno sodišče, ne bi bilo prav nič presenetljivo, če bi odločili, da se s pogojem PC kršijo ustavne pravice; to, da necepljeni policisti in vojaki z morebitnim prenašanjem okužbe kršijo ustavne pravice vseh ostalih, pa je videti, da je za ustavno sodišče  nepomembno.

Sara Bertoncelj