fbpx

Analitik Makarovič o volitvah v Ljubljani: “Levosredinski blok je poraženec volitev, ker je odvisen od enega samega človeka; vse nacionalno pomembne stranke so marginalizirane”

Zoran Janković (Foto: STA)

O prvih neuradnih izidih letošnjih lokalnih volitev smo za komentar povprašali tudi politične analitike Mitjo Iršiča, Sebastjana Jeretiča, Mateja Makaroviča ter odvetnika Radovana Cerjaka. Iršič in Jeretič sta se strinjala, da kljub napovedani ponovni zmagi Zorana Jankovića veliko pomeni rezultat dr. Anžeta Logarja, ki ima po dosedanjem štetju okoli trideset odstotkov glasov. Makarovič pa meni, da je levosredinski blok poraženec, ker je postal v glavnem mestu dokončno odvisen od enega samega človeka, vse nacionalno pomembne stranke leve sredine pa so v Ljubljani marginalizirane.

“Kot so imeli Newyorčani radi Johna Gottija iz nekega perverznega socialističnega dojemanja robinhoodstva, tako imajo Ljubljančani radi svojega Jankovića,” je za naš spletni portal dejal Iršič. Kot je dejal, je Janković nekakšna reinkarnacija Tita, “ki je naprej gradil in potem spraševal, od kod bodo sredstva”. “S tem, da je bila SFRJ zaključen sistem, ki je neizbežno bankrotiral, Ljubljana pa je v višjo državno strukturo ujet parazitski podsistem, kateremu davkoplačevalci predstavljajo vrečo brez dna. Zato v Ljubljani (pričakovano) sprememb ni bilo. Nepričakovano in vzpodbudno za bodoče spremembe je, da lahko Anže Logar aktivira skoraj tretjino volilnega telesa v mestni občini, ki velja za oporišče in generalštab slovenskega butlsocializma,” je še dejal Iršič, sicer kolumnist našega portala Demokracija ter portala Nova24TV.

Mitja Iršič (Foto: Demokracija)

Iršič je še spomnil na dobro popotnico, “da je velik del preostanka države očitno zdrav in veliko manj infestiran s skrajnim kleptokratskim kvazilevičarstvom, ki je prevzel prestolnico in primorje”. “Morda je temna lisa volitev le ugotovitev, da ima naše drugo največje mesto očitne tendence, da dobi svojega velikega vodjo v stilu Zorana Jankovića.”

Jeretič: Višja udeležba nakazuje na trend zdravljenja demokracije
Politični analitik Sebastjan Jeretič pa je za naš portal dejal, da je letošnja kampanja potekala mirno in brez velike medijske pozornosti, predvsem pa pozornosti tistega dela javnosti, ki politike tudi sicer ne spremlja. “Ključ mobilizacije je bila zato digitalna in terenska kampanja, s katero so lahko kandidati nadoknadili medlo medijsko pokrivanje predvolilnih aktivnosti,” je dejal. Po Jeretičevem mnenju je razveseljiva rahlo višja volilna udeležba, “ki kaže, da se naša kriza demokracije nekako odbija od dna, ki smo ga dosegli pred štirimi leti”. Jeretič upa, da bosta v prihodnjih letih sledila trend rasti udeležbe in zdravljenje naše mlade demokracije.

Politični analitik Sebastjan Jeretič (Foto: STA)

Po njegovem prepričanju so prvi podatki o izidih volitev dokaj pričakovani glede na raziskave javnega mnenja. Predvsem pa je bilo po njegovem pričakovati, da bo večina starih županov obranila svoj položaj. “Veseli me, da je tako tudi v moji občini Koper, kjer je Boris Popovič ponovno v prvem krogu dobil zaupanje za peti mandat.” Kot je še povedal Jeretič, je za prihodnje politične procese pomemben tudi rezultat ljubljanskega kandidata desnice dr. Anžeta Logarja, s katerim je desni pol po dolgem času v prestolnici dosegel 30 odstotkov, v drugem krogu pa bo najbolj zanimiv razplet dogodkov v Mariboru in Kranju.

Makarovič: Levosredinski blok je poraženec volitev v Ljubljani
Rezultate pa je pokomentiral tudi dr. Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije. Kot je dejal, je ponovna Jankovićeva zmaga v Ljubljani gotovo njegov osebni uspeh in hkrati dokaz, da mu vrsta afer iz preteklosti nikakor ni škodovala. “Nekateri bi rekli, da spada župan med tako imenovane ‘teflonske’ politike, torej tiste, ki se jih ne more nič zares prijeti – volivcev, ki so ga pripravljeni podpreti ne glede na karkoli, je očitno še vedno dovolj. Po drugi strani pa je izid ljubljanskih volitev v nekem smislu poraz tako levega kot desnega bloka.” Kot pravi Makarovič, je levosredinski blok poraženec, ker je postal v glavnem mestu dokončno odvisen od enega samega človeka, vse nacionalno pomembne stranke leve sredine pa so v Ljubljani marginalizirane. “Desnosredinski blok pa je poražen v luči dejstva, da kljub kakovostnemu kandidatu, ki je bil po moji oceni kot osebnost in s svojim nastopom primeren za ljubljansko okolje, nazadnje vseeno ostaja trdno v opoziciji,” je zaključil Makarovič.

Prof. dr. Matej Makarovič (Foto: STA)

Volivke in volivci Ljubljane nimajo prav
S komentarjem se je za Demokracijo oglasil tudi odvetnik Radovan Cerjak: “Očitno sem precenjeval intelekt prebivalcev Ljubljane. Glede na dejstvo, da je imel tokratni aktualni župan dostojnega protikandidata, kandidata, ki mu nihče ne more očitati nepoštenja, nemorale in korupcije, sem vendarle pričakoval drugi krog. Seveda se ne morem strinjati, da imajo volivke in volivci vedno prav. To ni res in še zdaleč ne drži. Volivke in volivci so na oblast pripeljali tudi Adolfa Hitlerja,  zaradi tega utemeljeno trdim, da volivke in volivci v Ljubljani nimajo prav.”

Kot nam je pojasnil Cerjak, je bil zelo razočaran nad podporo nekaterih verskih dostojanstvenikov aktualnemu županu. “Za te cerkvene dostojanstvenike, ki najbrž svojim vernikom govorijo nekaj drugega, sta morala in poštenje očitno ‘španska vas’. To lahko razumem na podlagi podane podpore aktualnemu županu. Pričakoval sem vsaj jasno besedo nadškofa Zoreta, ki bi po mojem mnenju moral javno povedati, da podpora oziroma stališče duhovnika Dorija še zdaleč ni uradno stališče Cerkve. Žal tega nisem dočakal. Lahko bi rekel, da to Cerkvi res ne more biti v ponos. Žal. Ponovna izvolitev aktualnega župana pa pomeni nadaljevanje korupcije v Ljubljani in to, da ne bo nobenih sprememb. Na Ljubljanskem gradu še vedno ne bo plapolala slovenska zastava oziroma bo ta plapolala, ko bo dovolil aktualni župan. Namesto ponosno plapolajoče slovenske zastave bomo ob pogledu na Ljubljanski grad, še naprej gledali zeleno cunjo, ne pa slovensko zastavo. Vse bo ostalo isto, na žalost,” nam je dejal Cerjak.