Andrej Čuš: Avstrijci so nezakonito pridržali štiri slovenske državljane

Vir: STA

Poslanec SDS Andrej Čuš je vladi zastavil poslansko vprašanje, ali je seznanjena s pridržanjem štirih slovenskih državljanov, ki so bili to soboto namenjeni na shod v Avstriji. 

Poslanec SDS Andrej Čuš na svoji spletni strani piše, da je štiri Slovence, ki so se hoteli udeležiti protesta proti migrantom in migrantskim centrom, sprva ustavil avstrijski policist, kmalu za tem pa jih je obkolilo še deset policistov, ki so jih nato odvedli na policijsko postajo. Tam so jih identificirali in fotografirali (s prenosnim telefonom), ne da bi jim razložili, zakaj so pridržani. Izpustili so jih čez pol ure, vendar brez dokumentov in pojasnila.

Poslanec Čuš je vladi zastavil naslednja vprašanja:

  • Ali je vlada seznanjena z omenjenim pridržanjem naših državljanov, ki so se udeležili shoda proti migrantom v soboto 31. 1. 2016 v Beljaku?
  • V kolikor je vlada RS s tem seznanjena, kako je protestirala in ukrepala proti Republiki Avstriji?

Čuš: To je nedopustno
Čuš je ob tem pojasnil, da je bil o pridržanju štirih slovenskih državljanov v Beljaku obveščen konec tedna. “Moram povedati, da je bil postopek pridržanja – kot mi je bilo povedano – zelo nenavaden. Zdi se mi nedopustno, da Vlada RS preko konzulata ni ustrezno ukrepala, pravzaprav sploh ne vem, če je bila obveščena. V prihodnje pričakujem, da bo vlada naše državljane ustrezneje zavarovala. Upam tudi, da bo vlada pristopila do avstrijske vlade in jo opozorila na nenavadna dejanja avstrijske policije,” je še povedal.

Ž. K.