Ali sta pretepena 13-letnik in kmet, ki so ga napadli Romi, kaj manj vredna od prvorazrednice?

Nismo vsi enaki. So prvo- in so drugorazredne žrtve. Ko se obrca 13-letnika, zalezuje Milana Kreka, fizično obračuna z novinarko Demokracije ali snemalcem naše medijske hiše, so osrednji mediji precej tišji kot v primeru Nike Kovač. Tudi zanjo se pogosto zdi, da ji je “muca jezik snedla.” V primeru aktivistke pa poslušamo medijski vik in krik, gledamo vladajoče, kako si patetično povijajo roke v “znamenju solidarnosti” in poslušamo modrovanje policistov. Niko sicer še čaka “abstinenčna kriza” in “boleča streznitev”, ko bo spoznala, da je za nekatere vredna prav toliko kot lanski sneg, če ni politično koristna. Njej v prijazen razmislek … 

V Facebookovi skupini z naslovom “STOP višanju cen goriv – iniciativa državljanov” se je pojavilo zanimivo razmišljanje podjetnika Ernesta Škrjanca, ki je opozoril na očitna dvojna merila, ki jih imajo osrednji mediji in policija, ko gre za napade na najstnike, podkrepljene z videoposnetki, in ko gre za domnevne napade na privilegirane, prvorazredne posameznike, ki pod pretvezo, krinko “civilne družbe” zasledujejo politične interese vlade Roberta Goloba & Co., na primer Niko Kovač. Najbolj v nebo vpijoča pa je navidezna in hinavska namera po depolitizaciji RTVS, saj bi v resnici šlo za še hujšo politizacijo prek uslužnih, poljubno izbranih predstavnikov nevladnih organizacij (NVO-jev)!

Pred dnevi je bil brutalno pretepen in obrcan najstnik. Tolpa mladih huliganov se je neusmiljeno izživljala nad njim, ko je že bil na tleh. Česa takšnega Kovačeva verjetno še ni izkusila, ali pač? Poleg tega so nasilneži dogodek tudi posneli, posnetek se je znašel na socialnih omrežjih, nato so ga povzeli mediji. Zaprepadeni oče pretepenega pa je zgroženo dejal, da je policija primer dala na čakanje (!!!). Več tukaj.

Podjetnik navaja še primer 76-letnega kmeta iz Šentjerneja na Dolenjskem, ki se je z vilami branil pred tolpo Romov, ki so ga ustrahovali in ga obmetavali z različnimi predmeti. Na koncu pa je bil kazensko odgovoren prav ostareli kmet, ker je proti napadalcem dvignil vile, ko so se mu Romi približali. Policisti so mu izstavili plačilni nalog v višini 250 evrov, kar je skoraj enakovredno njegovi pokojnini (300 evrov). Več tukaj.

Popolnoma drugačna zgodba pa je, ko Kovačeva le malce “zacvili”. Nasilna dejanja je absolutno treba obsoditi in jih dosledno preiskati. Resnično bi nas zanimali tudi posnetki nadzornih kamer. Več tukaj. In zanimivo je tudi, da so si policisti v primeru Nike vzeli čas za novinarsko konferenco (!!). Da o strumnem odzivu osrednjih medijev niti ne izgubljamo besed. In o prikritih, medvrstičnih optimističnih analizah o političnem vnovčenju/izplenu napada v korist maziljenke Milana Kučana, ki simbolizira vrednote davčnih oaz ter tajkunsko poslovanjeNataše Pirc Musar. Tukaj.

Nika je “fejst punca”, ji pa manjka kanček samokritičnosti
Da res nismo vsi enakovredni, kaže niz preteklih dogodkov, denimo napad na novinarko Demokracije Petro Janša, ki je prej požel medijski molk, posledično pa tiho odobravanje. Več tukaj. Spomnimo se fizičnega nadlegovanja bivšega direktorja NIJZ Milana Kreka. Spomnimo se tudi javnega napada pevca Zlatana Čordića – Zlatka na snemalca naše medijske hiše. Kje je bil tedaj ves medijski pomp in Nika? Kdo je zganjal paniko? Več tukaj. In zakaj takšno zavlačevanje z obsodbo domnevnih spolnih napadov na mladoletnice v Fotopubu? Ali “ja” še vedno pomeni “ja” ali pa je vse skupaj samo farsa, grdo zavajanje? In nenazadnje – je Nika obsodila javne napade in grožnje s smrtjo, uperjene proti Janezu Janši? Saj Nika je “fejst punca”, ji pa včasih manjka kanček samokritičnosti.

Pevec Zlatko je na enem od protestov napadel snemalca naše medijske hiše. (Foto: zajetje zaslona)

Za konec pa gre omeniti še zanimivo povezavo z Inštitutom 8. marec, ki daje misliti in tuhtati. Spomnimo, da je z njim povezan Andraž Kos, sin slavnega agenta globoke države Draga Kosa, ki naj bi bil v preteklosti vpleten v več konspirativnih operacij, na primer Depalo vas, ko se je skušalo uničiti tedanjega obrambnega ministra Janšo. Nedavno pa se je Marta Kos, bivša podpredsednica Gibanja Svobode in sestra Draga Kosa, neuspešno podala v kandidaturo za predsednico republike, medtem ko njena svakinja Tjaša Slokar Kos še vedno uredniško vpliva na POP TV. Marta je tudi sodelovala z jugoslovansko tajno policijo UDBO (SDV). Več tukaj. Obstajajo tudi povezave z bosanskimi tajnimi službami. Tukaj. Še nekaj o klanu Kos na splošno na povezavi.

Domen Mezeg