fbpx

Vlada Mira Cerarja zavaja in navaja napačne podatke?

Foto: STA

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s pogodbo za sodelovanje v twining (tj. medinstitucionalnem) projektu Krepitev organov za odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj v Bosni.

Poslanka Suzana Lep Šimenko je razložila, da je v začetku letošnjega novembra na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje, v katerem je zaprosila za seznam vseh sklenjenih avtorskih in svetovalnih pogodb po ministrstvih, organih v sestavi ministrstev in vladnih služb za leta 2014, 2015 in 2016. “Prepričana sem, da se ministrstva, organi v sestavi ministrstev in vladne službe kljub številnim strokovnjakom in visoko usposobljenim zaposlenim po ministrstvih, pogosto poslužujejo najemanja zunanjih sodelavcev, kar pa bi moralo biti glede na visoko usposobljen kader prej izjema kot pravilo,” je zapisala.

Presenetljiv pa je odgovor Vlade, saj je dolg kar 225 strani! To po mnenju Suzane Lep Šimenko pomeni predvsem to, da je število vseh sklenjenih avtorskih in svetovalnih pogodb resnično veliko. “Zneski sklenjenih pogodb so zelo različni, od nekaj 10 evrov pa vse do nekaj 100.000 evrov,” je še razkrila.

Kam je Vlada ‘založila’ 236.000 evrov?
“Upravičeno bi se lahko vprašali o smotrnosti in odgovornem ravnanju tistih, ki v imenu države sklenejo avtorske in svetovalne pogodbe. Prav tako bi marsikdo ob pogledu na visoke zneske začel raziskovati, kdo so ljudje, ki naj bi imeli takšna specifična znanja, da so posamezna ministrstva, organi v sestavi ministrstev ali vladne službe z njimi nujno morali skleniti pogodbe, pa tudi, kakšna specifična znanja to sploh so. Kljub temu pa bi rada opozorila na nekaj drugega. V odgovoru ste med drugim navedli tudi, da je Policija za sodelovanje v Twining projektu Krepitev organov za odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj v Bosni s posameznikom sklenila pogodbo v višini 236.000 evrov. Do mene je prišla informacija, da vaše navedbe ne držijo in da ta denar sploh ni bil izplačan,” je v poslanskem vprašanju Vladi zapisala Lep Šimenkova.

Vprašanja, ki jih je Suzana Lep Šimenko naslovila na Vlado:

1.   Ali drži informacija, da 236.000 evrov za sodelovanje v Twining projektu posamezniku, s katerim je Policija sklenila pogodbo, ni bilo nakazanih?

2.   Če je odgovor na prvo vprašanje »ne«, kdaj je bil torej omenjeni znesek nakazan?

3.   Če je odgovor na prvo vprašanje »da«, zakaj ste v odgovoru na moje poslansko vprašanje navajali napačne informacije in zavajali?

4.   Kdo in na podlagi katerih podatkov je pripravil odgovor glede sklenjenih avtorskih in svetovalnih pogodb v Policiji?

5.   Če ste v odgovoru na moje poslansko vprašanje navajali napačne informacije in zavajali, kdo in na kakšen način bo prevzel odgovornost?

6.   Kako verodostojni so drugi vaši odgovori na pisna ali ustna poslanska vprašanja?

M. S.