Ali ugrabitelji Mirka Moravca prihajajo v Azilni dom na Vič? Obramba od sodišča zahteva oprostitev treh mladih ilegalnih migrantov

Mirko Moravec je utrpel travme zaradi ugrabitve, ko so ga letos maja trije mladi ilegalni migranti šest ur vozili zvezanega, zaprtega v prtljažniku, po Sloveniji. (Foto: Nova24TV)

Sojenje trem mladim ilegalnim migrantom, ki so letos 8. maja v vinogradu v Cerniku v Beli Krajini ugrabili 79-letnega domačina Miroslava »Mirka« Moravca in ga kar šest ur vozili v prtljažniku po Sloveniji, bi se po napovedih lahko začelo že v času t.si. sodnih počitnic, a usoda treh ilegalcev, 25-letnega Maročana Abdkarima Kadfeja in dveh 18-letnih Alžircev Abidija in Oubija Boutrida, ostaja velika neznanko. Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu je zaradi ugrabitve 79-letnega Belokranjca zoper tri tuje državljane junija vložilo obtožbo zaradi kaznivih dejanj ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila. A vse od objave zgodbe v medijih so se vrstili pritiski levičarskih aktivistov naj se o zgodbi ne poroča kot o ugrabitve, saj da naj bi bila zadeva zrežirana. Novinarka RTV Eugenija Carl je šla celo tako daleč, da se je iz ugrabitve na svojem profilu na Facebooku odkrito norčevala in namignila, da je bila ugrabitev zrežirana in da je Moravec vse skupaj zaigral. Zdaj obramba treh migrantov pričakuje, da bodo moške spustili iz pripora in jih varno namestili v – Azilnem domu na Viču.

Kot je poročal časopis Delo, sicer mora novomeško višje sodišče najprej odločati o ugovorih zoper obtožnico, ki so jih vložili njihovi zagovorniki. Ti so med drugim predlagali tudi odpravo pripora in namestitev v azilni dom Naj spomnimo; trojica se je v priporu znašla tako zaradi ponovitvene nevarnosti kakor tudi zaradi begosumnosti. Vsi trije so bili v svoji domovini brezposelni in brez poklica, le najstarejši je bil kmetovalec, je še pisalo Delo.

Trenutno je sicer trem ilegalnim migrantom, ki so z ugrabitvijo Mirka Moravca dodobra prestrašili Slovence, ki živijo ob južni meji s Hrvaško, pripor podaljšan do 5. septembra letos, obtožnica, ki jo je vložili državno tožilstvo, pa seveda še ni pravnomočna, zato ostaja pričetek datuma sojenja neznanka. Bo pa po poročanju časopisa Dela takoj po pravnomočnosti obtožnice razpisan predobravnavni narok, saj se v skladu z določili zakona o sodiščih priporne zadeve štejejo kot nujne zadeve, v katerih se naroki opravljajo tudi v času sodnih počitnic.

Prvorazrednost? V Sloveniji v preteklosti sodišča že oprostila migrante kljub nezakonitim dejanjem
Trem ilegalnim migrantom zaradi ropa in ugrabitve grozi do 10 let zapora. V obtožnici je namreč jasno zapisano, da so na dan ugrabitve Moravcu najprej grozili z nožem in ga nato zvezali z vrvjo in lepilnim trakom, nakar so ga zaprli v prtljažnik in šest ur tavali z njim po Sloveniji, preden so ga na prostost izpustili v bližini italijanske meje. Moravec se je zatekel v bližnje naselje, potrkal na vrata ene izmed bližnjih hiš, od koder so na pomoč poklicali policijo. Ta je po poročanju medijev s tremi mladimi migranti pred tem že imela opravka, saj jih je ujela pri nezakonitem prečkanju državne meje v Adlešičih in jih vrnila hrvaškim organom.

Da bi utegnilo sodišče slediti obrambi treh migrantov, se sicer bojijo poznavalci podobnih primerov, ko se na sodni klopi kot kriminalci znajdejo ilegalni prišleki iz drugih držav. Letos junija smo poročali,  da je afganistanski migrant kljub vlomu v kontejner strelskega društva in povzročitvi škode v vrednosti 500 evrov ostal nekaznovan. Migranti so v Tivoliju junija med sprehodom naši bralki prav tako ukradli mobilni telefon, ki ga je policija pozneje izsledila v Azilnem domu na Viču, a so ženski dali vedeti, da ne morejo storiti ničesar več. O bizarnih primerih, ko so migrante kljub kriminalnim dejanjem oprostili, so pisali tudi v tujini. Demokracija.si je lani razkrila, kako je švedsko sodišče oprostilo migranta, ki je 6-letnemu otroku v baru pokazal penis.

Panika v vladi Marjana Šarca zaradi odločne politike Mattea Salvinija; ali Slovenija veča kapacitete migrantskih domov?
Če bi višje sodišče zares oprostilo tri Moravčeve ugrabitelje, bi skorajda zagotovo končali v Azilnem domu na Viču, kamor njihovo namestitev predlagal tudi obramba. To bi pomenilo, da bi se ugrabitelji lahko prosto sprehajali po naši prestolnici, preden bi skoraj zagotovo spet poskušali pot nadaljevati naprej proti Italiji. A ker italijanski notranji minister Matteo Salvini vladi Marjana Šarca grozi z zaprtjem meja, obstaja bojazen, da bodo trije mladi migranti skupaj z več tisoč drugimi ostali ujeti v slovenskem migrantskem žepu.

V Azilnem domu na Viču je zaradi migrantskega nasilja zelo pestro; v zadnjih mesecih je morala večkrat posredovati tudi policija. Foto: Nova24TV.

Da se tega bojijo tudi v vladi, pravijo naši zaupni viri znotraj Azilnega doma na Viču. Policija naj bi nakupovala vse več opreme, delavci v azilnih domovih so bili poslani na Logatec meriti razdaljo med kontejnerji. Država se pripravlja na povečanje migrantskih kapacitet. Po naših informacijah namreč vlada na Ministrstvu za notranje zadeve panika, saj se bojijo Salvinijevih ukrepov, ki bi bile lahko za Slovenijo usodne. Ne izključuje se niti možnosti, da bi se v Sloveniji eskaliralo migrantsko nasilje, kar se je zgodilo v Bosni in Hercegovini.

L. S.

 • Antonius

  Če bo sodišče razsodilo v prid obrambi šerijatarjev pomeni, da so s Kučanovimi vred tudi šerijatarji nad slovenskimi zakoni.
  Drugorazredna raja, ki se s početjem prvorazrednih samooklicancev ne strinjamo, smo na kratko ozmerjani samo s fašisti.
  Naj si prvorazredni, svoje istospolneže nekam vtaknejo.

  • zokispoki

   Kreteni !

 • to_mi_delaj

  upam da jih fakjonka obisce na vic-u

  • francelj3

   Misliš fafa-jonko?

 • Radolf Mitler

  To muslimansko bando smrduharsko je treba skupaj z ”aktivisti” tipa Jan Škoberne (ki mu ga cuza buzi Ahmad Shamir) – vred namočiti v katran in povaljati v kurjem perju in jih na prašičjih hrbtih nagnati čez Kolpo. Če pa ne bi hoteli pa po tisti partizanski:” sedaj poje puška, naj zapoje mitraljez, itd……”

  • maverkick

   Smrđo se je javu

   • franc59

    hepan!

 • francelj3

  Kar naj jih oprostijo. Bomo vsaj vedeli, da smemo vsi krasti, ropati in ugrabljati ljudi, saj smo pred zakonom vendar vsi enaki.

 • Olga101

  Mi pa zahtevam od obrambe, ki se bori za nezakonitost, da zapusti odvetniške vrste!
  Kriminalcem NE pripada azil! Kriminalcem, kamor spadajo ugrabitelji, pripada zapor in izgon!

 • GverilaStyle

  Slovenci in Slovenke v Sloveniji….lahko samo delate za mizerno plačo…..vsi ostali in seveda političari, pa lahko zganjajo kriminal in se prosto gibajo…….zdej bo marsikomu jasno postalo, zakaj ameri svoje niggre tako sovražijo!!! Zakon ulice bo stopil v veljavo, ker to je SLOVENIJA!!!!

 • dare326

  Sodišče naj sodi po zakonu. Ilegalni prehod meje, ugrabitev in kraja vozila. Ne gre za nobene begunce ampak kriminalce. Izgon in na prestajanje kazni naj jih pošlje v matične države.
  Če tega ne bodo naredili, bo nastala anarhija.

 • AlojzZ

  Ne izključuje se niti možnosti, da bi se v Sloveniji eskaliralo migrantsko nasilje

  Ta možnost je izredno velika. La čudež nas lahko reši pred tako imenovanim žepom. Recimo, da Merklova pošlje nemške vojake varovat južno mejo Evrope.

 • VERZIFIKATOR

  Carla Eugenia Imigranti

  NEUSLIŠANA UGRABITEV

  Geni spet se nam je oglasila,
  z morja, kjer pomembnih ni dogodkov,
  tudi ni kaj proda več dohodkov,
  klavrna od tam so poročila.

  Vse dogaja v krajini se beli,
  ki je daleč stran, poroča Geni,
  žal vpleteni niso tamkaj njeni,
  v Kopru tega niso prav veseli.

  Ugrabitve so na dnevnem redu,
  toda kaj ko Geni ni na vrsti,
  jezik jo srbi močno in prsti,
  kdaj že ona da bo na sporedu.

  Ni plačljiva vrste te storitev,
  da le kdo za hip jo vsaj ugrabi,
  Geni se ponuja, tujce vabi,
  je pripravljena na ugrabitev.

  Kje ste ugrabitelji pošteni,
  vi ne veste, kakšno reportažo
  bom spisala za kilometražo,
  takšni kriki so vabljivi njeni.

  V avtu, kombiju ali pa v busu,
  ur bi najmanj šest, še več zdržala,
  kaj bi za dogodek takšen dala,
  pa žal ni po njihovem okusu.

 • rubec

  Na Viču se je začelo in na Viču se bo končalo, je rekel baričevič in izdihnil.

 • Nata

  Kako prosim ?? V azilni dom ? Na letalo pa domov !!
  https://domovinskaliga.si/izjava-za-javnost-9-7-2019/

  • Mojca pokraculja

   “Kako, kam domov? Saj so vendar brezdomci! Nimajo doma, nimajo identitete. So pa poosebljeni s telefonom in kreditno kartico. In to šteje, zato jim moramo dati azil, da se bodo azilirali v našo družbo.”
   Do kdaj bomo še poslusali tovrstne floskule rdečih fašistov?!?

   • Nata

    Marakeška deklaracija !!
    In tako so sedaj prav vsi ilegalci. . . . . . . legalni ilegalci.
    Prosto se špancirajo po naših gozdovih !! Le kje za vraga so naši lovci ?
    Ne skrbijo za zveri. . . . pa naj malo pogledajo za migranti !!

    • zokispoki

     Hmmm, Marakeska masturbacija, ce se ne motim…

     • Nata

      Ja, žal je tako. . . . . Slovenija tako sama sebe j… ! Oprostite no !

   • rubec

    azilirali hehe.

    • zokispoki

     Kriminalci, ne pa azilanti !

 • Joško

  Obrambo teh treh migrantov poslati malo na Dob, da se ohladijo.

 • PLavi-mil

  In ta drhal sodniška sodi v imenu ljudstva za mene so oni VELEIZDAJALCI SLOVENIJE

 • if

  Politiki obrambe sporočam, da dela zoper slovenski narod. Obsojeni boste!

 • Lisjak

  Nekaj bi že lahko vedeli,ko gre tuja vojska na svoj bojni pohod nikoli ne gredo zraven še njihove družine.

 • rubec

  Identitete zagovornikov ne bomo nikoli ugotovili, ker so na sodišču vsi pristopili v burkah. Eden od teh je močnejše postave, zato lahko samo ugibamo, če mogoče ni Pirc Musarjeva.

 • rubec

  Endivija Carl je rekla, da bi moral pri tej zgodbi tudi Moravc nafukat, ker je imel na avtu lansko vinjeto. Ti Mirko ti, a taki da ste tam?

 • milanček

  potem naj ti mladoletniki naredijo vsaj eno dobro delo, da odslužijo kazen in sicer, naj ugrabijo ta kratkega kućana in ga vozijo v prtljažniku toliko časa, da se stegne, da zraste za 20cm!

  • franc59

   dal bi ti smile pa žal ne gre.

 • xtc

  Ko gre za kriminal mora b iti azil takoj avtomatsko zavrnjen.
  Upam le ,da bo Salvini in Avstrijci čim preje postavili ograje in da ilegalci čimpreje hudo poškodujejo vsaj enega vodilnega levega politika ali sorodnika nato bo šlo z ukrepi lažje preje žal ne.

 • cosmosjasnovidec

  Kateri advokati so to naj se javno napiše njihova imena in tudi jaz javno napišem,da jim bom šel garantirano raztreščil gobce.
  Preklete svinje izdajalske še celo te kamelotrajbarske muslimanske izmečke sedaj zagovarjajo čeprav bi jih že policija morala postreliti na licu mesta,ko so jih ujeli.
  Sodišča ter ta šiptarjeva vlada tovariša “šaraca” očitno poziva Slovence k državljanski vojni katera bo v takih se ponavljajočih primerih neizbežna oziroma je z vsakim dnem vprašanje kdaj bo izbruhnila.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Marija

  Samo meje ne bodo zaprli.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!