fbpx

Analitiki: ‘Pri pregonu Bratuškove gre dejansko za odvračanje od realnih problemov’

Foto: J. F.

“Nisem še slišal kakšnega vsaj za silo sprejemljivega pojasnila o tem, kaj naj bi bilo v tem dejanju kazensko spornega. Pri vsem tem dogajanju – denimo sedanje razkritje magnetograma ‘sporne’ seje – gre dejansko za odvračanje od realnih problemov, s katerimi se aktualna vlada precej neuspešno sooča,” ocenjuje politični analitik Matevž Tomšič. 

Z včerajšnjo objavo magnetograma seje vlade, s katerega je razvidno, da se je Alenka Bratušek sama predlagala za evropsko komisarko, je na plano prišla afera, ki je bila pozabljena skoraj leto dni. Čeprav Bratuškova ni več predsednica vlade in je trenutno le poslanka v državnem zboru, so njeni ‘grehi’ ponovno preplavili naslovnice medijev.

Vsi prihajajo iz iste politične opcije
”Menim, da se vsi omenjeni obračuni dogajajo znotraj vladajoče politične opcije, ki se trenutno čuti dovolj močno, da si lahko take obračune privošči. Tako tisti, ki opozarjajo – sicer čisto upravičeno – na skrajno neprimerno ravnanje Mramorja, kot tisti, ki so oživili zgodbo Bratuškove, spadajo v isto politično opcijo,”
opozarja analitik Matej Makarovič.

”Pri vsem tem dogajanju – denimo sedanje razkritje magnetograma ‘sporne’ seje – gre dejansko za odvračanje od realnih problemov, s katerimi se aktualna vlada precej neuspešno sooča,” je dejal politični analitik Matevž Tomšič.

Pregon Bratuškove je popolnoma deplasiran
Da je bila zgodba velika blamaža, se strinja tudi Tomšič, a dodaja, da je pregon zoper njo močno pretiran. “Pregon nekdanje premierke zaradi njene ‘samokandidature’ je povsem deplasiran. Nisem se slišal kakšnega vsaj za silo sprejemljivega pojasnila o tem, kaj naj bi bilo v tem dejanju kazensko spornega,” pojasnjuje Tomšič.

Podobno pa meni tudi Makarovič, ki opozarja, da bi bilo smiselno razlikovati med dejanji, ki so vredna moralne obsodbe in naredijo nekoga neprimernega za opravljanje politične funkcije, če seveda volivci tako presodijo, in na drugi strani dejanskimi kaznivimi dejanji. “Kriminalizacija nasprotnikov ali zavrženih bivših zaveznikov kot orodje političnega boja, pa za kogarkoli že gre, peljejo Slovenijo na precej nevaren teren in so lahko celo grožnja naši krhki demokraciji,” je dejal Makarovič.

Pred dnevi v javnost prišel magnetogram
Spomnimo, takratna premierka Alenka Bratušek se je sama predlagala za mesto kandidatke za evropsko komisarko, kar je v javnosti dvignilo veliko prahu. To je močno kritizirala tudi KPK, a je njihovo poročilo demantiralo upravno sodišče. Bratuškova je samoimenovanje zanikala, pred dnevi pa je v javnost prišel magnetogram vladne seje, ki dokazuje, da se je predlagala sama.

M. G.